Haberler

Hedef İtalya-İtalya'ya Yatırım" Toplantısı

İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Scarante: "İtalyan girişimciler Türkiye'ye inandılar, güvendiler ve güvenlerini sürdürüyorlar.

İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, "İtalyan girişimciler bu ülkeye inandılar, güvendiler ve güvenlerini sürdürüyorlar. Nasıl İtalyanlar bu ülkeye inandıysa şimdi artık Türk girişimcilerin bizim ülkemize inanması ve yatırım yapması dönemidir" dedi.

Büyükelçi Scarante, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İtalya Büyükelçiliği ve İtalya Yatırım Ajansı Invitalia işbirliğinde gerçekleştirilen "Hedef İtalya-İtalya'ya Yatırım" toplantısında yaptığı konuşmada, İtalya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin son derece sağlam olduğunu söyledi.

İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayan nitelikte olduğuna işaret eden Gianpaolo Scarante, "Bu ülkeye gelen pek çok sanayi topluluğu var, onlar Türkiye'nin sanayileşmesine tanıklık ettiler. Altyapı çalışmaları konusunda İtalya çok başarılı ve başarısını da sürdürmekte. Türkiye'de de bu konuda müthiş bir gayret var. Dolayısıyla İtalyan girişimciler, çok büyük projelerde yer almaktalar. Daha da yeni bir konu  olarak, Türkiye'nin son 10-12 yıldaki gelişimiyle bağlantılı olarak iki ülkenin KOBİ'leri birbirleriyle yoğun ilişkiler kurdular" değerlendirmesini yaptı.

İki ülkenin tarihteki ve günümüzdeki ticaret hacimleri, iş ilişkileri konularına da değinen Scarante, "Türkiye'de son 12 yılda olağanüstü bir değişim gerçekleşti. Bunu başka ülkelerle karşılaştırmak pek de kolay değil. İtalyan girişimciler bu ülkeye inandılar, güvendiler ve güvenlerini sürdürüyorlar. Nasıl İtalyanlar bu ülkeye inandıysa şimdi artık Türk girişimcilerin bizim ülkemize inanması ve yatırım yapması dönemidir. İtalya avantajlı bir ülke ve bunu anlatmak istiyoruz. Bunu sözlerle değil, somut örneklerle anlatmak istiyoruz" diye konuştu.

"100 milyon avronun üzerinde bir yatırım imkanı Türk şirketleriyle paylaşılıyor"

Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay da iki ülkenin birbirlerinin öncelikli ticari ortağı olduğundan bahsederek, "İtalya Türkiye'nin, Almanya ve Rusya'dan sonra en büyük üçüncü ticaret ortağıdır ayrıca İtalya, Türkiye'deki en büyük 5. yabancı yatırımcı konumunda olan ülkedir" bilgilerini verdi.

Okyay, Türkiye ve İtalya'nın ekonomik yapılarının birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye ile İtalya arasındaki ticari ilişkiler son dönemde iki önemli trend izliyor. İlk olarak pek çok Türk şirketi İtalya'dan şirket ve marka satın alarak 'Made in Italy' logosunun gücüyle işlerini büyütme yoluna gidiyor. İkinci olarak İtalyan şirketleri, başta Orta Asya olmak üzere üçüncü ülkelere Türk şirketleriyle ortak olarak gitmeye başladı. Bu iki trend de ilişkimizin stratejik ortaklık noktasına yükselmesi için doğru adımlardır. Ekonomik ilişkilerin gelişmesinde, benzer iş kültürüne sahip olmamızın payı da çok büyük."

Türk ve İtalyan iş adamlarının aynı iş algılarına, yaklaşımlara sahip olmasından, küresel yakınlığın katkısından bahseden Okyay, iki ülkenin özellikle KOBİ'leri arasında da büyük bir sinerji fırsatı olduğunu vurguladı.

Okyay, iki ülke özel sektörleri arasında tekstil-konfeksiyon, deri, makine-imalat, gıda işleme, kimyasal, seramik, ilaç, ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv-otomotiv yan sanayi, beyaz eşya yan sanayi, mücevherat, altyapı-taahhüt, enerji, çevre, savunma, sağlık, finans ve turizm alanlarında iş birliği imkanlarının yüksek olduğuna da işaret etti.

Türk şirketlerinin yatırım boyutunda İtalya pazarına ilgisinin arttığına dikkati çeken Okyay, özellikle marka değeri yüksek İtalyan firmaları ile ortaklık, şirket satın almalarındaki fırsatların takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Okyay, "Bugün bu toplantıyla İtalya'da 100 milyon avronun üzerinde bir yatırım imkanının Türk şirketleriyle paylaşılıyor olması bu açıdan önemli. 2015 yılında Milano'da yapılacak EXPO da işbirliği fırsatları için önemli bir arena olacak" dedi.

"İtalya'dan vize ve Transatlantik Ticaret görüşmeleri konularında destek bekliyoruz"

İtalya'dan bir kaç dostane beklentisi olduğunu söyleyen Okyay, bu beklentilerini de şöyle özetledi:

"Türkiye'nin 2007 yılındaki ihracatında İtalya'nın payı yüzde 7 iken bu oran geçen yıl yüzde 4,4'e geriledi. Aynı dönemde İtalya'nın ithalatımızdaki payı da yüzde 5,7'den yüzde 5,1'e düştü. Bu yıldan itibaren İtalya'nın yeniden büyümeye başlamasıyla ikili ticaretimizin dengeli şekilde artacağını ümit ediyorum. Bu dönemde sizden, vize serbestisi ve Avrupa Birliği-Amerika Serbest Ticaret müzakerelerinde Türkiye'nin zarara uğratılmaması başta olmak üzere ortaklık hukukunun gerektirdiği tüm alanlarda destek bekliyoruz."

Konuşmaların ardından Büyükelçi Gianpaolo Scarante, Zeynep Bodur Okyay'a iki ülke ekonomik ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı İtalya Cumhuriyeti üstün hizmet nişanı verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Zeynep Bodur Okyay Türkiye İtalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title