Haberler

HDP ve CHP Tunceli İçin Çekişiyor

Güncelleme:

CHP ile HDP, kentin iki vekilini alabilmek için kıyasıya yarışıyor. HDP, Başkanlık sistemi ve Erdoğan karşıtlığı, CHP ise ekonomik kalkınmayla seçmeni etkilemenin peşinde.

Tunceli'de seçim yarışı, kentteki mevcut iki milletvekilini de alan ana muhalefet partisi CHP ile HDP arasında geçiyor. CHP, liderleri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da memleketi olması nedeniyle bu şehre ayrı bir önem veriyor. 2011 genel seçimlerinde şehrin iki vekilini de alarak Tunceli'yi Doğu'daki "tek kalesi" haline getiren parti bu zaferini sürdürmek istiyor. HDP ise adayları Selahattin Demirtaş ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde yakaladığı oy oranını daha da artırıp, CHP'den iki vekili almanın peşinde.

HDP, MHP İLE İTTİFAK KOZUNU KULLANIYOR

Aljazeera'nin haberine göre; Kent merkezinde seçim atmosferi başlamış bile. Adaylar daha çok köy ve ilçelere ziyaretlerde bulunuyor. HDP'nin seçim propagandasında ön plana çıkan Alevilik inancı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Erdoğan ve Başkanlık sistemi karşıtlığı. Parti ayrıca, seçmene CHP'nin şu ana kadar ana muhalefet partisi olmasına rağmen ne Alevilerin ne de diğer kesimlerin sorunlarını çözmek için çabaladığını, sadece katı bir iktidar karşıtlığıyla sınırlı kaldığını, somut projeler üretmediğini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile ittifak yaptığını hatırlatarak gidiyor.

CHP'NİN KOZU EKONOMİ

CHP ise daha çok ekonomiyi ön plana çıkarıyor. Kent için somut projeler hazırlayıp, bunları halka aktarıyor. Parti; tarım, hayvancılık, sulama ve kente ilgili projeler anlatıyor.

CHP DÜŞTÜ, HDP YÜKSELDİ

CHP, 2011 genel seçimlerinde 25 bin 400 oy alarak iki milletvekilliği aldı. HDP'nin selefi BDP o yıl seçime bağımsız aday sanatçı Ferhat Tunç ile girdi. Ancak Tunç 10 bin 347 oyla seçilemedi. 2014 yerel seçimlerinde ise üstün gelen taraf HDP oldu. CHP, il genel meclisi sonuçlarına göre yüzde 32.06, HDP ile BDP ise kent genelinde yüzde 34.2 aldı. Belediye başkanlığı da yüzde 42.46 oy oranıyla BDP'nin oldu.

DEMİRTAŞ FAKTÖRÜ

HDP, üstünlüğünü Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sürdürdü. Selahattin Demirtaş ile kent genelinde oyunu yüzde 52.25'e çıkardı, aldığı oy ise 21 bin 740'tı. Ancak CHP ile MHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu kentte, sadece 13 bin 890 oy alabildi.

HDP BARAJI AŞARSA...

HDP ayrıca 7 Haziran seçimlerine son yerel seçimlerde bağımsız adayla giren ve 2 bin 290 oy alan Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) ile ittifak yaparak giriyor. Bu ittifakın da HDP lehine olduğu görülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki aynı sonuçlar alınırsa, HDP'nin barajı aşması durumunda CHP'den bir vekili kesin alacağı görülüyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Selahattin Demirtaş Kemal Kılıçdaroğlu Tunceli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500

Yorumlar (143)

hdpmobilWeb@haberler.com:

chp 1vekil kaybederwk bisey kaybetmez ama hdp baraji asmassa tayyip baskan olurr anayasayi degostirecekk

62
3
yanıtYanıtla
HOZAT62:

HDP HDP HDP

54
6
yanıtYanıtla
TunceliMobil-IOS:

Bir yerlisi olarak benim bildigim Chp cok ilgi gørdü bu defa. Bøyle ilgi 15 yildir görmedim. Hem kahvede hende pazarda. Benim oyum mhp,ye!!!!!

9
49
yanıtYanıtla
ali:

HDP''nin başı Selahattin Demirtaş APO''nun heykelini dikeceğiz demişti. Oy vereceklere duyrulur.

14
42
yanıtYanıtla
VanmobilWeb@haberler.com:

Hdp yakip yikmaktan biktirdi bizi gelenlere evet detiz ama asla hdp ye oy moy yok

8
41
yanıtYanıtla
DERSİM HDP DİR:

DERSİM SEYİD RIZANIN KATİLLERİNE OY VERMEZ BAŞKA KAPIYA CHP

43
5
yanıtYanıtla
eski akpli:

herkes oyunu hpye versin bu bir ricadir

38
7
yanıtYanıtla
AdanalımobilWeb@haberler.com:

Yiyin birbirimizi... Al birini vur ötekisine

5
39
yanıtYanıtla
Lexi Belle:

hdp barajı geçemicek boşuna vekil çıkartamaz

7
37
yanıtYanıtla
YorumMobil-IOS:

Tunceli degil Dersim

35
5
yanıtYanıtla
Tüm 143 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title