Haberler

Hdp Mardin Milletvekili Yıldırım Açıklaması

"Yaşam hakkı ihlaline giren bütün suçlar, 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar' kapsamına alınmalı ve bu davalar zaman aşımı dışında tutulmalı"

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, yaşam hakkı ihlaline giren bütün suçların "insanlığa karşı işlenmiş suçlar" kapsamına alınması ve bu davaların zaman aşımı dışında tutulması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Hükümet'in bugünüyle ve geçmişle yüzleşebilecek siyasi iradeyi göstermediğini, iktidar olduğu günden beri gündemden düşmeyen sokak infazları, usulsüz yargılamalar, hasta tutuklular konusunda en küçük bir hukuksal mekanizmayı işletmediğini, ağır hak ihlallerinin ya arkasında durduğunu ya da görmezlikten geldiğini savundu.

"Gün geçtikçe daha çok içine kapanan ve otoriterleşen Hükümet'in geçmişte ve kendi döneminde yaşanan hak ihlallerine karşı yaklaşımını samimiyet ölçüsü olarak görüyoruz" diyen Yıldırım, dünyanını hiçbir yerinde normalleşme ve helalleşme süreçlerinin bu şekilde işlemediğini ifade etti. Yıldırım, "13 kişini ölümünden sorumlu eski Derik Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil'in yargılandığı davadan beraat etmesi, bölgede 1990'lı yıllarda binlerce insanın ölümünden sorumlu eski üst düzey asker ve bürokratların hala yargılanmamış ve ceza almamış olmasının manidar olduğunu, kendisine yönelen en ufak hamleyi yargıyı arkasına alarak  bertaraf etmeye çalışan Hükümet'in halka karşı işlenmiş hak ihlalleri konusunda sessizliğinin ve duyarsızlığının hiçbir zaman elden bırakmadığını" söyledi.

Hükümet'in samimi olmadığını öne süren Yıldırım, "yargısız infaz" olarak nitelendirilen "polisin keyfi silah kullanmasına" bağlı öldürmelerin 2007 yılında Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra artış gösterdiğini ileri sürdü.

Kişinin yaşam hakkına karşı işlenen cinayetlerin TCK'da "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamına girmediği için zaman aşımı engeline takıldığını ve gerçek bir toplumsal uzlaşma ve helalleşmenin önünü tıkadığını anlatan Yıldırım, " Türkiye, acilen zorla yerinden etme, faili meçhuller, gözaltında kayıplar ve sokak infazları şeklinde ortaya çıkan yaşam hakkı ihlallerine ilişkin 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurmalıdır. Ayrıca, Türkiye, BM Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme'nin tarafı olmalı. Türkiye, TCK'da, Sözleşme'de de belirtildiği gibi zorla kaybetmeyi yasaklayan ve bu suçu insanlık suçu olarak niteleyen hükme yer vermeli. Böylelikle zorla kaybetme bakımından zaman aşımının işlemeyeceği garanti altına alınmalı" diye konuştu.

Soruşturma ve kovuşturma makamlarının kamu görevlilerinin karıştığı olaylar bakımından cezasızlık politikasından vazgeçmesini isteyen Yıldırım, yaşam hakkı ihlaline giren bütün suçların "insanlığa karşı işlenmiş suçlar" kapsamına alınması ve davaların zaman aşımı ilkesi dışında tutulması gerektiğini, bu amaçla hazırladıkları yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Bedrettin Yıldırım Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title