Haberler

Hdp Mardin Milletvekili Sancar Açıklaması

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin, parti üyeliğinin ve eş genel başkanlığının düşürülmesi halk iradesinin gaspıdır.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin, parti üyeliğinin ve eş genel başkanlığının düşürülmesi halk iradesinin gaspıdır. Bunu tanımıyoruz." dedi.

Sancar, bir grup HDP milletvekiliyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin ardından, parti üyeliğinin ve eş genel başkanlığının düşürüldüğünü anımsattı.

Daha önce kesinleşmiş mahkumiyet kararının gerekçe gösterilerek milletvekilliğinin düşürüldüğünü belirten Sancar, "Bu hukuksal bir işlem değil, siyasi operasyondu ve uzun süreden beri yürürlükte olan darbe planının önemli bir dönemeciydi." diye konuştu.

Milletvekilliğinin düşürülmesine gerekçe olan davada verilen kararın "keyfi yoruma dayandığını" savunan Sancar, "Mahkeme, Yargıtay'ın ve AİHM'in içtihatlarını yok saymıştır." ifadesini kullandı.

Meclise gelen kararın Genel Kurul'da okunmaması gerektiğini belirten Sancar, bu "idari işleme" karşı dava açtıklarını, AİHM'deki mevcut dosyalara ilave ettiklerini bildirdi.

Dün parti genel merkezine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Figen Yüksekdağ'ın parti üyeliğinin düşürülmesine ilişkin yazının gönderildiğini anlatan Sincar, şunları söyledi:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı keyfilikler zincirine büyük bir halka eklemiştir. Başsavcılığın böyle bir bildirimde bulunma yetkisi yoktur. Başsavcılık durumu genel merkeze bildirir ve gereğini parti genel merkezinin yapmasına bırakır. Şimdiye kadar doğrudan üyeliği düşüren işlemle karşılaşılmamıştır. Bu bir ilktir. Bu da bunun hukuksal süreç değil, siyasi operasyon olduğunu gösteriyor.

Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesine yönelik her işlem halk iradesinin gaspıdır. Parti üyeliğinin ve eş genel başkanlığının düşürülmesi bu gaspın devamıdır. Biz bunu tanımıyoruz. Bu işlemlerin hiçbir meşruiyeti yoktur. Figen Yüksekdağ bizim milletvekilimizdir ve eş genel başkanımızdır."

Bir gazetecinin "Meclis Başkanı'nın hukukçu bir heyetle tutuklu milletvekillerinin durumunu görüşeceği haberleri var" sözleri üzerine Sancar, "Bundan bir şey çıkmaz. Avrupaya dönük göz boyama amacıyla bu tür işlemler başlatabilirler." değerlendirmesini yaptı.

Sancar, bir kongre olup olmayacağı sorusuna ise "Kongre gündemimizde yok. Figen Yüksekdağ bizim eş genel başkanımızdır." karşılığını verdi.

Kaynak: AA / Politika

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Mithat Sancar Yargıtay Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title