Haberler

Hdp Mardin Milletvekili Dora Açıklaması

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Asuri Süryani halkının yaşadığı katliam tehlikesine karşı BM ve koalisyon güçleri başta olmak üzere tüm demokratik güçler ve kamuoyunun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Asuri Süryani halkının yaşadığı katliam tehlikesine karşı BM ve koalisyon güçleri başta olmak üzere tüm demokratik güçler ve kamuoyunun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Dora, bir grup HDP milletvekiliyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık bir haftada beri IŞİD'in Suriye'de yeniden Asuri Süryani halkına karşı kaçırma ve katletme de olmak üzere saldırıya geçtiğini belirtti.

IŞİD'in 23 Şubat Pazartesi sabahı Hassake'ye bağlı Habur Nehri kıyısında bulunan Asuri Süryani köylerine karşı terör saldırısı gerçekleştirdiğini ve bir çok köyü işgal ettiğini anlatan Dora, buna karşılık YPG ve Asuri Süryanilerden oluşan silahlı grupların işgal edilen köyleri kurtarmak için savaştığını kaydetti.

IŞİD'in Tıl Tamar kasabasına bağlı Tıl Hırmıs, Tıl Şamiram, Kabre Şamiye ve Tıl Khebiş köylerine saldırması ve ardından yaşanan çatışmalar sonucu Süryani savaşçılarından ve sivillerden oluşan 10 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Dora, ayrıca bir çok ev ve kilisenin yakılarak tahrip edildiğini, Habur bölgesindeki yaklaşık 35 köyün boşaltıldığını söyledi.

Boşaltılan köylerden 3 bini aşkın insanın Hassake ve Kamışlo köylerine sığındığını, göç edenlerin sayısının 4 bine ulaştığını, ayrıca IŞİD teröristlerinin çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 90 kişiyi kaçırdığını bildirdi.

Dora, Suriye ve Irak'ta yıllardır devam eden terör saldırılarının savunmasız durumdaki Asuri, Süryani ve Keldani halkını hedef seçtiğini, saldırılar sonucu yüzlerce insanının katledildiğini, 100 binlerce insanının göç etmek zorunda kaldığını anlattı. Dora, Asuri, Süryani ve Keldani halklarına yönelik yıllardır meydana gelen saldırılara karşı hem Irak, Suriye ve komşu ülkeler hem de BM, ABD ve AB ülkelerinin duyarsız kaldığını savundu.

Ortadoğu'da soykırım yaşandığını belirten Dora, "soykırım" tanımının da değiştirilmesi gerektiğini, bir halkın katliama uğradığında, kendi topraklarında zorla çıkarıldığında, yeni yerinde tutunup kültürünü yaşayamadığını ifade etti.

Dora, "Kendi ana topraklarında terör saldırıları sonucu neredeyse bitme noktasına gelen Asuri Süryani halkının bu saldırı ve katliam tehlikesine karşı başta BM ve koalisyon güçleri olmak üzere tüm demokratik güçleri ve kamuoyunu acil olarak harekete geçmeli. Ortadoğu coğrafyasında, Suriye ve Irak'ta yaşananlar göstermiştir ki farklı halklar ve inançların bu dramatik durumdan kurtulmasının tek yolu; evrensel insan hakları, demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi ilkelerin bu coğrafyada hayata geçmesidir" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Erol Dora Suriye Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title