Haberler

HDP'li Vekil Meclis Kürsüsünde Osmanlıca Konuştu

Güncelleme:

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Osmanlıcanın zorunlu ders olması tartışmalarına atfen TBMM'de yaptığı konuşmaya, Osmanlıca ile başladı.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Osmanlıcanın zorunlu ders olması tartışmalarına atfen TBMM'de yaptığı konuşmaya eski Türkçe ile başladı.

"MECLİS-İ KEBİR-İ MİLLİ REİSİ HAZRETLERİ"

HDP'nin Soma ve Ermenek başta olmak üzere madenlerde meydana gelen kazalarda sorumluluğu olduğu gerekçesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmaması görüşmelerinde partisi adına söz alan HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, konuşmasına Osmanlıca olduğunu söylediği eski Türkçe ile başladı. Kürkçü, "Meclis-i Kebir-i Milli Reisi Hazretleri, muhterem mebusefendiler ve hanımefendiler; Kuvvet ve Menba-i Servet-i Tabii Nazırı Devletlü Taner Yıldız Beyefendi'nin kanunen memur idüldüğü vazaifin ifasında irae eylediği acz, maadinde, icraında mesul olduğu tanzimattan sarfınazar iderek amaleyi sermayedarın keyf ve arzusuna terki, kendü Adalat-ü İnkişaf Fırkasının tarafdaranını memleketin menba-i servet-i tabiinin yağması içün muktedir kılması ve nihayet vazife esnasında ifası muktezi tedabirden imtinası ve maadin civarlarındaki istihsalin kanun ve nizamnameleri ihlaliyle tamamiyle taşeron dimekle maruf kumpanyalara terki neticesiyle vuku bulan amele cinayatında evleviyetle mesul bulunduğuna mebni merkum müma-ileyhin istifasını talep eyleyeceğiz. Evet, tefhimde müşkülatla düçar olduğunuzu rü'yet eyliyorum, o yüzden ne dediğimi anlatayım, anlamadığınızdan eminim" dedi.

"SEN ANLAT BİZ ANLADIK"

AK Parti sıralarından gelen "Sen anlat biz anladık" sözleri üzerine "Hakikaten mi, ne dedim? Hiçbir şey anlamadınız. Ama işte bu boş işlerle bizi uğraştırıyorsunuz, ister istemez üç-beş dakikamız buna gidiyor" diyen Kürkçü, "Aslında bizim ecdadımızın lisanı değildir. Bizim ecdadımız böyle konuşmaz. Osmanlı sülalesi ve onların memurları böyle konuşurdu. Şimdi 'ecdadın dili' diye bize bunları söylüyorsunuz ama bizim ecdadımız göçebe Türkmenler, göçebe Kürtler, Türkiye'nin dört bir tarafındaki rençper, çoban, amele insanlardır. Onlar, bu insanlar hakkında şöyle derler; 'şalvarı şaltak Osmanlı, eğeri kaltak Osmanlı, ekende yok, biçende yok, yemede ortak Osmanlı' Biz, bu Osmanlı'nın adetlerini, usullerini sürdürerek üzerimizdeki kapitalist baskıya ek olarak bir de böyle çökertilmiş, geriye savrulmuş bir iktidar ve sömürü mekanizmasının hayaletini, gölgesini üzerimizde taşıyarak iktidar eylemeye kesinlikle karşı olarak bugün karşınızdayız. Biz, Sayın Taner Yıldız'ın istifasını istiyoruz ve elle tutulur sebeplerimiz var" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ertuğrul Kürkçü Taner Yıldız Mersin Politika Güncel Güncel Haberler

500

Yorumlar (20)

Urfa Viranşehir:

Siz ne yaptınız 100 yıldır Kürtlere Türkçeyi öğretemediniz kalkıpta osmanlıca mı öğretceksiniz. Eğer ki bizde çocuklarımızın osmanlıca ögrenmesine izin verirsek namertiz

23
9
yanıtYanıtla
VatandaşMobil-ANDROID:

Osmanlı ki 600 yıl boyunca bütün ülkeleri dize getiren ve abdestli olarak devletin evrakını imzalayan bir ecdadın torunlarıyız, bununla gurur duyuyorum. Bütün bunları inkâr edenlere sesleniyorum bunun neresi zorunuza gidiyor, eğer aslınızı inkar ediyorsanız çekin gidin OSMANLI nın miras bıraktığı topraklardan.

13
16
yanıtYanıtla
SERKEFTIN:

Kürdçe resmi dil ve zorunlu ders olacaksa Osmanlıcaya karşı değilim.

22
6
yanıtYanıtla
gayserili:

Bu uyduruk Latin dilinden kurtulmanin zamani geldi. Bize Bati dilini zorla kabul ettirip, kabul etmeyenleri astilar. Nice canlar verdik kendi dilimiz ugruna. Yeter artik. Kendi dilimizi, Osmanlicayi istiyoruz.

7
19
yanıtYanıtla
Gerçekler bunlar.:

Adam bazılarının ezberlerini fena bozdu.

23
2
yanıtYanıtla
Doç. Dr. Fatih SAKALLI:

burada yorum yazan arkadaşlar. . . lütfen öncelikle OSMANLICA yı halkın dili olarak yansıtmaya çalışanları kınıyorum bir edebiyat tarihi bilim insanı olarak. . . lütfen araştırın OSMANLICA saray ve saray şairlerinin kullandığı edebiyat dilidir. OSMANLI halkı çoğunlukla TÜRKÇE konuşurdu. kendi ana dilini konuşan bazı azınlıkları bunun dışında tutabiliriz. yunus emre, karacaoğlan gibi halkın içinden çıkmış ve halkın içinde yaşamış ozanları hatırlayın ve eserlerini. . .

20
2
yanıtYanıtla
alican (ebediyat öğretmeni):

osmanlının himayesinde yaşayan yunus emreler, karacaoğlanlar da hep osmanlıca konuşmuş ve osmanlıca eserler vermişlerdir değilmi?ya kendi tarihine bu kadar yabancı olan bir halk daha varmı? OSMANLICA; Farşça Arapça birazda Türkçe birleştirilmesi oluışturulmuş bir dil. OSMANLI HALKının konuştuğu bir tek dil vardı oda TÜRKÇE. . Yunus Emre, Karacaoğlanlar da hep türkçe eserler verdikleri için bugüne kadar sevilmiş ve unutulmamışlardır. şimdi soruyorum size saray şairi fuzuliden bir eserinin tamamını bana ezbere okuyabilecek varmı?

16
4
yanıtYanıtla
tarih bilimci:

arkadaşlar aranızda tarih kitapları hiç okumamış bir çok insan olduğunu görüyorum. . osmanlıca saray ve edebiyat dilidir. . osmanlı himayesinde yaşayan halk ki buna en güzel örnek yunus emredir, Türkçe konuşurlardı. . . osmanlıca öğrenilebilir ama bunu zorunlu kılmak başta eşitlik , özgürlük ile bağdaştıramaz. . zorla dayatma ile osmanlıca öğretilmemeli. .

12
3
yanıtYanıtla
Sana mı kaldı bu iş PKK sempatizanı !:

dört tane kelimeyi yarım saatte ezberlemiş kürsüde şov yapıyor. meclisi kebiri milli reis hazretlerinin tam açılımı . Sayın Türkiye Büyük Millet meclisi başkanı dır, değil mi ? İyide be adam sen her zaman böyle mi konuşuyorsun. Sadece sayın başkan diyorsun. Onunda osmanlıcası Reis hazretleri. Bu kadar. Aklı sıra osmanlıcayı karmaşık gösterip karalamak istiyor

4
11
yanıtYanıtla
dobra:

ŞU SAÇMALIĞA BAK; İLK OKULDAN BERİ MİLLET BATI EĞİTİM SİSTEMİ İLE EĞİTİLMİŞ. BUGÜN OSMANLICA BİR KONUŞMA YAPIP MİLLETE NE ANLADINIZ DİYORSUN. O KADAR SENE OSMANLICA İLE EĞİTİLSEYDİM BANA BU SAÇMA SORUYU BU GÜN SORABİLİRMİYDİN? SEN ÇOK MU AKILLI SANIYORSUN KENDİNİ

5
8
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title