Haberler

HDP'li Fırat'tan 'Özyönetim' İtirazı: Özyönetim Yasama Meclisi'nde Olur

Güncelleme:

HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'tan 'Özyönetim' eleştirisi geldi: Özyönetim ilanlarla olmaz. Özyönetim merkezi hükümetle yetki paylaşımıdır bu da yasama Meclisi'nde olur.

Hdp Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Güneydoğu'daki çeşitli yerleşim birimlerinde 'Özyönetim' ilan edilmesinin hatalı olduğunu anlatırken, "Özyönetim dediğiniz şey, ilanlarla olmaz. Özyönetim merkezi hükümetle yetki paylaşımıdır bu da yasama meclisinde olur" dedi.

Fırat, yeni dönemde 'Çözüm süreci' kapsamında PKK veya Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ile müzakere yapılabileceğini söyledi.

"TEMEL HAKLAR PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ"

Kuzey Irak'tan uydu aracılığıyla yayın yapan Rudaw TV'nin sorularını yanıtlayan HDP milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, PKK'nın çeşitli aşamalardan sonra silah bırakma kararı vereceği belirtilen 'Dolmabahçe Mutabakatı' ardından 'Çözüm süreci'nin bozulma nedeni sorusunu yanıtlarken, "Bana göre başlangıç yanlıştı. Çünkü sizin vatandaşlarınızın, temel insan hak ve özgürlük sorununu hiçbir kurum ve kuruluşla böyle bir konuyu pazarlık yapamazsınız. Böyle bir şey 21'inci yüzyıla uygun olmadığı gibi demokratik de değildir. Eğer gerçekten bu ülkeyi demokratik, özgür ve çoğulcu bir ülke olarak kabul ediyorsanız, daha önceki tatbikatlardan insanlarınızın hak ve özgürlükleri sınırlandırılmış ya da kaldırılmışsa yapacağınız tek şey; bu sınırları ortadan kaldırmaktır. Fakat öyle olmadı, bir masa kuruldu. Bir yandan Abdullah Öcalan, bir yandan PKK, bir yandan da KCK bir pazarlık unsuru haline geldi" dedi.

"ASIL SORUN 'SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ' OLABİLİR"

Hükümetin sorunu çözmek için samimi olmadığını, açıkça ortada bir güvensizlik bulunduğunu, PKK'nın silah yığınakları yaptığını, diğer taraftan devletin, modern silahlarla ordusunu donatıp karakol inşa ettiğini anlatan Dengir Mir Mehmet Fırat, şöyle devam etti:

"Dolmabahçe mutabakatı uzun tartışmalardan sonra müşterek bir şekilde ortaya çıkmıştır. Fakat mutabakat ilan edildikten sonra sayın Cumhurbaşkanı, (ki Türkiye'de uçan kuştan dahi haberdar olma arzusu içinde bir insan) 'Bu mutabakattan haberim yoktur' diyebiliyor. Oradaki asıl sorun, belki de HDP'nin 'Seni başkan yaptırmayacağız?' sloganıydı. Dolayısıyla bu süreci kim sonlandırdı diye sorarsanız sonlandıran her zaman güçlü taraftır. Güçlü olan taraf da devlettir."

"ÇÖZÜM MASASI TEKRAR KURULUR"

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, bir soru üzerine 'Çözüm süreci'nin eski haliyle devam edemeyeceğini, Kürtler veya Türkler'in birbirlerini tamamen yok edebilecek güce sahip olmadığını, bu çatışma döneminde iki taraftan ölenler olduğunu, tarafların tekrar masaya oturacaklarını savundu.

"MÜZAKERELERİ KİMİNLE YAPACAKSINIZ? KORKUCULARLA MI?"

Türkiye'de PKK sorunu, devletin karşısında 30 yıldan bu yana silahlı bir güç bulunduğunu ifade eden Fırat, bu nedenle onlarla da görüşülmesi, çatışmalara nasıl son verileceği, silahların nasıl bırakılacağı, dağdakilerin topluma nasıl kazandırılacağının görüşülmesi gerektiğini savundu. Fırat, "Bir toplumun hak ve özgürlüklerini müzakere edemez, hatta modern hukukta kamuoyunun oyuna dahi sunamazsınız. Yani yüzde 99'u Kürtçe anadil olmasın, konuşulmasın dese dahi bu geçersizdir. Peki, onla oturmayacaksınız bunla oturmayacaksınız müzakereleri kiminle yapacaksınız? Korucularla mı? ya da Güney Kürdistan'la mı? O da olabilir. Güney Kürdistanla'da oturulur" diye konuştu.

"ÖZYÖNETİM İLANLARLA OLMAZ MANTIĞINI ŞAHSEN ANLAMIYORUM"

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, bir soru üzerine, "Özyönetim dediğiniz şey, ilanlarla olmaz. Bağımsız devlet ilan edilebilir. Ancak özyönetim merkezi hükümetle yetki paylaşımıdır bu da yasama meclisinde olur. Dolayısıyla Bu şekilde ifade edilmesi, Kürt halkının sivil insanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde özyönetim ilan edilmesinin mantığını şahsen anlamıyorum, bilmiyorum. Bunun yolu siyasettir. Tabii ki HDP büyük başarı sağlayarak 80 milletvekiliyle eclise girmiştir. PKK veya gençlik örgütü bu çatışmayı yapmasaydı, yine çatışma olur muydu? Evet olurdu."

KUZEY IRAK YÖNETİMİ AKTİF OLABİLİR Mİ?

Fırat, 'Çözüm süreci'nde 'Güney Kürdistan' olarak nitelendirdiği Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin de aktif rol oynayabileceğini ancak, bu kesimin Türkiye ile son dönemde siyasetin dışında biraz fazla içli dışlı olunduğunu vurgularken, "Dolayısıyla çok fazla etkin olacağı kanısında değilim. Aslında olabilirdi. Bütün Kürtler'in gözü Güney Kürdistan'da ve bir umut ışığı olarak görüyorlar. Siyaseten kendi içinde parçalanmış bir görünüm içinde Güney Kürdistan. Özellikle Başkan Mesut Barzani'yi zor durumda bırakacak bazı girişimleri de göz önünde tutmamız lazım. Son ziyaretlerinde çok mutlu olduk. Havalanında karşılamamız gerekirdi ama uçaktan iner inmez Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) karargahına götürülmesini inanıyorum kendisi de doğru bulmamıştır" diye konuştu.

Milletvekili Fırat, Türkiye'nin Irak'ta 'Kürdistan Devleti' veya 'Özerk bir Kürdistan'ın varoluşunu bir türlü sindiremediğini, Suriye'de 3'lü federasyon kurulmasını beklediğini, Türkiye'nin Rojava'da PYD'nin yapılanmasını engelleyebileceğine inanmadığını ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dengir Mir Mehmet Fırat Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (34)

abdulcabbar:

bu tırrooo gene konuşuyor zibidi

40
17
yanıtYanıtla
DİYARBAKIR LI KÜRT Mobil-ANDROID:

Hele şükür hdp de bi tane anlayan salak çıktıda itiraf etti...

30
15
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

YÜRÜ ZERDUŞ YÜRÜ ANCA GİDERSİN ZERDUŞ ENSE TIRAŞI YÜRÜ ZERDUŞ YÜRÜ ANACA GİDERSİN ENSE TIRAŞI NE MİLLETE NE DEVLETE FAYDAN YOK ZERDUŞ ZERDUŞ ZERDUŞ HENDEKTE SİZİ KAPUL ETMEZ ZERDUŞ ENSE TIRAŞI YU YU YU ENSE TIRAŞI ZERDUŞ ZERDUŞ YÜRÜ

30
8
yanıtYanıtla
Lafım laf Mobil-IOS:

Ne dönek adammissin yaw insanda biraz utanma hissi olur hic mi gururun yok

28
4
yanıtYanıtla
Emir KaanMobil-IOS:

Türklerin Kürtlerle bir sorunu yok bırakın artık Kürtleri temsil ediyoruz palavralarını size bu saatten sonra inanan 3-5 tane fistanlı bulursunuz ancak hdpkk artık bitmiştir gözün aydın Kürt halkı

14
10
yanıtYanıtla
kürt ahmetMobil-ANDROID:

hadi ordan hain.ne çözümü ne özerkliği pkknın kafası koparılacak hepsi gebertilecek lağam çukuruna gömülecek ben bir kürt olarak devletimi bayrağımı canımdan çok seviyorum Allahım devletimizi vatanımızı askerimizi polisimizi milletimizi korusun

18
6
yanıtYanıtla
yiğido Mobil-ANDROID:

örgüt TC karşısında bozguna uğradı, bu da çıkmış böyle olmaz diyor.. onu herkes gördü zaten... Şimdi bir bilgin konuşma daha doğrusu zırvalamış...

16
3
yanıtYanıtla
çözüm Mobil-ANDROID:

adamlar çözüm olsun bu savaş bu kan bu kaos son bulsun diyor. bizce de o eski çözüm ve huzur ortamı geri gelmeli

8
10
yanıtYanıtla
musa dunya:

:)) neyi bekledin bukadar zamandan beri neden söylemedin? temmuz ayında söyleseydin olmazmıydı ?şimdi bitme aşamasına gelindiğinde pkk çıkıp hendek kapatın diyecek ve sizde sanki TC yendik hesaplarınamı gireceksiniz yine Kandıramazsınız Halkı artık

14
4
yanıtYanıtla
ccc:

Ak partiden tecrube alinca, bu islerin bos oldugunu sonradan anladi!! Pisman olcaksin yeni hdpli

8
6
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title