Haberler

Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Darbeyi durduran nedenlerden biri de halkın topyekün karşı durmasıdır.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Darbeyi durduran nedenlerden biri de halkın topyekün karşı durmasıdır. Eğer bizler küçük bir tereddüt gösterseydik, Türkiye'de iç savaş çıkaracaklardı. İşte hep beraber bunu engelledik. Şimdi darbeye nasıl gelindi, bu sorunun cevabını bulma zamanıdır." dedi.

Partisinin, İki Nisan Kavşağı'nda, "Darbelere Hayır, Demokrasi Hemen" sloganıyla düzenlediği mitingde konuşan Demirtaş, askeri darbelerden, cunta zihniyetinden, ordunun yönetime, siyasete sürekli ağırlığını koymuş olmasından çok çektiklerini belirterek, hiçbir zaman bir askeri darbenin ya da cuntanın kendilerini kurtaracağına inanmadıklarını söyledi.

Yatıp kalkıp ülkede darbe olsun diye dua edenlerden olmadıklarını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Her zaman öz gücümüze inandık, kurtuluş ellerimizdedir. 15 Temmuz akşamı sivil halkı bombalayan tank ve helikoptere emir veren bellidir. Onların bir kısmı yakalandı ama asıl şu darbe girişiminden medet uman siyasi anlayıştır. Bunun arkasındaki siyasi güç kimse onun ortaya çıkarılmasını istiyoruz. HDP olarak darbeci, cuntacı ve paralelle hiçbir şekilde ilişkimiz olmadı. Şimdi bu kadar general ve asker darbe yapıyor, ülkenin yönetimini ele geçirmeye çalışıyor da eğer bunlar başarılı olsaydı kimi başbakan yapacaklardı? Bizleri başbakan yapmayacaklardı, bu kesin. Eminim biliniyor ama neden açıklanmıyor onu merak ediyorum. Acaba geçmiş dönemlerde çok kritik görevlerde bulunmuş AK Partililer içlerinde olmasın. Bu darbecilerin bizleri başbakan yapamayacaklarına göre bir başbakan adayları vardı. Bakanlar Kurulu herhalde boş kalmayacaktı. Şimdi neden açıklamıyorsunuz.? Kaç tane bakan, milletvekiliniz vardı bu darbe girişimin içinde? Oraya askerlik görevini yapmak için giden zavallı erleri linç etmek ve öldüresiye dövmek kolay. Cemaate gönül vermiş insanlardan hesap sormak kolay ama darbe girişiminin içinde yer alan AK Partililer nerede, onlar ortaya çıkacak."

"Darbeden medet ummadığımızı ilk saatlerden gösterdik"

Darbe girişiminde bulunanlardan hesap soracaklarını kaydeden Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Darbenin iyisi ya da kötüsü olmaz, darbenin her türlüsü kötüdür. 12 Eylül darbesi, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan muhtırasının demokratik siyasete en ufak bir katkısı olmadı. 12 Eylül darbesinde Kenan Evren yönetime el koyduğunda Süleyman Demirel başbakandı ama o dönem darbeye karşı olanlar Demirel'i desteklemek için darbeye karşı çıkmadılar. Darbeye karşı çıkmak ilkesel bir tutumdur. Demokrasiye, demokratik siyasete inanıyorsanız, darbe iyi midir, kötü müdür, sağdan mı, soldan mı bakamazsınız. Önce darbeye karşı çıkacaksınız. Biz bunu yaptık. Darbeden medet ummadığımızı daha ilk saatlerden gösterdik. Bizim net bir şekilde darbeye karşı olmamız, darbenin başarısız olmasındaki en büyük anahtardır. Çünkü darbeciler toplumu ayrıştırmak, yani darbe karşısı ve darbe yanlısı diye bölmek için hazırlık yaptılar. Eğer oradan bir iç savaş çıkarabilselerdi, darbe yüzde yüz başarılı olacaktı."

Darbe girişimi sırasında kritik bir duruş sergilediklerini savunan Demirtaş, 15 Temmuz akşamı tankların, silah namlularının önüne çıkan her vatandaşın, iradesine sahip çıkma kararlılığı gösterdiğini söyledi.

"Darbeye karşı çıkanların duruşu kahramanca"

Darbeye karşı çıkanların duruşunun son derece saygın ve kahramanca olduğunu anlatan Demirtaş, "Darbeyi durduran nedenlerden biri de halkın topyekün karşı durmasıdır. Eğer bizler küçük bir tereddüt gösterseydik, Türkiye'de iç savaş çıkaracaklardı. İşte hep beraber bunu engelledik. Şimdi darbeye nasıl gelindi, bu sorunun cevabını bulma zamanıdır."

Demirtaş, bu darbe girişimi bir daha yaşanmasın diye, ordu bir daha yönetime el koymaya kalkışmasın diye alınacak tedbirlerin konuşulması gerektiğini belirterek " Bizim kuruluş felsefemiz tekçiliğe karşı olmamızdır. Bu ülkede tek dil gerçekliği yoktur. Tek dil faşizmdir. Bizimle ülkenin demokratikleşmesi konusunda konuşmak isteyen olursa her zaman açığız. Şu ülkeyi el ele verip düze çıkarmak varken, hala bize tehdit ve şantajlarla boyun eğdirmeye çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

Mitingin ardından polise taşlı saldırı

Mitingin ardından güvenliği sağlayan polis ekiplerine havai fişek ve taşlarla saldıran gruba polis basınçlı suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruptan 5 kişi gözaltına alındı.

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Süleyman Demirel Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title