Haberler

Hazar'a Kıyısı Olan Ülkeler Bakü'de Toplandı

Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesi için kurulan çalışma grubunun 39. toplantısı Bakü'de başladı.

Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesi için kurulan çalışma grubunun 39. toplantısı Bakü'de başladı.

Toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Rusya Devlet Başkanı'nın sınırların belirlenmesinden sorumlu özel temsilcisi İgor Bratçikov, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rehimpur, Türkmenistan Hazar Devlet Komitesi Başkanı Murat Atacanov ve Kazakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Zülfiye Amanjolova katıldı.

Hazar'ın statüsü ile ilgili yapılacak nihai sözleşme projesi üzerinde müzakerelerin sürdürüldüğü toplantıda bu yıl Astana'da yapılması planlanan devlet başkanları zirve toplantısının gündem ve tarihinin belirleneceği kaydedildi.

Halef Halefov, Azerbaycan'ın Hazar'ın hukuki statüsünün tüm kıyıdaş ülkelerin haklarının korunarak, karşılıklı işbirliği ve müzakere yolu ile belirlenmesinden yana olduğunu söyledi. Geçen yıl Astrahan'da yapılan devlet başkanları zirvesine değinen Halefov, son toplantının Hazar'ın statüsünün belirlenmesi açısından önem taşıdığını, burada bir dizi anlaşmaların sağlandığını kaydetti.

Halefov, Astrahan toplantısında devlet başkanları tarafından kabul edilen bildirinin nihai sözleşmede dikkate alınacağını ümit ettiğini belirterek, bölgenin istikrarı, güvenlik ve Hazar'da ticari ilişkiler için karşılıklı güvenin önemine dikkat çekti.

Halefov, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projeleri Hazar'ı Karadeniz ve Akdeniz'e birleştiren projelerdir. Bu projeler, ülkelerimizin ekonomik gelişimi ve refah düzeyinin yükselmesine katkı yapacak" dedi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam ederken, toplantı sonuçlarıyla ilgili yarın kamuoyuna bilgi verileceği belirtildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Hazar'a kıyıdaş ülkeler Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve İran, Hazar'ın statüsünün belirlenmesi için müzakerelere başladı. Devlet başkanları, konuyla ilgili ilki 2002'de Aşkabat'ta, ikincisi beş yıl sonra Tahran'da, üçüncüsü 2010'da Bakü'de, dördüncüsü ise geçen yıl Astrahan'da toplam dört zirve toplantısı yaptı.

Liderlerin son toplantısında hidrometeoroloji alanında işbirliği, olağanüstü hallerde karşılıklı haberleşme ve yardımlaşma, Hazar'ın biyolojik kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanılmasını öngören anlaşmalar ile zirve sonuçlarına dair bildiri imzalanmıştı.

Taraflar, Hazar'da askeri gücün dengeli olması ve burada beş ülkenin dışında bir ülkenin askeri gücün bulundurulmamasının gerekliliği konusunda anlaşmaya varırken, Hazar bölgesinin güvenliği için işbirliğini devam ettirmek konusunda uzlaşı sağlanmıştı.

Astrahan toplantısında sahilden 15 deniz mili mesafeye kadar olan bölgeler her ülkenin kendi arazisi olarak kabul edilirken, bu mesafeye 10 deniz mili eklenerek (toplam 25 mil) her ülkenin balıkçılık alanı belirlenmişti. Bu sınırların ortasında kalan deniz ise ortak alan kabul edilmiş, Hazar'ın dibinin bölünmesi ve nihai anlaşma konusu bir sonraki zirve toplantısına bırakılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Azerbaycan Astrahan Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title