Haberler

Gevher Nesibe Medresesi, 'Seçuklu Müzesi' Oluyor

Güncelleme:

Selçuklu eseri Gevher Nesibe Medresesi'nin restorasyonu için proje hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün laminant parke döşendiği için "Hollanda Kraliçesi'ni götürmeye utandım" dediği Selçuklu eseri Gevher Nesibe Medresesi'nin restorasyonu için proje hazırlandı. Medresede restorasyon sonbahara kadar tamamlanıp 'Selçuklu Müzesi' olarak hizmete açılması planlanıyor.

Dünyada ilk tıp merkezi olarak bilinen, Selçuklu Hükümdarı 2'nci Kılıçarslan'ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan şifahane ve medrese, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin hazırladığı proje kapsamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Ancak hastaların kaldığı odaların zeminine laminant parke döşenmesi, duvarlarına elektrik kabloların çekilmesi, eleştiri konusu olmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de "Bize yurt dışından misafirler geliyor. Mesela Hollanda Kraliçesi geldi. Kayseri'ye götürdük kendisini. Ama ben Gevher Nesibe'ye götüremedim. Çok mahcup oldum. Yerlerde laminant parke, oysa oranın doğal dokusunu görmesi lazım gelen misafirin. Baktım bu sefer Kayseri de çok bilinçlenmişti. Gevher Nesibe'yi restore etmeye başlamışlar. Laminant parkeleri kaldırmışlar. Çok utanmıştım. O atanın, o ecdadın torunları biz olamayız" demişti.

RESTORASYON HENÜZ BAŞLAMADI

Gevher Nesibe Medresesi'nde restorasyon henüz başlamadı ve laminantlar henüz sökülmedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, Gevher Nesibe Medresesi'nin yaklaşık bir yıl önce Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini anımsatarak şöyle dedi:

"Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde olan ve Erciyes Üniversitesi tarafından uzun süre Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılan medresede, Mimarlık Fakültesi'nin hazırladığı proje ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yükseltilmiş döşeme ve laminant parke yapılmış. Bize geçtiğinde başka problemler de olduğunu gördük. Çatıda akma, kablolarda ağ sıkıntısı ve hoş görünmeyen laminant parkeler gibi. Parkeler de zamanla su almış, yosunlu kötü bir görüntü oluşturmuş. Hazırladığımız restorasyon projesini Koruma Bölge Kurulu'ndan geçirdik. Restorasyon ihalesi de ilanda. Sonbahara kadar çalışmaları tamamlayıp, Kasım ayında burasını Selçuklu Müzesi olarak hizmete açacağız. Türkiye'de ismi Selçuklu olan, sadece o döneme ait eserlerin sergilendiği bir müze yok. Biz 700 eseri envantere aldık. Bu anlamda açıldığında Türkiye'nin tek ve en büyük Selçuklu Müzesi olacak. Restorasyon ve müze için 3 milyon lira öngördük."

1206 yılında yapılan ve hastaların ücretsiz, akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği Gevher Nesibe Şifahanesi, Türklerin yaptırdığı 5'inci, aynı zamanda içinde tıp eğitimin verildiği dünyanın ilk tıp merkezi olarak biliniyor.

Kocasinan İlçesi'nde Mimarsinan Parkı içinde bulunan Gevher Nesibe Şifahanesi, Anadolu Selçukluları Sultanı 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kız kardeşi Gevher Nesibe Hatun'un vasiyeti üzerine medrese ve hastane olarak klasik tarzda 1205- 1206 yıllarında yaptırıldı. Yapı kompleksi hastane ve medresenin birlikte olması nedeniyle 'Çifte Medrese' olarak isimlendirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hollanda Selçuklu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title