Haberler

Hayat Kimya Temizlik Kağıdında Türkiye'nin Lider Üreticisi Oldu

Hayat Kimya, temizlik kağıdı kapasitesinde yüzde 31 pay ile 2011'i Türkiye'nin lider üreticisi olarak kapatıyor.

2012 yılında İran'da açılacak yeni fabrika ile Hayat Kimya, Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük temizlik kağıdı üretim kapasitesine sahip olacak.

Hayat Kimya Genel Koordinatörü Prof. Dr. Orhan İdil ve Hayat Kimya Temizlik Kağıtları Pazarlama Müdürü Aysel Aydın, düzenledikleri basın yemeği ile Hayat Kimya'nın temizlik kağıdı sektöründeki yeni yatırımları ve pazardaki son gelişmeleri paylaştılar.

Prof. Dr. Orhan idil, Hayat Kimya ve temizlik kağıdı segmentindeki gelişmelerden önce Hayat Holding'in 2011 sonu rakamlarını açıkladı. İdil, "Hayat Holding'in bünyesinde 25 şirket yer alıyor. Hayat Holding 8 bin çalışanı, 4 milyon 750 bin metrekare alana yayılan yatırımları ile hızlı büyümesini sürdürüyor. 2011 yılı sonunda toplam ciromuz 1 milyar 800 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti" dedi.

1987 yılında temizlik ve tüketim maddeleri sektöründe faaliyete başlayan Hayat Kimya'nın 25 yılda Türkiye'nin lider üreticisi konumuna geldiğinin altını çizen Orhan İdil "Deterjan ve temizlik ürünleri sektöründe Bingo ve Test markaları ile, çocuk bezi ve ıslak havluda Molfix ve Bebem markaları ile, hijyenik ped olarak Molped ve Joly markaları ile temizlik kağıdında ise Papia,Familia ve Teno markalarıyla tüketiciyle buluşuyoruz." dedi.

Tüketicinin Hayat Kimya ve markalarına olan güveni ile hızlı büyümeyi sürdürdüğünü belirten Orhan İdil, "Hayat Kimya, Türkiye'nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasında ilk 100 şirket arasındaki yerini, her yıl biraz daha üst sıralara taşıyarak korumaktadır. 2009 yılında ISO 500 sıralamasında 73. sırada yer alan Hayat Kimya, 2010 yılında 65. sıraya yükseldi. Tüm bu yatırımlarımızla Hayat Kimya olarak 2011 yılını 857 milyon dolarlık ciro ile kapatmayı hedefliyoruz. 2012 yılsonu ciro hedefimiz ise yüzde 24 büyüme ile 1 milyar 66 milyon dolar" dedi.

Hayat Kimya Temizlik Kağıtları Pazarlama Müdürü Aysel Aydın, ise konuşmasına Türkiye'deki temizlik kağıdı kullanım alışkanlıkları hakkında bilgi vererek başladı. Aydın, "Kişi başı temizlik kağıdı tüketiminde Avrupa ortalaması 12 kg iken ülkemizde yaklaşık 3 kg seviyelerinde. Yani kullanım alışkanlığımız ideal durumun oldukça altında.

Buna karşılık hijyen konusunda bilinçlenmenin artmasıyla doğru orantılı olarak pazar her geçen gün büyümektedir. Temizlik kağıdı sektörünün büyüme oranı yıllık ortalama yüzde 12 olarak gerçekleşmekte. Yani Türkiye'deki tüketim artışı ile birlikte, biz de son teknoloji ile yatırımlara devam ediyoruz" dedi.

Temizlik kağıdı üretim kapasitesinde Türkiye lideri

Hayat Kimya olarak 2006 yılında Kocaeli Fabrikası'nda başladıkları temizlik kağıdı üretimi ile sektöre çok hızlı bir giriş yaptıklarını belirten Aydın, şöyle konuştu: "2011 yılında ise 100 milyon dolar yatırımla Kocaeli'nde açtığımız ikinci fabrikamızla temizlik kağıdında yıllık üretim kapasitemizi 140 bin tona yükselttik. Yani temizlik kağıdı üretim kapasitemiz yıllık 70 bin tondan 140 bin tona yükseldi. Yaptığımız bu yeni fabrikamızla yalnızca temizlik kağıdı üretiminde toplam istihdamımız 600 kişiye ulaştı. Bugün Hayat Kimya olarak Türkiye'de toplam temizlik kağıdı üretimi kapasitesinin yüzde 31'ine sahibiz. Yani 5 yıl içinde, sektöre girdik, kalite ve teknolojiyi beraberinde en iyi ürünle oluşturduk ve sektör liderliğine yükseldik."

Hayat Kimya olarak Türkiye'ye en çevre dostu teknolojiyi getirme ve üretim sistemini daha az enerji ile daha çevreci bir yapıda kurmanın da gururunu yaşadıklarını belirten Aydın, "Kocaeli'deki fabrikalarmız "yapay beyazlatıcı" kullanmadan üretim yapan ilk üretim tesisleri olma özelliğini de taşıyor." dedi.

Hedef Avrupa'nın en az su kullanılan fabrikası olmak

Türkiye'de temizlik kağıdı üretiminde en az su kullanan fabrikanın Hayat Kimya'nın Kocaeli Fabrikası olduğunu belirten Aydın, "Şu anda en az su kullanımında Avrupa'da da üçüncü sıradayız. Şimdi yeni bir hedefimiz var, Avrupa'da en az su ile temizlik kağıdı üretimini gerçekleştiren fabrika olmak" diye konuştu.

Aydın, "Fabrikalarımıza Dünya'da ilk defa kağıt yumuşaklığını arttırıcı bir ekipman ilavesi yapıldı. Türkiye'de ilk defa el değmeden otomatik olarak ambalajlanan ürünlerin yine otomatik olarak, el değmeden kolilere yerleştirilmesini sağlayan makine ve sistemler kullanıldı." dedi.

2012'de Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük kapasitesi

Hayat Kimya'nın temizlik kağıdındaki atılımı sadece iç piyasayla da sınırlı kalmadığını, 2012 yılında İran`da devreye girecek kağıt fabrikası ile 2012'de Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük temizlik kağıdı üreticisi olmaya hazırlandıklarını belirten Aydın, şu bilgileri verdi: "İran`ın Zencan eyaletinde, 150 milyon dolar yatırımla başladığımız, yıllık 60 bin ton üretim kapasitesine sahip, 500 kişilik istihdam yaratacak yeni fabrikamızın devreye girmesi ile birlikte Hayat Kimya'nın temizlik kağıdı üretim kapasitesi yıllık 200 bin tona yükselecek."

Aydın, kaliteli üretim ile Hayat kimya temizlik kağıdı kategorisinde hızlı yükselişini sürdürdüğünü belirterek,'' Hayat Kimya temizlik kağıdı kategorisinde yüzde 25 pazar payı ile 2011 yılını pazar lideri olarak kapatmaya hazırlanıyor" dedi.

Papia markasının Türkiye'de yenilikleriyle temizlik kağıdı sektöründe kısa sürede söz sahibi olduğunu vurgulayan Aydın, ''yeni teknoloji ile birlikte pamuksu yumuşaklığa kavuşan 'Papia'nın farkını herkes görsün diye artık adı üstünde'' diyerek yeni ürünlerinin üzerine Papia logosunu taşıdıklarını belirtti. Aydın, cesur, iddialı ve kaliteli Papia'nın reklam yüzünün de Türkiye'nin en güçlü kadınlarından biri olan Hülya Avşar olduğunu açıkladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title