Haberler

Hayat Kimya'dan Dev Yatırım

Papia, Familia, Molped, Molfix, Bingo Gibi Markaların Üreticisi Hayat Kimya, Temizlik Kağıdı Üretiminde 100 Milyon Dolarlık Ek Yeni Ana Makina Yatırımıyla Türkiye'deki Toplam Üretim Kapasitesini İki Kat Arttırarak 65 Bin Tondan 130 Bin Tona Çıkaracağını Açıkladı. Hayat Kimya 150 Milyon Dolarlık Yatırımla İran'da da Temizlik Kağıdı, Çocuk Bezi ve Hijyenik Ped Üretecek.

Papia, Familia, Molped, Molfix, Bingo gibi markaların üreticisi Hayat Kimya, temizlik kağıdı üretiminde 100 milyon dolarlık ek yeni ana makina yatırımıyla Türkiye’deki toplam üretim kapasitesini iki kat arttırarak 65 bin tondan 130 bin tona çıkaracağını açıkladı. Hayat Kimya 150 milyon dolarlık yatırımla İran’da da temizlik kağıdı, çocuk bezi ve hijyenik ped üretecek.

Hayat Kimya bu yatırımın gerçekleşmesiyle, Türkiye’de halen Eczacıbaşı Grubu’nun yıllık 95 bin ton ve yüzde 32 pazar payıyla lider olduğu temizlik kağıdı pazarında yüzde 33’lük bir pazar payına ulaşma ve sektörde birinciliği yakalama hedefinde olduğunu bildirdi.

İlgili ropörtaj: Hayat Kimya rotayı İran'a çevirdi

Kocaeli’de 260 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan Hayat Kimya üretim tesislerinde yapılan toplantıda,yeni yatırım kararını kamuoyuna duyuran Hayat Kimya Genel Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, “Kriz döneminde yatırımlarımıza devam ederek sektördeki iddiamızı güçlendiriyoruz. 100 milyon dolarlık yeni yatırımımızla, 128 bin metrekare alanda kurulacak olan yeni üretim tesisimizle, 388 bin metrekare alanda 130 bin ton üretim kapasitesine ulaşarak Türkiye’nin en büyük temizlik kağıdı üretim üssü oluyoruz” dedi.

Prof.Dr. İdil, 15 Temmuz’da temeli atılması ve 2010 yılı son çeyreğinde üretime geçmesi planlanan tesis yatırımı için dünyanın en büyük temizlik kağıdı makine üreticisi olan İsveç firması Metso Paper ile anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Orhan İdil, krizden hızlı tüketim malları sektörünün çok fazla etkilenmediğini, Hayat Kimya’nın üretim kapasitelerini sonuna kadar kullandığını, bu nedenle yeni bir yatırım zorunlu hale geldiğini belirtti. İdil, Hayat Kimya’nın mevcut ve yeni yatırımlarıyla toplam yatırım rakamının da 350 milyon dolara ulaşacağını kaydetti.

TOPLAM CİRONUN YÜZDE 20’Sİ İHRACAT

İdil, hızlı tüketim malları sektöründe uluslararası dev firmalarla rekabet eden Molfix, Molped, Bingo gibi güçlü markaları olan Hayat Kimya’nın, 2006 yılında Papia, Familia ve Teno markalarıyla girdiği temizlik kağıdı pazarında da kısa sürede önde gelen kuruluşlardan biri olduğunu ifade etti. Hayat Kimya’nın mevcut cirosu içinde ürün dağılımını da aktaran Orhan İdil, yüzde 40’ın deterjan, yüzde 40’ın hijyenik ped ve çocuk bezi ve yüzde 20’lik bölümün de temizlik kağıdı satışlarının oluşturduğunu, toplam cironun yüzde 20’sinin de ihracattan kaynaklandığı bilgisini verdi.

İRAN’ DA TOPLAM 15O MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Orhan İdil, Hayat Kimya’nın temizlik kağıdı yatırımlarını yurt dışına da taşıyacağını belirterek, İran’da kurulacak 65 bin ton kapasiteli yeni üretim tesisi ile Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük temizlik kağıdı üreticisi olmayı hedeflediklerini söyledi. İdil, İran’ın Zencan eyaletine bağlı Abhar bölgesinde faaliyet gösterecek üretim tesisini, 2011 yılında tamamlamayı hedeflediklerini kaydederek, temizlik kağıdının yanı sıra İran’da çocuk bezi ve hijyenik ped tesislerinin de 2010 yılında devreye alınacağını ve toplam yatırım tutarının 150 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

500 YENİ İSTİHDAM

Hayat Temizlik Kağıtları’nın 2006 yılında yıllık 65 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin ikinci büyük temizlik kağıdı üreticisi olarak pazara girdiğini ifade eden Hayat Kimya Fabrika Direktörü Lütfi Aydın, tüketim ürünlerinin yanısıra konvetörler için yarımamul bobin ve endüstriyel temizlik kağıdı ürünlerini içeren geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını söyledi.

Lütfi Aydın, “Hayat Kimya, temizlik kağıdı üretiminde yapay beyazlatıcılar kullanmadan üretime geçen ilk firmadır ve bu konuda sektöre öncülük etmiştir. Kağıt üretim tesisimiz, Türkiye’de ilk kez temizlik kağıdının yumuşaklığını artıran makine ve ekipmanlar ile donatılmıştır. Modern makine ve ekipmanlarla donatılmış olan konverting tesislerinde, hijyenik şartlarda el değmeden son mamul üretimlerimiz yapılmaktadır” dedi.

Aydın, Hayat Temizlik Kağıtları Tesisi’nde Türkiye ve dünyada ilk defa gaz türbininden elektrik, buhar, sıcak ve soğuk hava üretimi yapılabildiğinin de altını çizdi. Bu teknoloji sayesinde, doğal enerji kaynaklarının tüketiminin minimuma indiğini ve önemli bir enerji tasarrufu sağlandığını vurguladı. Lütfi Aydın, ilk yatırımda olduğu gibi bu yatırımın da en az 35 milyon dolarlık kısmının makine ekipman ve işçilik olarak yurt içinden sağlanacağını ve bu ekonomik kriz döneminde bölgede ciddi bir iş olanağı yaratılacağını söyledi. Aydın, “Yeni yatırım ile Hayat Kimya Tesisleri’nde 500 kişiye daha istihdam imkanı sağlanarak toplam temizlik kağıdı tesislerindeki çalışan sayısı 1100 kişiye ulaşacak” dedi.

Lütfi Aydın, Hayat Kimya’nın mevcut yatırımları sonunda cirosunun da kapasite artışına paralel olarak iki katına çıkacağını hatırlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title