Haberler

Havacılar Fuarda Buluştu

Havacılık sektörünün dev firmalarının katıldığı ve dünyanın sayılı havacılık fuarları arasına giren İstanbul AirShow, bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'nde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı törenle açıldı.

Havacılık sektörünün dev firmalarının katıldığı ve dünyanın sayılı havacılık fuarları arasına giren İstanbul AirShow, bugün Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'nde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı törenle açıldı.

Törene Lütfi Elvan'ın yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve çok sayıda bürokrat, havayolu işletmelerinin başkanları, genel müdürleri, havacılık camiasının ileri gelenleri katıldı.

Avrupa'da Paris, Ortadoğu'da da Dubai de gerçekleştirilen havacılık fuarları gibi kendi bölgesinin de en büyük havacılık fuarı olan İstanbul AirShow, dev uçaklar Boeing 747-8 ile Airbus A350XWB'nin de katılımıyla birçok ilke imza attı. Bugün başlayan ve 27-28 Eylül'de halka açık olacak olan fuara THY'nin planlamasında olan dev yolcu uçak alımının da damga vuracağı belirtildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan İstanbul AirShow açılışında yaptığı konuşmada 2018 yılında dünyanın en büyük Airshow'larından birini Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştireceklerini belirterek şunları söyledi:

'Ülkemizde bölgesel yolcu uçağı üretilmesine yönelik proje çalışmalarımız son aşamaya geldi. Hatta dün tüm ilgili taraflarla 4-5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Bakanlığımızın doğru politikaları sayesinde 12 yılda havacılık sektörü çok büyük gelişmeler gösterdi. İstanbul Airshow Fuarı ve sektördeki paydaşlarımızın katkılarını da hiç bir zaman unutmadık, unutmayacağız.

2003 yılında tek havayolu şirketiyle yurtiçinde sadece 2 noktadan 26 noktaya uçuş gerçekleştirilebiliyordu. Bugün ise 7 havayolu şirketi, 7 merkezden 52 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Şu anda yapımı devam eden yeni havalimanları ve ilave terminal binaları var. Avrupa Hava Birliği verilerine göre, Avrupa'da 2014'de yolcu sayısında yüzde 4.6 oranında bir artış var. Bunun iki puanı yani yüzde 2'lik büyümesi sadece Türk Hava Yolları tarafından gerçekleştiriliyor"

Bakan Elvan, 2014 yılının ilk 8 ayında uçak trafiğinin 1 milyon 100 bini, yolcu sayısının ise 110 milyonu geçmiş olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl sonu itibarıyla aşağı yukarı 170 milyon yolcu sayısına ulaşacağız. 2013 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz rakam 150 milyon yolcuydu. Uçak trafiğine bakıldığında bir önceki yıla göre yüzde 10 büyüme söz konusu. Ama Türk Hava Yolları açısından baktığımızda ise yüzde 15'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Havacılık sektörü bugün 24 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı ve doğrudan 180 bin 500 kişiye iş sağlar duruma geldi."

Daha sonra, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, katılımcılarla birlikte açılış kurdelesini birlikte kesti.

İKİ GÜN HALKA AÇIK

Organizasyonun Paris ile Dubai arasındaki en büyük havacılık fuarı olduğunu söyleyen Mint Fuarcılık Genel Müdürü Feyzan Erel, 'Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'ndaki fuara 40'ın üzerindeki ülkeden 200 şirket katılıyor. 25-26 Eylül profesyonellere, 27-28 Eylül'de ise fuar halka açık olacak. 747-8, A350'nın yanı sıra yerli eğitim uçağı Hürkuş ilk defa İstanbul AirShow'da sergilenecek" dedi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tarafından tasarlanan Hürkuş eğitim uçağı da onuncu kez açılan fuara geldi. İlk defa halka açık bir sivil havacılık fuarında sergilenen Hürkuş son bir yıldır test uçuşlarını sürdürüyor" diye konuştu.

Mint Fuarcılık tarafından organize edilen İstanbul AirShow'da dev ticari uçakların yanı sıra iş jetlerinde de uzun menzilli modeller dikkat çekiyor. Gulfstream G650, Dassault Falcon 7X, Bombardier Global Express, Embraer Lineage gibi uzun menzilli, geniş gövdeli modelleri için iş adamlarından yeni siparişler bekliyor. Orta sınıfta Falcon 2000LX, Challenger 605, Cessna Soverign+ gibi uçaklar iş adamlarının beğenisine sunuldu. Turboprop pervaneli Kingair 350, Cessna Caravan+, Pilatus PC12 gibi uçaklar da yakın mesafelere, kısa pistlere uçan iş adamlarına tanıtılıyor. Helikopter pazarında ise AgustaWestland, Sikorsky ve Bell yeni helikopterlerini fuara getirdi.

16 YAŞINDAN KÜÇÜKLER DİKKAT

Fuarın ilk 3 günü profesyonellere ait. Sadece davetiye sahipleri içeri kabul edilecek. 16 yaşından küçük olanlar ise alınmayacak. Halk günü olan 28 Eylül Pazar ise büyükleri ile birlikte gelmeleri koşuluyla 12 yaşın üzerindeki meraklılar fuarı gezebilecek.

Açılış günü ziyaretçiler İstanbul AirShow'a saat 13.00'ten itibaren alınacak. Diğer günler ise açılış saat 10.00'da. Son gün saat 15.00'de fuar kapanacak.

NASIL GİDECEKSİNİZ?

Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu girişi Florya tarafında Fabrikalar Caddesi üzerinde Polis Akademisi'ni geçtikten sonra sağ tarafta.

Atatürk Havalimanı Metro Durağı-Fuar Alanı arası saat başlarında, fuar alanı-metro durağı arası yarım saatlerde olmak üzere 10.00-18.00 saatleri arası otobüs seferleri düzenlenecek. Organizatör Mint Fuarcılık, ziyaretçilerden bu hattı kullanmaları ve kısıtlı otopark nedeniyle mümkün olduğu kadar özel araçlarıyla alana gelmemeleri rica ediliyor.

En uzun menzilli: 14 bin 337 kilometre ile Airbus A350XWB.

En pahalı uçak: 367.8 milyon dolar liste satış fiyatıyla Boeing 747-8I.

En hızlı iş jeti: Saatte 982 km ile Gulfstream G650.

En yerli uçak: Türk mühendisleri tarafından tasarlanan TAI'nin Hürkuş uçağı.

En hafif hava aracı: 450 kilogram maksimum kalkış ağırlığı ile CH7B kit helikopter.

200 FİRMA, 40 UÇAK

İstanbul AirShow'da, yolcu uçaklarından, iş jetlerine, helikopterlerden, hava ambulans araçları, sportif uçaklar ve ultralightlara kadar tüm hava araçları, uçak motorları, seyrüsefer ve uçuş kontrol sistemleri, simülatörler, yer, kargo, yolcu, ve bagaj sistem ve ekipmanları, apron ve terminal sistemleri, havalimanı güvenlik ve entegrasyon sistemleri, havalimanı tasarım ve inşaatı, havalimanı ve terminal işletmecileri, hava yolları, charter ve hava taksi işletmeleri, havacılık kulüpleri, meslek kuruluşları ve bazı havacılık haber siteleri yer alıyor. Bu arada katılımcı hava aracı sayısı 40'ın üzerinde olacak.

FUARA KATILAN UÇAKLARIN TAM LİSTESİ:

AGUSTA WESTLAND; 1- AW109 2- AW139 3- AW 169 4- BRAND NEW

JETCRAFT; 5- CHALLENGER 300 6- GLOBAL 5000

GULFSTREAM; 7- G 280 8- G 650

BELL HELICOPTERS; 9- BELL 429 10- BELL 407 GX

EMBRAER; 11-PHENOM 300 12- LEGACT 500 13- E190

SIKORSKY; 14- S76

AIRBUS; 15-A350

BOEING; 16- 747-8I CARGO 17- 747-8I PASSENGER

TURKISH AEROSPACE INDUSTRIES; 18- HURKUS

HELISER; 19- BELL 430

CICARE; 20- CH 7B 21- CH 7B

CIRRUS; 22- SR 20 23- SR 22

DIAMOND; 24- DA 20-CI 25- DA 40 TUNDRA 26- DA 42 MPP GUARDIAN 27- DA 42 NG

BOMBARDIER; 28- CHALLANGER 605

BEECHCRAFT; 29- KING AIR 250 30- KING AIR 350i

CESSNA; 31- CITATION M2 32- CITATION SOVERIGN 33- GRAND CARAVAN 34- SKYHAWK 35- SKYLANE

DASSAULT; 36- FALCON 2000 LX 37- FALCON 7X

PILATUS; 38- PC 12 NG

PIPER; 39- PA-44-180 CEMINOLE

TRIXIE; 40- TRIXEYE 41- PRINCESS

TURKISH AERO NAUTICAL ASSOCIATION; 42- TURK KUŞU

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Hava Yolları Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title