Haberler

Hava Sahasını İhlal Eden Rus Savaş Uçağının Düşürülmesi

Uluslararası ilişkiler ve Ortadoğu uzmanları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına müdahale eden Türkiye'nin, bunu yaparken uluslararası hukukun kendisine verdiği hakları kullandığını vurguladı.

Uluslararası ilişkiler ve Ortadoğu uzmanları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına müdahale eden Türkiye'nin, bunu yaparken uluslararası hukukun kendisine verdiği hakları kullandığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, angajman kurallarının, her devletin kendi hava sahasını koruması amacıyla uluslararası hukuk tarafından tanınan hakları ifade ettiğini söyledi.

Yalçın, angajman kurallarının, Esed rejiminin Türkiye'yi rahatsız etmesinden dolayı birkaç yıl önce gündeme geldiğini ve bu süreçte Suriye'nin çeşitli zamanlarda tacizde bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin savaşa sürüklenmek istemediğinden, ne ölçüde olursa olsun tacizlere karşılık vermemeye çalıştığını ifade eden Yalçın, "Bunun farkında olan Esed, bu ihlalleri bir tür sömürü aracı olarak görüyordu. Türkiye, karşı tarafı caydırmak için yeni angajman kurallarını açıkladı ve dedi ki, 'bundan sonra belli bir kilometre mesafeye yaklaşan olursa buraları Türk toprağı kabul edip hava unsurlarını düşürmeye yönelik operasyon yapacağız.' Suriye bundan sonra bu ihlalleri birkaç kez daha tekrarladı ama Türkiye de gerekli cevabı verdi ve bu unsurları düşürdü. Bu anlamda Esed daha fazla sınırları zorlayamadı" dedi.

Sonraki süreçte Rusya'nın bölgeye geldiğini ve aynı şartlarla karşılaşmayacağını umarak veya Türkiye'nin kendisine yönelik böyle bir operasyona cesaret edemeyeceğini düşünerek aynı bölgelerde Türkiye'yi tahrik edici girişimlerde bulunduğunu belirten Yalçın, " Türkiye, Rus uçağını alana girmeden uyarmaya başlamış. Defalarca uyarı yapılmış ve sonuçları detaylıca hesap edilerek bu operasyon gerçekleştirilmiş. Dolayısıyla Türkiye tam da angajman kurallarının gereğini yerine getirmiş ve en doğal hakkı olan hava sahası ve sınırlarını koruma yoluna gitmiştir" diye konuştu.

ORSAM Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan ise angajman kurallarının, Türkiye'nin kendi sınırlarına 8 kilometre yaklaşan herhangi bir askeri unsuru tehdit olarak değerlendirmesini ve bu unsurların daha sınıra yaklaşmadan hedef olarak kabul edilmesini içerdiğini anımsattı. Orhan, "Daha önce bir Suriye helikopteri Bayırbucak civarında sınır ihlali sebebiyle Türk jetlerince düşürülmüştü ve bu nedenle Esed rejimi bu ihlallerden mümkün olduğunca uzak duruyordu" dedi.

Ekim ayı başından bu yana Rusya'nın, Türk hava sahasını iki kez ihlal ettiğini ifade eden Orhan, "Bunun yanlışlıkla olduğunu söylediler ama son olay esasen Rusya'nın bu kuralları esnetmeye çalıştığını ve Türkiye'nin nasıl bir tepki vereceğini test ettiğini gösteriyor. Türkiye sadece söylem düzeyinde bir karşılık vermiş olsaydı Rusya bundan faydalanarak kendi lehine bir uçuşa yasak bölge oluşturmaya çalışabilirdi. Türkiye aslında gerekeni yapmıştır" diye konuştu.

Bu olaydan sonra Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerin uzun vadede zarar görebileceğini belirten Orhan, turizm ve enerjinin, bundan etkilenecek başlıkların başında geleceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title