Haberler

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş Açıklaması

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili, "Mesele Suriye'nin iç meselesi olmaktan çıkmış, uluslararası kamuoyuna taşınmış, hem de Türkiye'yi ciddi şekildi ilgilendiren bir sorun haline gelmiştir" dedi.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili, "Mesele Suriye'nin iç meselesi olmaktan çıkmış, uluslararası kamuoyuna taşınmış, hem de Türkiye'yi ciddi şekildi ilgilendiren bir sorun haline gelmiştir" dedi.

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, partisinin genel merkezinde Suriye'de kaçırılan iki Türk gazetecinin yakınları ile düzenlediği basın toplantısında hem Türkiye'nin, hem ABD'nin Esad rejiminin bir hafta içerisinde devrileceği öngörüsü ile yanlış hareket ettiğini ifade etti. Kurtulmuş, Rusya'nın ve Çin'in Esad yönetimine vereceği desteklerin görülmediğini ve ihlal edildiği dile getirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın girişimlerinin ise Esad yönetimine zaman kazandıracağının açık olduğunu belirten Kurtulmuş, Bosna savaşında yaşanan olaylardan örnek verdi. Kurtulmuş, İran ve Türkiye'nin başbaşa vererek, diğer ülkelerin de desteklerinin alınarak bir barış komitesinin kurulmasını teklif etti. Suriye'de mezhep çatışmasının fitilinin ateşlenmesi riskinin olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Türkiye, Suriye'ye doğrudan müdahale etmemelidir" dedi.

Bölgesel savaşa gidilebilme tehlikesinin olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, ABD'nin Türkiye'yi Körfez Savaşı'nda olduğu gibi taraf seçmek zorunda bıraktığını ifade etti. Kurtulmuş, Sünni-Şii savaşı çıkmaması için bölgede dikkatli ve uyanık olunması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu. İran Büyükelçisi ve Suriye Maslahatgüzarı ile de ilerleyen zamanlarda görüşmelerde bulunacaklarını da söyleyen Kurtulmuş, Suriye krizinden en kazançlı çıkan tarafın İsrail olduğunu söyledi. Kurtulmuş, İran ve diğer ülkelerin füzelerinin krizden önce İsrail'e dönük olduğunu ancak füzelerin şimdi başka taraflara döndüğünü ifade etti.

Son günlerde artan iş kazalarına da değinen Kurtulmuş, 1946 yılından 2010 yılının sonuna kadar 59 bin 300 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurtulmuş, "Bu bir cinayet, bu bir vahşettir. Bu insanlık dışı bir durumdur. Bir devletin ihmalleri sonucu kendi insanlarını öldürmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Yılda bin 72 kişinin ihmaller yüzünden yaşamını yitirdiğini belirten Kurtulmuş parlamentodaki partilerin iş güvenliği yasasını çıkartmaları gerektiği vurguladı. Kurtulmuş, iş güvenliği hakkında tedbirlerin işverenin insafına bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

Yeni yasalaşan 4+4+4 eğitim sistemi ilgili ise Kurtulmuş, bazı altyapı eksikliklerin olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Yeni sistemle öğretmen açığının ortaya çıkacağını belirten Kurtulmuş, derslik ve müfredat eksikliklerinin de bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'ye belgesel çekmek için giden ve orada kaçırılan Türk gazeteci Hamit Coşkun'un ağabeyi Yahya Coşkun, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'a gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti. Coşkun, Hamit Coşkun ve Adem Özköse'nin 35 gün önce belgesel çekmek için Suriye'ye gittiklerini ve yaklaşık 33 gündür haber alınamadığını söyledi. İlk günlerde rejim yanlısı milislerin kaçırdığını düşündüklerini söyleyen Yahya Coşkun, daha sonra bölgeye Suriye ordusunun girdiğini ve kaçırılma olaylarının Suriye'nin kontrolünde olduğunu düşündüklerini ifade etti. Suriye'de kaçırılan Adem Özköse'nin dayısı Saim Tut ise, birilerinin kaçırılan gazetecileri kurtarma güçlerinin olduğu ve siyasi nedenlerden dolayı bunu yapmadıkları yönünde iddialar olduğunu söyledi. Tut, bu iddiaları kesinlikle kabul etmediklerini dile getirdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Numan kurtulmuş Yahya Coşkun Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title