Haberler

Harput Kalesi Gün Yüzüne Çıkıyor

Güncelleme:

M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan Harput Kalesi, 2005 yılında başlayan ve 2009 yılında sonlandırılan kazı çalışmaları 5 yıl sonra yeniden başladı.

Milattan Önce 8. yüzyılda Urartu krallığı tarafından kurulan Harput Kalesi, 2005 yılında başlayan ve 2009 yılında sonlandırılan kazı çalışmaları 5 yıl sonra yeniden başladı. Bilimsel başkanlığını Doç. Dr. İsmail Aytaç'ın yaptığı kazı çalışmaları 5 yıl devam ettirilmesi, sonraki 5 yıl içerisinde ise tüm restorasyonun tamamlanarak kalenin tamamının hizmete açılması planlanıyor.

Elazığ'ın eski yerleşim yeri olan Harput Mahallesi'ndeki Harput Kalesi'nde Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak'ın çabaları ile İl Özel İdaresi ve Elazığ İli Harput Kültür Eğitim Sanat, Tarih, Turizm ve Araştırma Vakfı'nın (ELHARVAK) maddi destekleri sonrası 5 yıl aradan sonra 3 ayrı noktada aynı anda 40 kişilik ekip çalışmalara başladı. Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Müdürlüğü sorumluluğunda, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç'ın Bilimsel Kazı Başkanlığı'nda 16 bilim uzmanı, 2 usta ve 20 işçiden oluşan ekip, Sarayönü, Belek Burcu Kuzey ve Doğu bölgesi olmak üzere 3 farklı noktada başlattığı kazılar 2 ay süreyle aralıksız devam etmesi planlanıyor.

2 AY KAZI, 1 AY RESTORASYON ÇİZİMİ YAPILACAK

Daha önceki kazılarla ilgili bilgi veren kazı başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç, "Harput İçkale kazıları 2005 ile 2009 yılları arasında Elazığ Müze Müdürlüğü başkanlığında 5 yıl süre devam etmişti. O süreçte çıkartılan mimari kalıntıların bir kısmının dondurmaları yapıldı. Bununla ilgili birçok makale ve kitabı da yayınlandı.5 yıl aradan sonra benim bilimsel başkanlığımda özellikle valiliğimizin çalışmaları, il özel idaresi ve ELHARVAK'ın maddi destekleri ile kazı çalışmalarına yeniden başladık" dedi. Bir kaç gün daha çok hafriyat, temizlik ve kareleme sistemleri yaptıklarını belirten Doç.Dr. Aytaç, "Fiilen bugün kazıya başlamış olduk. Bu yıl özellikle ileriye dönük restorasyon projelerine destek olmak amacıyla çalışmalar yapacağız. Çıkan buluntuların temizlik ve küçük eserlerin restorasyonlarını gerçekleştirmeye çalışacağız. 16 bilim uzmanı, 4 usta ve 20 işçinin yer aldığı çalışma ekibimizle 2 ay fiili kazı, 1 ayda buluntuların restorasyon çizimlerini yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

KALEDE JEORADAR TARAMASI YAPILACAK

Bu yıl yapılacak çalışmaların tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıl kazı çalışmaları için resmi izinler gecikmediği takdirde daha erken başlayıp daha uzun süre devam ettirerek hızlı bir tempo içerisine gireceklerini kaydeden Doç. Dr. Aytaç, "Ekibimizin farklı alanlardaki kişilerden oluştuğunu belirtmek isterim. Daha önce 5 yıl çalışılmıştı ve tekrar 5 yıl aradan sonra bugün itibariyle başladık. Kale içerisinde mimari yapıların toprak altında görünmeyen kısımlarını belirlemek için jeoradar taraması yapacağız. Daha sonra o çalışma sürecimizi ekipleri de çoğaltarak devam ettireceğiz. 5 yıl sonra istediğimiz çizgide ödenek ve eleman sayımızı yüksek tutarsak kazıları tamamlamış olacağız. Bu arada birçok restorasyon projesi de gerçekleşecek. Düşündüğümüz sürede kazılar biterse 5 yıldan sonraki bir kaç yıl içerisinde de restorasyonlar devam edecek. Yaklaşık 10 yılda kalede görülebilecek ne varsa restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış olmasını planlamaktayız" şeklinde konuştu.

"HARPUT'U DÜNYA KÜLTÜR MİRASINA KATMAK İSTİYORUZ"

Harput'un edebiyat, müzik dünyası ve dinler tarihi açısından önemli bir merkez olduğunun altını çizen Aytaç, "Tarihi eserler açısından da önemli bir yer. Ancak engebeli arazi oluşu, bilinçli olarak şehrin terk edilmiş olması nedeniyle fazla yıpranmış. Kalabilen örnekleri gelecek nesillere aktarmak aynı zamanda da turizm hizmetine sunabilmek için yaklaşık 5 yıl çalışma daha sonra da restorasyonlar ve diğer aşamalarla beraber 7-8 yılda en azından kalenin tamamındaki yapılabilecek işlerin bitirilmesini planlıyoruz. 10 yıl sonra iç kale hakkında büyük oranda bilgilerimizi tamamlamış olacağız. İç kale hakkında bu kadar bilginin olması demek Harput'un geneli hakkında da bir çok bilgiyi tamamlama anlamına geliyor. Valimizin direktifleriyle 1910 yılına ait Harput'la ilgili materyaller de toplanıyor. Belki bir makete de dönüşebilir. Nihayi hedef burada Harput'u dünya kültür mirasına katmak olacak. En büyük hedefimiz budur. Çünkü dünya kültür mirasına dahil edildiği zaman artık Harput sadece Elzığ, Türkiye veya İslam dünyasının değil bütün dünyanın ortak kültür mirası haline gelecek" ifadelerini kullandı. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fırat Üniversitesi Elazığ Harput Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title