Haberler

Halkbank Rekora Gidiyor

Güncelleme:

Halkbank yılın son çeyreğine büyüme ve verimlilikte rekorla giriyor.

Halkbank, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik odaklı stratejisi çerçevesinde yılın ilk üç çeyreğinde 1 milyar 853 milyon TL net kâr elde etti. 2012 yılında kredilerde yüzde 18 büyüme hedefleyen banka, 2012'nin üçüncü çeyreği sonunda bu hedefe paralel bir büyüme kaydederek toplam kredi hacmini 82 milyar TL'ye çıkardı. Yüzde 25,1 oranla yüksek özkaynak kârlılığını koruyan Halkbank, mevduattaki güçlü artışı sürdürerek toplam mevduat büyüklüğünü 76 milyar TL'ye ulaştırdı.

Halkbank, 2012'nin dokuz aylık döneminde yüksek özkaynak kârlılığı üretmeye devam ederek güçlü büyümesini sürdürdü. 2012'de yüzde 18'lik kredi artışı hedefine paralel bir performans sergileyen bankanın, Eylül ayı sonu itibarıyla toplam kredileri 82 milyar TL'ye ulaştı. Bu sayede Halkbank'ın toplam kredileri 2011 yılsonuna göre yüzde 11, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15 oranında artış kaydetti. Nakdi kredilerin büyüklüğü ise 2011 yılsonuna oranla yüzde 12 artarak 63 milyar TL oldu. Bankanın 2011 yılsonunda 91,1 milyar TL olan toplam aktifleri 2012 Eylül sonu itibarıyla 102 milyar TL'ye yükseldi. Halkbank, bu performansıyla yılın ilk dokuz aylık döneminde net kârını 1 milyar 853 milyon TL'ye çıkardı.

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Halkbank'ın sene başında belirlediği hedeflerin üzerinde bir performans sergilediğini belirterek bankanın bu dönemde elde ettiği net kârın ve özkaynak kârlılığının bunun önemli göstergeleri olduğunu söyledi. 2012'nin son çeyreğinde de bu güçlü performansı sürdüreceklerini vurgulayan Aslan sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomi otoritelerinin küresel piyasalardaki gelişmeleri ve içerideki sinyalleri doğru okuyarak belirlediği stratejiler sayesinde kamu borç stokunu ve dış ticaret açığını önemli oranda düşüren politikalara yöneldiğini görüyoruz. Biz de Halkbank olarak ülkedeki tasarruf eğilimini güçlendirmek amacıyla mevduatta büyüme konusuna odaklandık. Öte yandan reel sektöre sunduğumuz desteği azaltmadan sürdürerek yüksek verimliliğimizi koruduk. Ayrıca son beş yıl içerisinde Türkiyede kredilerini en fazla artıran banka olduk. Türkiye'nin ve dünyanın en kârlı bankaları arasında yer alma başarısını devam ettiren Bankamız, yılın son çeyreğinde ve 2013 de sürdürülebilir büyümesine devam edecek."

"Yüksek performansımız ikincil halka arz için hazır olduğumuzun en net göstergesi"

Süleyman Aslan, Halkbank'ın ikincil halka arz konusuyla ilgili değerlendirmesinde, 2007'deki birincil halka arzda oldukça başarılı performansa imza atan bankanın 17,3 milyar TL'lik talep topladığını, 2007'den itibaren de pazar payı, kredi hacmi ve kârlılık açısından önemli kazanımlar elde ederek Türkiye'nin en verimli bankalarından biri haline geldiğini ifade etti. Aslan, konuya ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bankamızın süreklilik arz eden bir başarıyla yoluna devam ettiğini söylemekten kıvanç duyuyorum. Bundan sonraki süreçte de mevcut grafiğimizi sürdürerek sektörümüze ve ülke ekonomisine azami katkıyı sunmaya devam edeceğiz. Yurtdışında sahip olduğumuz yüksek itibarın karşılığını reel ekonomiye sunduğumuz kaynağı çeşitlendirerek ve bu kaynağın maliyetini düşürerek alıyoruz. Bu kredibilitemizin, Halkbank hisselerinin ikincil halka arz sürecinde göreceği taleple daha da somutlaşacağına inanıyorum."

KOBİ bankacılığı misyonundan vazgeçmek yok

Halka arz sürecinin Halkbank'ın KOBİ bankacılığı misyonunu sekteye uğratmayacağını, tam tersine reel sektöre sunulan desteğin 2007'deki halka arz sonrasında daha da büyüdüğünü belirten Süleyman Aslan, "2007 yılının aynı döneminde 14 milyar TL olan ticari kredilerimizin bugün 46 milyar TL büyüklüğe ulaştığını görüyoruz. Halkbank gelişti, büyüdü, büyürken KOBİ'leri de büyüttü. Böylece ülke ekonomisinin gelişimine de önemli katkı sağladı. Bu olumlu tablonun önümüzdeki dönemde de süreceğine şüphemiz yok" diye konuştu.

Halkbank'ın, KOBİ kredilerini de içeren ticari kredileri 2012'nin dokuz ayında, 2011'nin aynı dönemine göre yüzde 14, yılsonuna göre yüzde 12 arttı. Bu artışla birlikte KOBİ kredilerini de içeren ticari kredilerin bankanın nakdi kredileri içindeki payı yüzde 73'e yükseldi. Halkbank'ın takipteki kredi oranı ise 2012'nin ilk dokuz ayında yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.

Halkbank'ın yakın zamanda tamamen KOBİ'lere yönelik bir portal projesini hayata geçireceğini ifade eden Süleyman Aslan, 1938'den beri esnaf, sanatkâr ve KOBİ'lerin bir numaralı adresi olan bankanın, bu proje ile KOBİ'lere KOBİ Portalı üzerinden de ayrıcalıklı finansal ve finansal olmayan hizmetler sunacağını söyledi. Aslan, KOBİ Portalı sayesinde KOBİ'lerin her alanda konusunda uzman kişilerden görüş alabileceğini, kendi aralarında iletişim kurabileceğini ve e-ticaret yapabileceğini, ayrıca KOBİ'lere sunulan özel ürün ve hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilineceğini belirtti.

Halkbank'tan kredi kartı atağı

Halkbank, bireysel kredilerdeki atağını ve başarılı grafiğini 2012'nin ilk dokuz ayında da sürdürdü. Bu alanda, 2012 Eylül ayı sonunda geçen yılın sonuna göre yüzde 13 artış sağlayan Halkbank, bu sayede bireysel kredilerin nakdi kredi portföyü içindeki payını yüzde 27'ye yükseltmeyi başardı. Banka aynı dönemde tüketici kredilerinde yüzde 9, konut kredilerinde ise yüzde 16 büyüdü.

Halkbank'ın kredi kartında mevcut marka ile olan işbirliğinin sonra ereceğini bildiren Süleyman Aslan, bankanın bundan sonra pazarda kendi kredi kartı markasıyla yola devam edeceğini müjdeledi. Bu değişikliğin sebebini Halkbank müşterilerine daha uygun ve ayrıcalıklı koşullarda, daha kaliteli bir hizmet vermek istemeleriyle açıklayan Süleyman Aslan, pazarda sahip oldukları payı 5 yıl içerisinde yüzde 6'ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Aslan, Halkbank'ın kredi kartı programından başka bankaların da faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.

Halkbank büyümesini ülke genelinde sürdürüyor

Bugün her şehirde şubesi bulunan az sayıdaki bankalardan biri olarak özellikle düşük bankacılık penetrasyonuna sahip bölgelerde önemli bir varlık gösterdiklerini ve son dönemde alternatif dağıtım kanallarında gerçekleştirdikleri atılımla müşteri memnuniyeti anlamında başarılı sonuçlara ulaştıklarını aktaran Süleyman Aslan, yılın ilk dokuz ayında 36 yeni şube açtıklarını ve yıl sonuna kadar 18 yeni şube ile 820 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Aslan, Türkiye'nin farklı yörelerindeki tüm vatandaşların aynı bankacılık hizmetlerinden ve hizmet kalitesinden faydalanmaya hakkı olduğunu, bu nedenle bölgesel özelliklere ve ihtiyaçlara göre de şekillendirdikleri bankacılık hizmetleri sayesinde Türkiye'yle birlikte büyümeyi hedeflediklerini belirtti.

Halkbank'ın, üreten Türkiye'ye sunduğu çok yönlü desteğin kapsamını hayata geçirdiği farklı projelerle genişlettiğine değinen Süleyman Aslan, bu doğrultuda attıkları son adımın KOSGEB ile birlikte başlattıkları "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri" olduğunu ifade etti. İki kurumun ortak sunacağı eğitimler ve geri ödemesiz destek paketiyle 20 ilde 1000 genç girişimciye ulaşacaklarını belirten Aslan, sözlerini şöyle noktaladı:

"İlk eğitimine geçen ay Erzurum ilinde başladığımız projenin, Türkiye'de girişimcilik kültürünün gelişmesinde ve yaygınlaşmasında önemli bir ateşleyici güç olacağına inanıyoruz. Projenin ülkemizdeki nitelikli ve dinamik insan kaynağının sahip olduğu potansiyeli hayata geçirmesine ve Türkiye'nin ekonomi alanında ortaya koyduğu katma değeri daha da artırmasına yardımcı olmasını arzuluyoruz."

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Süleyman Aslan Halk Bankası Türkiye Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title