Haberler

Halk Destan Yazdı

Güncelleme:

36 yıl sonra ilk kez darbe ile karşılaşan halk Çanakkale zaferinden bu yana en büyük destanı yazdı. Ülke genelinde sokağa çıkan tanklara karşı en büyük sivil direniş sergilendi. Urfa'da da iki gün boyunca genciyle yaşlısıyla halk meydanlarda sabahladı.

Halkın iradesine rağmen darbe girişiminde bulunan cuntaya karşı, tüm Türkiye'de olduğu gibi Şanlıurfa da millet tek yürek oldu. Özel hareket polisleri İstanbul ve Ankara'da darbecilere karşı mücadele verirken Şanlıurfa'da ise askeri birimlerin önünde bariyer kurup olası tehditlere karşı kendisini siper eden vatandaşlar sabaha kadar demokrasi için nöbet tuttu. Siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları gerek açıklamalarıyla gerekse de eylemleriyle darbecilere meydan okurken, camilerden salavat ve dualar eksik olmadı.
Türkiye demokrasisine kara bir leke olarak geçen 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimine yönelik sert tepkiler tüm yurtta gelmeye devam ediyor. Halkın meydanlara ve sokaklara dökülmesiyle püskürtülen darbe girişiminde şu ana kadar 161 kişi hayatını kaybederken 1440 kişi de yaralandı. Darbe girişiminde bulunan 104 kişi ise yapılan operasyonlarla öldürüldü. Şu ana kadar da yaklaşık üst düzey komutanların da bulunduğu 1563 asker tutuklandı. Diğer tutuklananlar arasında Anayasa Mahkemesi Üyeleri, yüksek yargı mensupları ve üst düzey bürokratlar bulunuyor.

İŞARETLER FETÖ'YÜ GÖSTERİYOR
Tankları sokaklara çıkaranlar en büyük irade olan halkın iradesini ve tepkisini hesap etmemiş olacaklar ki, böyle bir girişimde bulundular. İlk olarak Boğaz Köprüsünü kapatan cunta girişimi daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisini, Genelkurmay Başkanlığını, TRT'yi ve Polis Özel Hareket Merkezini ablukaya aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı meydanlara ve sokaklara çağırmasının ardından darbe girişimi geri püskürtüldü. Peki, kim ya da kimler darbe girişimine zemin hazırladı. Yaşanan darbe girişiminin ardında Hava Kuvvetleri eski komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile damadı Yarbay Hakan Karakuş'un çıktığı iddia ediliyor. Geçen yıl Fettullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantıları olduğu iddia edilen Akın Öztürk'ün 'darbe yapabilecek potansiyele sahip olduğu' geçen yıl bir grup subay tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na bildirildiği öğrenildi. Türk Silahlı Kuvvetleri, devletten temizlenmeye başlanan FETÖ bağlantılarına sahip general ve amirallerin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Yüksek Askeri Şura'da emekli edileceklerinin belli olması üzerine Orgeneral Öztürk'ün Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile birlikte düğmeye bastığı iddia ediliyor.

BAYDEMİR UYARMIŞTI
22 Şubat 2016'da Edassa TV'de katıldığı Gündem Özel Programında gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Türkiye'nin adım adım askeri darbeye doğru gittiği iddiasında bulunmuştu. Savaşın hiç kimseye fayda getirmeyeceğini kaydeden Baydemir, ordunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetine darbe yapmak için gününü beklediğini savundu. "Türkiye adım adım askeri darbeye gidiyor. Özellikle de Ankara saldırısının açığa çıkarmış olduğu tablo bu…" diyen Baydemir, Gazete İpekyol Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Arısüt'ün "Bir duyum mu aldınız" şeklindeki sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Duyum değil, hayat, hayat, hayat. 12 Eylül Askeri Darbesinin, muhtıranın öncesine bir gidin bakın. Muhtıralar ve darbeler olduktan sonra siyasilerle bir konuşun. Onların anılarını bir okuyun. Ne diyorlar? 'Şu hata olmasaydı aslında o darbeye gitmemiş olacaktık. Şu hata olmamış olsaydı bu darbe zemini de olmamış olacaktı. Şu çizgide tutabilmiş olsaydık, bunları yaşamamış olacaktık.' Şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin durmuş olduğu noktada orduyla anlaştıklarını sanıyorlar. Ve orduyu tamamen hükümetin bir parçası yaptıklarını sanıyorlar. Kur'an-ı'ma onları bir kaşık suda boğacaklar ve gününü bekliyorlar. Bir kaşık suda onları boğacaklar. Ne olacak? Olan yine bize olacak. Filler ve çimler meselesi. Olan yine sivil, masum halka olmuş olacak. Bundan dolayı darbenin de bu bölgeye, bu coğrafyaya, bu halka zerre kadar katkısı yok. Bundan dolayı HDP savaş karşıtı bir politika ortaya koyuyor."

HALK DEMOKRASİ NÖBETİ TUTTU
Şanlıurfa kente merkezi ve ilçelerde demokrasi nöbeti tutuldu. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Şanlıurfa'da dün ve önceki gece demokrasi nöbeti tutuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, tüm AK Parti teşkilatının sokağa çıkın çağrısı yanıt buldu. Yüz binlerce insan kentte kritik noktalarında demokrasi nöbeti tutarken, kimi ise protesto için meydanlardaydı

RABİA MEYDANI'NDA PROTESTO
Rabia(Topçu) Meydanı'nda Hüda-Par önderliğinde toplanan bir grup darbe girişimini protesto ederken, bir anda sayı arttı. Suriyeliler dahil yüzlerce kişi meydana akın etti. Ellerinde bayrak, dillerinde slogan darbe girişimini protesto eden grup alkış ve ıslık çaldı.

BAYRAK DAĞITILDI
Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna da Meydan'a geldi. Vatandaşlara seslenerek darbe girişimini kınayan Vali, (Rabia) Topçu Meydanı'ndaki vatandaşlara Türk Bayrağı dağıtılması talimatı verdi.

AK PARTİ İL BİNASI VE TUGAY ÖNÜNDE NÖBET
AK Parti İl Binası ve 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı önünde ise manzara aynıydı. Eline Türk bayrağı alan vatandaş soluğu burada aldı. Belediye yetkililerinin de aralarında bulunduğu grup darbe girişimini protesto etti. Bir grup zikir çekti. Vatandaşlar sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttu.

NÖBET TUTAN VATANDAŞLAR UNUTULMADI
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ise 15 Temmuz gününde bu yana hem vatandaşa hem de 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve AK Parti İl binası önünde toplanan on binlerce vatandaşa ve polis memurlarına kumanya dağıttı. Vatandaşlara lahmacun, ayran ve su ikram edildi. Sabah ise çorba dağıtıldı.

CEYLANPINAR'DA GIYABİ CENAZE NAMAZI
Ceylanpınar'da ise darbe girişiminde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Binlerce kişinin katıldığı gıyabi cenaze namazı önce bir konuşma yapan Belediye Başkanı Menderes Atilla, "Allah'a çok şükür, halkımızın dik duruşu darbecilerin amacını akamete uğratmıştır" dedi.

HİLVAN'DA DA GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI
Hilvan'da da darbe girişiminde hayatını kaybeden 161 kişi için yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla gıyabi cenaze namazı kılındı. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title