Haberler

Hacivat Karagöz Kültürümüzü Yaşatıyor

Güncelleme:

Zamanla değişme uğrayan Hacivat–Karagöz oyunları günümüze uyarlanmaya çalışılıyor.

Hacivat ile Karagöz, küçük yaşlarda okullarda ve tiyatro sahnelerinde heyecanla izlediğimiz ender orta oyunlarından birisiydi. Geçmişimizin bu perdeden bize yansıması olarak hep önümüze çıkmıştı.

Zamanla değişme uğrayan Hacivat–Karagöz oyunları günümüze uyarlanmaya çalışılıyor. Her ne kadar geçmişi günümüz toplumuna yansıtmaya çalışsa da Hacivat–Karagöz oyunları, zamane çocuklarının yeterince ilgi ve alakasını çekmedi.

Bu bağlamda çocukları daha yakından Hacivat ve Karagöz oyunları ile tanıştırmayı hedefleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu oyunları mahallelinin ayağına kadar götürüyor.

Geleneksel Ramazan Şenlikleri kapsamında düzenlediği Hacivat–Karagöz orta oyunlarını her akşam bir mahalleli ile buluşturan belediye, buradaki çocukların hem oyun kültürünü hem de eğlenmesini sağlıyor.

Çocukları büyük ili gösterdiği Hacivat–Karagöz oyunları ise, artık Ramazan'ın vazgeçilmezleri arasına girdi. Hazır cevap vermesi, konulara esprili yönü ile yaklaşması, olayların doğruluğunu çocuklara aktaran Hacivat–Karagöz oyunları, aynı zamanda çocukların ufkunu geliştiriyor. Eğlendirirken düşündüren, düşündürürken hayalleri geliştiren bir felsefe ile izleyenleri kendine hayran bırakan küçük beyaz perde oyunu, her geçen günü izleyici kitlesini çoğaltıyor.

HAİCVAT İLE KARAGÖZ KİMDİR?

Türk gölge oyununun tek temsilcisi olarak kabul edilen Karagöz oyununun kökeni konusunda değişik görüşler vardır.

Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Anlatılanlar rivayete dayanır, zira gerçekten yaşamış olsalar bile büyük ihtimalle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek kadar önemli bulunmamışlardır. Halkbilimciler Karagöz'ün bazı oyunlarda Çingene olduğunu kendi ağzıyla itiraf etmesi, Bulgar gaydası çalması ve Evliya Çelebi'nin tanıklığına dayanarak Bizans İmparatoru Konstantin'in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğunu ileri sürmektedir.

Bir diğer rivayet ise Hacı İvaz Ağa'ya da halka mal olan adıyla Hacivat ve Trakya'da bulunan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Osmanlı Devleti döneminde Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Evliya Çelebi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title