Haberler

Tunceli'de Seyit Rıza ve Arkadaşları Anıldı

Tunceli'ye 1937-1928 yılında düzenlenen askeri harekat sonrası Dersim olaylarının lideri olduğu gerekçesiyle yakalandıktan sonra 8 arkadaşıyla birlikte Elazığ Buğday meydanında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları düzenlenen törenle anıldı.

Tunceli'ye 1937-1928 yılında düzenlenen askeri harekat sonrası Dersim olaylarının lideri olduğu gerekçesiyle yakalandıktan sonra 8 arkadaşıyla birlikte Elazığ Buğday meydanında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları düzenlenen törenle anıldı.

SEYİT RIZA'NIN YAŞI KÜÇÜLTÜLÜP, OĞLUNUN İSE BÜYÜTÜLÜP İDAM EDİLMİŞLER

Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı Seyit Rıza ve arkadaşlarının anma töreni, merkeze bağlı Pınar köyünde 1938 yılında 120 köylünün kurşuna dizildiği dere kenarında yapıldı. Dersim Halk Meclisi adına açıklama yapan Leman Çevrim, 1937-38 yıllarında devletin Dersim'e düzenlediği askeri hareket sırasında gayri resmi rakamlara göre 70 bin kişinin kurşuna dizilerek öldürüldüğünü belirtirek, 17 Kasım 1938 yılında Dersim halkının önderlerinden olan Seyit Rıza ve 7 arkadaşı Elazığ Buğday meydanında asılarak idam edilmişlerdir. Hukuksuz bir şekilde kurulan bir mahkemede bir gece yarısı alının düzmece bir kararla seyit Rıza'nın yaşı küçültülerek idam edilirken oğlu Reşik Hüseyin'nin yaşı da mahkeme kararıyla büyütülerek idam edilmiştirdedi. Çevrim, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden 77 yıl geçmesine rağmen mezar yerleri hala kamuoyuna açıklanmadığını da belirterek, şöyle dedi

DERSİM SOYKIRIMI RESMEN TANINMALI VE ÖZÜR DİLENMELİDİR

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamından sonra devlet, Dersim'de büyük bir trajedi uygulamıştır ve bu trajedi hala yürekleri yakmaya devam etmektedir. Dersim'e 1938 yılında düzenlenen askeri haraket sırasında kadın, çocuk, genç, yaşlı ayrımı yapılmadan gayri resmi rakamlara göre 70 bin kişi kurşuna dizilerek katledilmiştir. Yine askeri hareket sırasında binlerce kişi yerlerinden, yurtlarından edilerek, sürgün edilerek başka illerde zorunlu iskana tabi tutulmuştur. Yine aynı yıllarda binlerce kız çocuğu ailelerinden zorla alınarak başka illerdeki asker aileleri ve diğer aileler zorla evlatlık verilmiştir. Dönemin tanıklarının anlatımlarından 1938 yılında binlerce insanın suçsuz ve günahsız olarak katledildiği belirtilmektedir. Bulunduğumuz alanda da 120 köylü kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapılmadan kurşuna dizilmiştir. Yakın bir zamanda dönemin başbakanı Recep tayip Erdoğan Dersim konusunda bir çok defa yaptığı açıklamalarda 3 ile 50 bin arasındaki insanın öldürüldüğüne dair çeşitli rakamlar telaffuz etmiş ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Dersim'de yaşananların modern Kerbala olduğunu belirtmiştir. Yani bilinen tek gerçek varki Dersim'de binlerce mahsum insan katledilerek bir soykırım yaşanmıştır. Atalarımız, hukuksuz, kanunsuz kurşuna dizilmişlerdir. Biz Dersimlilerin talebi, Dersim soykırımı resmen tanınması ve mezar yerleri hala bilinmeyen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalı, Dersim arşivleri açılmalı ve resmi özür dilenmelidir. Yine O dönem evlatlık verilen çocukların tespit edilmesi ve kayıpların bulunması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Anma töreninde konuşan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ise, Dersim'de binlerce kişinin kurşuna dizilerek katledildiğini ifade ederek, Şu an bulunduğumuz alanda çoluk, çocuk, yaşlı, genç toplam 120 Dersim'li kurşuna dizilmiş yine aynı dönem Dersim'in bir çok alanında aynı şekilde binlerce insanımız katledilerek kefensiz şekilde toprağa düşmüştür. Aslında yaşanan bu katliamla Dersim'de bir soykırım yaşanmıştır. O dönem TBMM'de alınan kararlar ile Dersim'in bir çıban başı olduğu ve bu çıbanların temizlenmesi gerektiği bir çok belgede vardır. Seyit Rıza bir gece yarısı araba farları altında idam sehpasında etrafında büyük bir kitle varmış gibi konuşarak, 'yazıktır, günahtır bu yaptığınız cinayettir, zulümdür' diyerek haykırmış. Bu haykırış bugün bütün Kürdistan'da dört parçada yankılanmaktadır. AKP her dönem yaptığı gibi bu seçim döneminde de seçim malzemesi olarak Dersim olaylarını gündeme getirerek rant elde ediyor. AKP'nin, CHP ve MHP'nin tekçi zihniyeti ile hiç bir farkı yoktur. Katliamın yaşandığı dönemde bu ülkeyi yönetenlerin birçoğunun devamı olan siyasetçiler günümüzdeki siyasi partilerin içinde yer almaktadır. O dönemdeki siyasetçilerin devamları sayılan birçok kişi AKP, MHP ve CHP'de çok fazla benimsenmekte ve lider olarak görülmektedir. Onun için Biz bu siyasilerin sözlerine asla kanmayacağızdiye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında Seyit Rıza ve arkadaşları ile Pınar köyünde kurşuna dizilen 120 köylü için öldürüldükleri noktada mum yakıldı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra anma olaysız sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Seyit Rıza Tunceli Elazığ Dersim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title