Haberler

Davutoğlu: Anayasasızlaşan bir ülkeye doğru gidiyoruz

Güncelleme:

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, 'Bu beğenmediğimiz Anayasa'nın dahi devreden kalktığı, anayasasızlaştırılan bir ülkeye doğru gidiyoruz.' dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, "Bu beğenmediğimiz Anayasa'nın dahi devreden kalktığı, anayasasızlaştırılan bir ülkeye doğru gidiyoruz." dedi.

Davutoğlu, Saadet Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair değerlendirmelerde bulundu.

Atalay konusunun şahsi bir dava olmaktan ziyade sembolik bir nitelik kazanmaya başladığını ifade eden Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda dün yaşananların, Anayasa'nın yok sayılması anlamına geldiğini iddia etti.

Davutoğlu, demokratik kazanımların da yok sayıldığını savunarak, "Süratle bir anayasasızlaşmaya gidiyoruz. Anayasa çok muteber mi bizim için? Hayır. 12 Eylül Anayasası delik deşik edilmiş şekliyle Türkiye'ye zaten dar geliyorken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bunu daha da daralttı, daha dar bir tünele soktu bizi. Ama şimdi daha vahim bir gelecek bizi bekliyor. Bu beğenmediğimiz Anayasa'nın dahi devreden kalktığı, anayasasızlaştırılan bir ülkeye doğru gidiyoruz." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin Atalay için iki kez hak ihlali kararı verdiğini ancak Yargıtay'ın bu kararları reddettiğini ifade eden Davutoğlu, TBMM Başkanı ve Başkanvekili'nin Yargıtay 3. Ceza Dairesinden yana tavır aldığını söyledi.

Davutoğlu, "Önce Anayasa Mahkemesini işlevsizleştirecekler, Anayasa Mahkemesinin 2012 yılından beri bireysel başvuru hakkı yönünde atılan adımları yok sayacaklar. Sonra mümkünse Anayasa Mahkemesini kapatacaklar, mümkünse Türkiye'yi tamamıyla uluslararası hukukun ve evrensel hukuk değerlerinin dışında kendi içine kapalı bir hukuk sisteminin dar boğazına sokacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

"Gittiğiniz yol, yol değil. Bir gün gelecek bu adalete sizin de ihtiyacınız olacak." diyen Davutoğlu, Saadet ve Gelecek partileri olarak demokrasi, milli irade zarar görecekse kardeşlerini bile tanımayacaklarını, eski dostların karşısında hakkı, hukuku hatırlatmaktan geri durmayacaklarını kaydetti.

Davutoğlu, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın dün "şu Meclisi kapatıp gideyim" telaşı içinde çaba sarf ettiğini öne sürerek, "Yakıştı mı bu görüntü bize? Yakıştı mı bu görüntü yolsuzluklarla, yasaklarla, yoksullukla mücadele etmek için yola çıktığını söyleyen AK Parti'lilere?" diye sordu.

İsrail'in yaptığı eylemler dolayısıyla ilk kez sanık sandalyesine oturtulacağını dile getiren Davutoğlu, Uluslararası Adalet Divanında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair alınan karar dolayısıyla başvuru yapan Güney Afrika'ya teşekkür etti. Davutoğlu, iktidara da İsrail'e karşı adımlar atma çağrısında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisine yönelik hakaretlerde bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ülkemiz bu haldeyken, milletimiz yoksullukla boğuşurken, dünyada zulümler diz boyu artmışken ben Sayın Bahçeli ile polemiğe girmek istemem. Kimseyle polemiğe girmek istemem. Açık söylüyorum, Türkiye'de siyasi polemik yapmaktansa, onun için 1 dakikamı ayırmaktansa bin dakikamı dünyada mazlumların sesi olmaya ayırırım." şeklinde konuştu.

"Geçmiş mücadelelerini çöpe atarak Anayasa tanımazlığa imza attılar"

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da TBMM Genel Kurulunda Can Atalay için alınan kararı "utanç ve hukuksuzluk" olarak değerlendirdi.

Kaya, "Bu utancın ve bu hukuksuzluğun iki baş mimarı vardı. Biri Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, diğeri de görevli Meclis Başkanvekili Sayın Bekir Bozdağ. Siyasette yola çıkarken ettikleri büyük lafları, geçmiş mücadelelerini adeta çöpe atarak anayasa tanımazlığa birlikte imza attılar." ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ'ın inandığı değerleri bir tarafa bırakarak görevini yerine getirdiğini söyleyen Kaya, "Bu günler gelir geçer ama bu hukuksuzluklar ve utanç sahiplerinin boynunda bir yük olarak geleceğe taşınır." dedi.???

Kaynak: AA / Politika

Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu Milletvekili Türkiye Hatay İnsan Hakları Partiler Uluslararası İlişkiler Hukuk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title