Haberler

2024 Merkez Bankası faiz kararı ne? Faiz beklentisi ne olur, faiz indirimi olacak mı?

Güncelleme:

2024 Merkez Bankası faiz kararı ne? Faiz beklentisi ne olur? 2024 yılına dair Merkez Bankası'nın faiz kararları merak konusu oldu. Ekonomi çevreleri, bu kararın yatırımlar ve finansal piyasalar üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Faiz oranlarının nasıl şekilleneceği konusunda çeşitli beklentiler bulunmaktadır.

Merkez Bankası 22 Şubat Perşembe günü yılın ikinci faiz kararını açıklayacak. Kurumda Hafize Gaye Erkan'ın 2 Şubat'taki sürpriz istifası sonrasında göreve Fatih Karahan getirildi. Karahan'ın ilk açıklamaları üzerinden değerlendirildiğinde bankanın politika faizini sabit tutması bekleniyor. Peki,2024 Merkez Bankası faiz kararı ne? Faiz beklentisi ne olur? Detaylar haberimizde...

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın başkanlığında ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini belirleyecek. Ekonomistlerin beklentisi, Merkez'in perşembe günü politika faizini sabit tutması yönünde oldu. Karahan, enflasyon raporu sunumunda 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

FAİZ İNDİRİMİ OLACAK MI?

Merkez Bankası 2024 yılının ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükseltirken enflasyon sunumunda konuşan Karahan, "Faiz indirimini konuşmak için erken." ifadesi dikkat çekmişti. Karahan, Merkez Bankası'nın faiz stratejisiyle ilgili "Faiz artışı döngüsünü sonlandırdığımızı ilan ettik, fakat indirimi konuşmak için fazlasıyla erken. Aylık enflasyona baktığımızda, geçici etkileri dışlayarak ana eğilimi okuduğumuzda hem 2024 hem de 2025 hedefinin tutabilecek durumda olduğunu görmemiz gerekiyor. O dönemde faiz indirimini konuşmaya başlayabiliriz. Şimdi fazlasıyla erken." açıklamasında bulunmuştu.

2024 Merkez Bankası faiz kararı ne? Faiz beklentisi ne olur, faiz indirimi olacak mı?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Merkez Bankası Ekonomi Gündem Finans Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title