Haberler

Güvenlik Güçleri Lice ve Genç'te Teröristlere Göz Açtırmadı

Güvenlik güçlerince Diyarbakır'ın Lice ve Bingöl'ün Genç ilçesinde yaşamı hiçe sayan saldırılar gerçekleştiren terör örgütü PKK'ya yönelik yürütülen eş zamanlı kapsamlı operasyonda teröristlere göz açtırılmadı.

Güvenlik güçlerince Diyarbakır'ın Lice ve Bingöl'ün Genç ilçesinde yaşamı hiçe sayan saldırılar gerçekleştiren terör örgütü Pkk'ya yönelik yürütülen eş zamanlı kapsamlı operasyonda teröristlere göz açtırılmadı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Diyarbakır'ın Kulp, Lice ve Hani ilçeleri kuzeyi ile Bingöl il sınırı arasında barınan, dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında örgütün üst düzey isimlerinin de bulunduğu değerlendirilen teröristler ve iş birlikçilerinin etkisiz hale getirilmesi, sığınak, barınak, depo alanları ve uçaksavar mevzilerinin tahrip edilmesi ve terör örgütü PKK ile uyuşturucu üretimi ve ticareti gerçekleştirenler arasındaki bağın somut delilleriyle ortaya konulması, bölgede uyuşturucu maddelerin ve bunları gizleyenlerin bulunması amacıyla 5 Mart'ta Lice'nin Örtülü, Tuzla, Hedik, Kıralan,Yamaçlı, Dernek, Saydamlı, Bayırlı Yalımlı, Akçabudak, Kılıçlı, Ulucak, Yorulmaz, Baharlar, Yaprak, Yünlüce, Güldiken ve Üçdamlar mahallerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu kapsamda 5 Mart günü Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), emniyet unsurları ve güvenlik korucularından oluşan 7 bini aşkın personelin katılımıyla Diyarbakır Lice'de "Bayrak-41 Şehit Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu" ile Bingöl'ün Genç ilçesinde "Şehit Binbaşı Turgay Çelik" adlı eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Lice'deki operasyona 1 Ekim 2015 günü Silvan ilçesinin Bahçelievler Mahallesi'ndeki evinden otomobil ile birliğine gittiği sırada bölücü terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği saldırıda şehit olan Silvan İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu'nun ismi verildi.

19 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi, bir terörist ile 2 işbirlikçi yakalandı

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı ile Bingöl 49. Komando Tugay Komutanlığı emir komutasında 7 bini aşkın güvenlik personelince bir metreyi aşan karın bulunduğu dağlık alanda, olumsuz hava koşullarına rağmen yürütülen hava destekli operasyonda teröristlerle zaman zaman sıcak temas sağlanıyor.

Sikorsky, hava taarruz ve insansız hava araçlarının destek verdiği operasyonda, karadan ise 33'ü kobra olmak üzere 100'ü aşkın araçla operasyon gerçekleştiriliyor.

Operasyonda 8'i Lice'de olmak üzere biri kadın 19 terörist etkisiz hale getirildi. Dün Lice ilçesine bağlı 2 köy ile bağlı mezralarındaki 8 ev ve eklentilerinde yapılan aramada 24 Şubat günü Lice ilçesi Türeli köyü bölgesinde yapılan Özel Birlik Operasyonunda çıkan silahlı çatışma sonrasında kaçan terörist ile ona yardım ve yataklık eden 2 iş birlikçi, Yaprak köyünde silahsız ve teçhizatsız olarak yakalandı.

Teröristlerden biri, aranan teröristler listesinde "yeşil kategori"de

Operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin İçişleri Bakanlığının aranan teröristler listesinde "yeşil kategori"de yer alan Erhan Siser kod adlı Edip Yetüt olduğu belirtildi.

Terörist Yetüt'ün "8'i "silahlı terör örgütüne üye olma, 7'si devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, ikisi adam öldürme, 4'ü kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" olmak üzere 22 suçtan arama kaydı bulunduğu, kriminal inceleme raporlarına göre Diyarbakır'da 7 ayrı el yapımı patlayıcı ve mayın patlaması olayının faili olduğu tespit edildi.

Sivil hassasiyeti

Bölgenin teröristlerden temizlenmesi, iş birlikçilerinin yakalanması için gerçekleştirilen operasyonda sivillerin zarar görmemesi için büyük hassasiyet gösteriliyor.

Teröristler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman sıcak temas sağlanıyor. Bu kapsamda 8 Mart günü çıkan çatışmada yaralanan Jandarma Uzman Çavuş Ali Şirin, kaldırıldığı hastanedeki müdahaleye rağmen şehit düştü.

47 sığınak, 10 barınak, 13 mevzi imha edildi, sahte plakalı 7 araç bulundu

Güvenlik güçlerince drone da kullanılan hava destekli operasyonda, PKK'lı teröristlerin yağmalamasının ardından bombalı saldırılarda kullanılacağı yönünde istihbari bilgi bulunan 7 araç bulundu. Araçlardan biri, güvenlik güçlerince yapılan müdahaleyle etkisiz hale getirildi.

Teröristlere ait, tespit edilen 47 sığınak, 10 barınak ve 13 mevzinin kullanılamaz hale getirildiği operasyon kapsamında, söz konusu bölgede güvenlik güçlerince gerçekleştirilen uygulamalarda kimlik kontrolü yapılıyor, araçların geçişi kontrollü sağlanıyor.

Cumhuriyet Savcılığından alınan kararla 7 köy ve mezralarında toplam 169 ev ve eklentilerinde yapılan adli arama faaliyeti ile İl Emniyet Müdürlüğü personelince müşterek oluşturulan 28 noktada yapılan kontrollerde 2 bin 757 araç ve 6 bin 623 şahsın sorgulaması yapıldı, 15 kişi hakkında adli işlem yapıldı, 10 kişi tutuklandı, 12 kişi gözaltına alındı. Yoklama kaçağı oldukları tespit edilerek yakalanan 44 kişi Askerlik Kanunu gereğince tebligat yapılmasının ardından serbest bırakıldı.

Çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Operasyon kapsamında yapılan aramalarda 10 günde, 3 M-16 piyade tüfeği, kanas, 6 uzun namlulu silah, iki tabanca, 10 kalaşnikof, bir dragunov keskin nişancı tüfeği, biksi makineli tüfek, 38 şarjör, 12 el bombası, bin 91 muhtelif fişek, 3 tabanca, boş havan mühimmatı, 4 uçaksavar mühimmatı boş kovanı, hassas tartı, 2 el terazisi, 31 çift ayakkabı, 10 koli torpil tabir edilen patlayıcı madde, 27 şemsiye, 27 kamuflajlı tişört, 29 terörist kıyafeti, 10 uyku tulumu, 2 jeneratör, 3 sırt çantası, 11 ısıtıcı, 2 büyük çadır, oksijen tüpü, 60 litre mazot, 23 ameliyat eldiveni, biri sabit 12 telsiz, 12 cerrahi makası, 16 çift ayakkabı, bidonlar içinde araziye gömülü çok sayıda ayakkabı ve sivil kıyafet ile çok sayıda tıbbi ve yaşam malzemesi ile örgütsel doküman ele geçirildi.

3 bin kilogramı aşkın uyuşturucu bulundu

Terör örgütünün finans kaynaklarından uyuşturucuya yönelik narkoterörizmle mücadele kapsamında 9 günde dedektör köpeklerin de yer aldığı aramalarda bin 879 kilogramı toz, bin 214 kilogram kubar esrar olmak üzere toplam 3 bin 93 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Ele geçirilen malzemeler Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla muhafaza altına alındı.

Lice ilçesi Akçabudak köyü Dergan mezrasında terör örgütü mensuplarınca yasa dışı oluşturulan park bölgesinde iş makinesiyle yapılan kazı çalışmalarında toprağa gömülü 6 bidon içerisinde yaklaşık 650 kilogram muhtelif yiyecek elde edildi.

Bir tona yakın amonyum nitrat bulundu, 9 el yapımı patlayıcı imha edildi

Söz konusu bölgelerde güvenli güçlerince tespit edilen, teröristlerce 925 kilogram amonyum nitrat ve alüminyum tozu kullanılarak tuzaklanan 9 el yapımı patlayıcı düzeneği ile 31 mutfak tüpü, patlayıcı uzmanları tarafından imha edildi.

Lice'de "güvenlik toplantısı"

Diyarbakır'da her hafta pazartesi günü, Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirilen "Güvenlik Koordinasyon Toplantısı", yürütülen operasyon nedeniyle geçen hafta Lice Komando Alay Komutanlığı Taktik Komuta Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Vali Aksoy'un başkanlığında düzenlenen toplantıya 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname kapsamında Lice Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Sinan Başak ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan katıldı.

Bakan Soylu'dan operasyon bölgesine ziyaret

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile 8 Mart günü Lice'ye geldi.

Soylu'ya, terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirilen "Bayrak-41 Şehit Jandarma Tolga Topçuoğlu Müşterek Operasyonu"nun yürütüldüğü yönetim merkezinde brifing verildi.

Vali Hüseyin Aksoy, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş ve diğer yetkililerle toplantıya katılan Soylu ve beraberindekiler operasyonla ilgili bilgi aldı.

Vatandaşların temel ihtiyaçları karşılanıyor

Operasyonun ve sokağa çıkma yasağının devam ettiği bölgede halkın mağduriyet yaşamaması için her türlü gıda ve sağlık ihtiyaçları karşılanıyor.

Bölgede vatandaşlara gıda paketleri dağıtılıyor.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü mahallelerde rahatsızlanan vatandaşlar güvenlik önlemleri eşliğinde ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere ulaştırılıyor.

Sağlık ekipleri acil ihtiyaçlar için hazır bekletiliyor.

Operasyon sürüyor

Bölgede PKK'ya yönelik yürütülen operasyonda terör örgütünün üslenmesine geçit verilmezken, finans kaynaklarından olan uyuşturucuya da büyük darbe vuruluyor.

Başarıyla yürütülen operasyonlarla teröristlerin bahar aylarında gerçekleştirmesi muhtemel birçok saldırı da önlenmiş oluyor.

Vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar, olumsuz hava şartlarına rağmen devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Bingöl Lice PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
title