Haberler

Güvenli İnternet Günü

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Twitter'ın 125 bin terör bağlantılı hesabı askıya aldığını hatırlatarak, "Ülkemizde etkili olan terör örgütü ile ilgili bu yaklaşımlar biraz daha yavaş alınmakta" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Twitter'ın 125 bin terör bağlantılı hesabı askıya aldığını hatırlatarak, "Ülkemizde etkili olan terör örgütü ile ilgili bu yaklaşımlar biraz daha yavaş alınmakta" dedi.

Güvenli İnternet Günü kapsamında BTK tarafından "Daha İyi Bir İnternet İçin El Ele" teması ile panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, internetin hem ekonomik hem de sosyal değişimleri beraberinde getirdiğini belirtti. İnternetin tüketicilere makul fiyatlarla sunulması için özellikle toptan fiyatların BTK tarafından düzenlendiğini anımsatan Sayan, vatandaşın daha uygun fiyatla internete kavuşması için fiyat teşviki için çalıştıklarını söyledi.

Sayan, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında internet fiyatının Türkiye'de çok pahalı olmadığını ancak daha hızlıyı daha uygun fiyatla nasıl sunacakları ile ilgili arayış içinde olduklarını ifade etti.

Twitter'ın 125 bin terör bağlantılı hesabı kaldırdığını açıkladığını hatırlatan Sayan, "Ne yazık ki şöyle bir durum var. Senin terör örgütün, benim terör örgütüm… Ülkemizde daha etkili olan terör örgütü ile ilgili bu yaklaşımlar biraz daha yavaştan alınmakta. İnternet üzerinden yanıltıcı bilgi yayılması da kolay hale geldi. Mesela bir öğrenci dersten düşük not alıyor, sosyal medya hesabı açıyor sonra o hocanın artık neler yapmadığı kalıyor" diye konuştu.

Sayan, güvenli internet merkezi oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Bunu bir an önce ete kemiğe büründürme noktasında gerekli adımları atacağız" dedi.

"Güvenli internetin ekonominin büyümesi için bir yapı taşı olduğunu gördük"

Türk Telekom Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir ise şirket olarak güvenli internetin Türkiye ekonomisinin büyümesi için yapı taşı olduğunu gördüklerini söyledi.

Güvenli internetin yaygınlaşması için kullanıcıların bilinçlendirilmesi, bölgesel farklılıkları adresleyen teşviklerin/desteklerin dizaynı ve düzenlemelerin ekosistemin tüm bileşenlerini kapsamasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Demir, "Bu çerçevede hem sabit, hem mobil tarafta müşterilerimize ücretsiz 'Güvenli İnternet Hizmeti' sunuyoruz. Müşterilerimiz SMS, web, çağrı merkezleri ve bayiler gibi farklı kanallardan hızlı ve kolay bir şekilde 'Güvenli İnternet Hizmetine' erişebiliyor" dedi.

Demir, bunun yanı sıra internet bilincini artırmak ve güvenli internet ile ilgili farkındalık oluşturmak için de çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz 'İnternetle Hayat Kolay' projesi ile kalkınmada öncelikli 50 ilde 35 yaş üstü, internet kullanma becerisi olmayan ya da çok sınırlı olan yetişkinlere eğitimler veriyoruz. Bilgisayar ve internet kullanımı, güvenli internet ve online işlemler gibi konulara odaklanan eğitimlerimiz sonrasında internetin güvenli olmadığını düşünenlerin oranında yüzde 15'lik bir düşüş gerçekleşti. İnternete yönelik olumsuz düşüncelerde büyük ölçüde değişim gözlemledik. Eğitim sonrasında katılımcıların yüzde 65'i e-devlet işlemlerini yapmaya, yüzde 58'i yazılı sohbet etmeye, yüzde 56'sı haber siteleri takip etmeye ve sosyal medyayı kullanmaya başladı.

Demir, hayatın büyük bir parçasının sanallaştığını belirterek, tehditlerin de sanal dünyadan geldiğini ve internet ekonomisinin büyümesinin önünde bir engel oluşturduğunu dile getirdi.

Siber zorbalık

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de Hane halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'na göre Türkiye'de bilgisayar kullanma yaşının ortalama 8, cep telefonu kullanma yaşının ise 10 olduğunu belirterek, "Bu araştırma bize cep telefonu ve tablet kullanma yaşının epey düştüğünü gösteriyor" dedi.

Diğer yandan söz konusu yaş grubu için ailelerin temel ihtiyacının, aradıklarında çocuklarına ulaşabilmek ve onlardan haber alabilmek olduğunu gördüklerin aktaran Süel, ancak bu ihtiyacı karşılamak için tasarlanmış özel ürünler olmadığından, ailelerin çocuklarına yetişkin ürünleri aldığını söyledi.

Süel, dijital dünya ile tanışma aşamasında çocukların yeteri kadar bilinçlenemediğini, bu tespitten hareketle Vodafone Merhaba Programı'nı geliştirdiklerini anımsattı.

Vodafone Merhaba Programı ile esas olarak anne ve babaları hedeflediklerine işaret eden Süel, "Çocuklar, er ya da geç, ebeveynlerinin karar vereceği bir tarihte dijital dünya ile tanışacak. Bizim amacımız, bu tanışma gerçekleşirken, anne, baba ve çocuğun dijital dünya konusunda maksimum düzeyde bilinçli olması" şeklinde konuştu.

Süel, Vodafone İngiltere'nin bu yıl tanıttığı "#BeStrong" (Güçlü Ol) kampanyasının ebeveynlere yönelik önemli bir çalışma olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Kampanya kapsamında yapılan anket, alanındaki en büyük global anketlerden biri oldu. 11 ülkede yaklaşık 5 bin genç arasında yapılan anket önemli sonuçlar verdi: Her 5 gençten biri siber zorbalığa uğruyor. Bu gençlerin de beşte biri intihar etmek istediğini belirtiyor. Gençlerin yüzde 41'i, siber zorbalığın kendilerini depresyona soktuğunu ya da çaresiz hissettirdiğini söylüyor. Kampanyanın ikinci adımı da gençlerin bu 'emoji' talebinden yola çıkılarak hazırlandı. Farkındalık ve taahhüt mesajları içeren emojiler geliştirildi ve ankete katılan gençlerin seçtiği emojiler kullanıma sunuldu. Burada amaç, genç insanların birbirine destek vermesini teşvik etmek ve farkındalığı artırmak; çünkü araştırmalara göre, herhangi bir siber zorbalık durumunda en başarılı müdahale 'akranlar arasındaki destek ve dayanışma' ile sağlanıyor."

"İçerik filtrelemede Türkiye büyük mesafe kat etti"

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ise mobil teknolojilerin özellikle 2009 yılında 3G genişbant teknolojilerin hayata girmesi ile bilgiye erişimi herkes için çok daha kolaylaştıran en önemli araçlardan birisi haline geldiğini söyledi.

Artık cepteki bilgisayarlara dönüşen akıllı telefonların istenilen zamanda istenilen yerden bilgiye ulaşılması sağladığına işaret eden Kuruöz, bu noktada güvenli internet çözümlerinin özellikle ebeveynler için öne çıktığını kaydetti.

Kuruöz, Türkiye'deki internetin güvenli kullanımına yönelik çalışmalar ve yapılan düzenlemeler çerçevesinde Güvenli İnternet Servisi'ni, 2011 yılından beri müşterilerine ücretsiz olarak sunduklarını aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Turkcell olarak, müşterilerimizin diledikleri işlemleri tüm kanallardan, en kısa sürede ve zahmetsizce yapabilmeleri en büyük amaçlarımızdan birisi. Bu amaçla Turkcell'liler, Güvenli İnternet Servisi'ne ilişkin taleplerini çağrı merkezlerimiz ve bayi kanallarımız ile iletebildikleri gibi, güvenli internet profil seçimlerini SMS ile veya birkaç saniye içerisinde Turkcell Hesabım uygulaması üzerinden kendileri de yapabiliyor. 350 binden fazla Turkcell'linin tercih ettiği bu servisin kaliteli ve kesintisiz çalışması için ise arka planda günlük olarak testler gerçekleştiriyor ve gerekli noktalarda tedbirlerimizi alıyoruz."

İçerik filtrelemede Türkiye'nin büyük mesafe kat ettiğinden bahseden Kuruöz, etrafındakilerin eskiden evine bilgisayar alacakları zaman ne almaları gerektiğini danıştığını, şimdi ise çocuklarını zararlı içeriklerden nasıl koruyacaklarına dair sorular aldığını dile getirdi.

Kuruöz, "Bizim yapısal dijital uçurumu kapatmış bir ülke olarak kullanımsal boyutta dijital uçurum ile ilgili çok etkili mücadele etmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde de bulundu.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Dairesi Başkanı Ahmet Kılıç da dünyada 3,4 milyar civarında internet kullanıcısı olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 48,3 milyon civarında olduğunu söyledi.

İnternetin daha ziyade oyun, eğlence ve zaman geçirme için kullanıldığını aktaran Kılıç, bunun dramatik bir durum olduğunu, bu konu üzerine kafa yorulup tersine çevirme konusunda çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Twitter Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title