Haberler

    Günümüz Akıllı Telefonları Vs. Eski Süper Bilgisayarlar: Hangisi Daha Güçlü?

    Günümüzde akıllı telefonların geldikleri nokta ortada.

    Emre Çetinkaya - -

    Günümüzde son dönemde çıkan üst seviye akıllı telefonların donanımlarından herhalde bahsetmemize gerek yoktur. Birbirleriyle karşılaştırırken bizlere çok basitmiş gibi gelen cihazların donanımsal özellikleri aslında oldukça güçlü. Bunu geçmişte üretilmiş olan ve etkileyici işlerde kullanılan süper bilgisayarların özellikleri ile günümüz akıllı telefonların özelliklerini karşılaştırarak rahatlıkla anlayabiliriz.


    Bilmiyorum denk geldiniz mi ancak Dr. Michio Kaku isimli bir teorik fizikçi, BBC ve Discovery Channel gibi kanallarda bir süredir bilim programları yapıyor. Bu alanda çok satan kitaplar da yazan Kaku'nun gerçekten ilgi çekici teorileri bulunuyor. Mesela Kaku son kitabında, "Günümüzün telefonları, NASA'nın 1969 yılında iki astronotu Ay'da iken kullandığı bilgisayarlardan daha güçlü." demişti. İnanması zor ama bu gerçek.


    NASA o zamanlarda IBM System/360 Model ismindeki 75 ana çerçeveli bilgisayarı kullanıyordu. Bu bilgisayar o zamanlar yaklaşık 3.5 milyon dolara mal olmuştu. NASA o zamanlar bu bilgisayarın da yardımıyla Ay'da önemli işler başardığı için tabii ki bu harcanan paralar pek önemsenmiyordu. İşte bu bilgisayar her saniyede birkaç yüz bin ilave işlem gerçekleştirebilme kapasitesine sahipti ve toplam bellek kapasitesi megabayt aralığındaydı.


    Apollo 11'in kullandığı yaklaşık 30 kg ağırlığındaki Apollo Guidance Computer isimli bilgisayar ise 0.043MHz hıza ve 64 kilobyte belleğe sahipti. Küçük bir karşılaştırma yapmak gerekirse, her cebe sığabilecek iPhone 5s, 1.3GHz işlemci hızına sahip. Bu da iPhone 5s'in her saniye milyonlarcahesaplama yapabileceği anlamına geliyor. Bunun yanında iPhone 5s'in 1GB RAM'i de NASA'nın 1969 yılında uzay ve astronotların durumunu izlemek için geliştirdiği 6 megabyte'lık programını çalıştırmak için yeterli(!)


    Bunlardan birkaç sene sonra 1975 yılında ise Cray-1 isminde bir süper bilgisayar geliştirildi. Bu makine ise 80MHz işlem hızına sahip olduğu için herkes tarafından çok etkileyici bulunuyordu. Ve zamanında bu bilgisayar birçok bilimsel projede kullanıldı. Ayrıca bu bilgisayar, ilk Tron filminin(1982'de çıktı) grafiksel çalışmalarında da kullanıldı. Bu kadar önemli işlerde kullanılan bu bilgisayarın saniyede 80 milyon kayan noktalı sayı ile yapılan işlem hızı (FLOPS) vardı. Bu rakam gözünüze çok gözükmesin çünkü bu rakam günümüz standartları düşünüldüğünde bir hayli düşük. Yine iPhone 5s'ten örnek verelim, iPhone 5s'te bu değer 76.8 GFLOPS. Bu iPhone 5s'in neredeyse bin kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Not olarak belirtelim, Cray-1'den sonra çıkan ve 1990 yılına kadar dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elinde bulunduran Cray-2'de ise bu değer 1.9 GFLOPS'tu.


    Biraz daha günümüze doğru gelelim isterseniz. Saniyede 200 milyon pozisyon deneyebilen ve satrançta 1997 yılında dünya şampiyonu Garry Kasparov'u 2:1 yenerek adını duyuran süper bilgisayar Deep Blue'yu belki duymuşsunuzdur. 11.38 GFLOPS hızına sahip Deep Blue, satranç amacıyla çıkarılmış olsa da dünyanın en güçlü bilgisayarlarından birisiydi. Şimdi 17 yıl ileriye gelelim. ARM Mali-T628MP6 GPU'lu Samsung Galaxy S5'in Exynos çipseti 142 GFLOPS hızında. Bunun yanında 192 çekirdekli GPU'ya sahip Tegra K1 çipset ise 364 GFLOPS hızında. Ancak bu kadar hızlı çipsetlerin satranç oynamaya geldiğinde Deep Blue'dan daha üstün olmadığını da belirtelim.


    Sonuca gelecek olursak eskiden gerçekten önemli işlerde kullanılmış olan ve kilolarca ağırlıklara sahip olan süper bilgisayarlar, günümüzde ceplere sığan 110 gram ağırlığındaki cep telefonları tarafından güç anlamında rahatlıkla ezilebiliyor. 2020 yılına geldiğimizde de büyük ihtimalle bugünün akıllı telefonlarına ya da bilgisayarlarına gülüyor olacağız. Ne diyelim, teknoloji ilerliyor...


    Bu konuda sizler neler düşünüyorsunuz?



    Emre Çetinkaya - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Emre Çetinkaya Michio Kaku Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title