Haberler

Günlük Hayatta Kullandığımız Küçük Aletler Yüzyıllardır Hayatımızda

Günlük Hayatta Kullandığımız Ancak Önemsemediğimiz Halde Birçok İşimizi Halletmemize Yardımcı Olan Küçük Ev Aletlerinin Birçoğu, Yüzyılı Aşkın Süredir Hayatımızda Yer Alıyor.

Günlük hayatta kullandığımız ancak önemsemediğimiz halde birçok işimizi halletmemize yardımcı olan küçük ev aletlerinin birçoğu, yüzyılı aşkın süredir hayatımızda yer alıyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, icadı yüzyıllar öncesine dayanan ve icat edenleri zengin eden bu aletlerden bazılarının icat edilme zamanı ve nedeni şöyle sıralanabilir:

"Çengelli iğne: Çengelli iğne 1849 yılında Amerikalı mucit Walter Hunt tarafından bulundu. Walter Hunt çengelli iğneyi girdiği bir iddiada 15 dolar kazanabilmek için icat etmişti.

Ataş: Ataş 1900 yılında Alman mucit Johann Vaaler tarafından icat edildi. Vaaler, elindeki kağıtları birbirine tutturabilmek için iç içe geçmiş iki halkadan oluşan metal bir tel tasarladı ve bugüne kadar da bu dizaynı aynı kaldı.

Raptiye: Raptiyeyi ilk kez Amerikalı mucit Edwin Moore buldu. Yapımına kiralık bir odada başladığı ve bir gün önce yaptığı raptiyeleri bir gün sonra satan Moore'a Estman Kodak Company şirketinden büyük bir sipariş gelince 1904'te Moore Raptiye şirketini kurdu. Şirket hala üretime devam etmektedir.

Kaşık: Paleolitik zamanlardan günümüze kadar gelen kaşığın ilk biçimi deniz kabuklarıydı. Kaşığın Latince ve Yunanca'daki karşılığı 'spiral şekilli sümüklüböceği kabuğu' anlamına gelen 'cochlea' kelimesinden türetilmiştir. Günümüzdeki şeklini ise milattan önce 1. yüzyılda Romalılar zamanında aldı.

Bıçak: Kesin bulunuş tarihi hala bilinememektedir. Tarihin ilk dönemlerinde silah olarak kullanılan bıçak daha sonra mutfaklarda kullanılmaya başlandı. Ortaçağ Avrupası'nda ev sahibi masaya bıçak getirmezdi, çünkü herkesin bıçağı belindeydi. Ancak şiddet artmaya başlayınca 1669'da Fransa Kralı 14. Louis'in bütün sivri uçlu bıçakların yemek masalarında kullanımını ve sokaklarda taşınmasını yasaklamıştı.

Çatal: Çatalı ilk kullananların Yunanlılar olduğu zannedilmektedir. Çatalın yemek masasında kullanılması ise milattan sonra 7. yüzyılda Ortadoğu'daki zengin ve itibarlı ailelerde görülmektedir. 13. yüzyılda Bizanslılar'a, onlardan da İtalyanlar'a geçmişti. Fransa'da ise 'gösterişe kaçıyor' diye kabulü yavaş olmuştu. Çatal, 1600'lerin ortalarından itibaren tekrar itibar kazanmış, kraliyet ailesi ve zengin sofralarının vazgeçilmez lüksü olmuştu.

Fermuar: Fermuarın icadında birçok mucidin katkısı oldu. Ama asıl katkıyı 1893 yılında W.L. Hudson yaptı. Fermuarın hayatımıza girmesi oldukça zaman almıştır. İlk fermuar tasarımının o kadar ürkütücü bir görüntüsü vardı ki, pek çok üretici seri üretimi yapmayı reddetmişti.

Kurşunkalem: Kurşunkalemin bugün bildiğimiz şeklini Fransız kimyacı Nicolas Conte vermiştir. Kil ve graphite karışımını yakıp tahtadan silindir çubuklar içine koyan Conte; 1795'te kurşun kalemin patentini almıştır. İlk kurşunkalem fabrikasını ise 1861'de Eberhard Faber, New York'ta kurmuştu.

Kibrit: Robert Boyle 1680 yılında, kükürtlü kibrit aracılığıyla ateşi elde etmeyi başardı. Keşfedilmesinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen ateş pratik halde elde edilemiyordu. Önceleri bir çelik, bir metal parçasına sürtülüyor ve ateş elde ediliyordu. Robert Boyle tarafından bulunan kibrit, zımpara kağıdına sürtülmek suretiyle ateş alıyordu. Ardından fosforlu kibritler de üretilmeye başlandı.

Makas: Bugün kullandığımız makasın patenti, 1893'te Louis Austin tarafından Washington'da alındı. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından icat edildiği bilinmese de İskender'in Mısır'ı fethiyle gelişen güzel sanatlarda üstünlük sembolü olarak kullanıldığı biliniyor.

Kilit: Tarihte ilk kilitleri eski Mısırlılar'ın kullandığı bilinmektedir. Kilitler tahtadan yapılıyor ve açılıyordu. Anahtarın üzerinde değişik uzunluklarda silindir pimler vardı. Mısırlılar'dan esinlenen Linus Yale, Yale kilit olarak bilinen ilk modern pimli kilidi üretti."

(MÇ-FM-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title