Haberler

Güneydoğulu Kadınlar, Politikayı Sevdi

Güncelleme:

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda kadın, belediye başkanı, il genel ve belediye meclis üyeliği ile muhtar olabilmek için aday oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda kadın, belediye başkanı, il genel ve belediye meclis üyeliği ile muhtar olabilmek için aday oldu.

Bölgede zaman zaman erken yaşta evlilik, berdel, töre cinayetleri, şiddet gibi haberlerle gündeme gelen kadınlar, artık bu dezavantajlı durumdan sıyrılıp yaşamın her alanında kendini göstermek istiyor.

Çok farklı meslek dallarında çalışmaya başlayan bölge kadınını, zabıta, servis ve ambulans şoförü veya itfaiye eri olarak görmek mümkün. Yaklaşan yerel seçimlerde de çok sayıda kadın, belediye başkanı, il genel ve belediye meclis üyeliği ile muhtar olarak için adaylığını açıkladı.

Seçim yarışında yer alan kadınlar, her alanda çalışma yürüterek seçmenlerinden oy istiyor. Evinde anne ve eş olarak sorumluluklarını yerine getiren kadınlar, seçim alanlarında yoğun bir tempoyla çalışarak politikada da var olduğunu gösteriyor.

Mardin'in Midyat Belediye Başkanlığı için MHP'den aday olan bedensel engelli Fidan İşcan AA muhabirine, engellilerin ve kadınların haklarını savunmak için aday olduğunu söyledi.

Aynı zamanda güzellik salonu işletmeciliği de yapan İşcan, siyasette farklılığın çok önemli olduğunu, kadın ve engelli olması nedeniyle bu farklılığının dikkati çekeceğini kaydetti.

Kadın olmasının kadınlar için bir avantaj olduğunu vurgulayan İşcan, seçimde özellikle kadınlardan destek beklediğini, kadınların desteğiyle seçimi kazanmak istediğini dile getirdi.

"Kadınları arkamda görmek istiyorum. Onlarla neyi paylaşacağımı, onların da benimle neyi paylaşacağını çok iyi bilmelerini istiyorum. Bundan dolayı desteklerini bekliyorum" diyen İşcan, yapacağı hizmetlerde engellileri de unutmayacağını sözlerine ekledi.

- "Kadınlar siyasete girmeli"

AK Parti Bingöl Belediye Meclisi birinci sıra adayı Nurten Ertuğrul ise kadınların sesi olabilmek için siyasete girdiğini söyledi.

Kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğine inandığını belirten Ertuğrul, kadınların siyasete girmesinin elzem olduğunu ifade etti.

Mecliste, siyasette, ekonomide, ticarette ve hayatın her alanında kadınların temsil edilmesi ve önlerinin açılması için yasal düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Ertuğrul, "Sosyal hayat yaşamamıza rağmen hep ikinci plana itildik. Yani evde anneyim, aşçıyım, ekonomiyi düzenliyorum, iç düzeni sağlıyorum. Bu anlamda her türlü görevi üstlenmiş durumdayım" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet döneminde yeteri kadar olmasa da kadınlara gereken değerin verildiğine inandığını anlatan Ertuğrul, şöyle devam etti:

"Sosyal alanda, dul kadınlar, yaşlılık olsun her anlamda kadınlara büyük değer verildiğine inanıyorum. Fakat bunlar yeterli değil, bir kadın olarak bunun daha ileri gitmesini diliyorum. Kadınların anayasal hak olarak korunmasını diliyorum. Hayatın içinde, her alanında kadın varsa, her sıkıntısını yaşıyorsa, her şeyin sorumluluğunu taşıyorsa şiddetle kadınların siyasete girmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir kadının yaşadığı sorunları erkek ne kadar bilecek. Bunu yaşayan insanın anlatması çok daha farklıdır. Bir olayı ancak yaşayan insan bilir."

- Nusaybin'de kadın belediye başkan adayı

BDP'den Mardin'in Nusaybin Belediye Başkan adayı Sara Kaya da seçilmesi durumunda yapacakları çalışmaların çok kültürlü olacağını belirterek, ilçenin, herkesin kendi rengi ve kültürü ile yaşayabileceği bir kent olması için mücadele edeceklerini söyledi.

Yapmak istediği projelere değinen Kaya, belediyelerin tek başına hareket edemeyeceğini, halkla beraber hareket eden bir belediyeciliğin olması gerektiğini anlatarak, kent meclisleriyle birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı.

Kaya, "Çocukların beton duvarları arasından çıkıp toprakla bütünleştiği bir kent oluşturmak istiyorum" dedi.

- Savur'un ilk kadın muhtarı olmak istiyor

Mardin'in Savur ilçesinin Devlet Mahallesi'nde muhtarlık için aday olan 4 çocuk annesi Hamide Erol da evlere yaptığı ziyaretlerde yapacağı çalışmalar hakkında seçmenleri bilgilendirerek seçim çalışmalarını sürdürüyor.

Savur'un ilk kadın muhtarı olmak istediğini dile getiren Erol, kadınların sorunlarını çözme gayreti içerisinde olacağını belirtti.

Muhtar seçilmesi halinde her kesimin öneri ve görüşlerini dikkate alarak çalışmalarını yürüteceğini aktaran Erol, şöyle dedi:

"Bir kadın olarak yıllardan beri doğup yaşadığım mahallenin sorunlarını çok iyi biliyorum. Amacım aday olduğum mahallenin sorunlarını başta kaymakamlık ve belediye olmak üzere tüm kurumlara aktarmak. Çözümlerin hayata geçirilmesi için çaba sarf edeceğim. Seçimleri kazanmam halinde vatandaşlarımızın sorunlarını kendi sorunum gibi bilip elimden geldiği ölçüde yardımcı olacağım. Kadınlarla birlikte hareket ederek, onların sosyal hayatta daha aktif olması için çalışacağım. Özellikle kadınlardan destek bekliyorum."

BDP'nin Şırnak'ın Cizre Belediye Başkan adayı Leyla İmret de dünyada kadınların her zaman arka planda bırakıldığını, evde yemek yapan, çocuk bakan, evini temizleyen kadının yükünün ağır olduğunu söyledi.

İmret, kadının yapmayacağı ve beceremeyeceği bir şeyin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Politika

Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title