Haberler

Güneydoğu'daki Mayınlı Arazilerin Temizlenmesi

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Temizlenen Mayınlı Arazilerin Çok Uluslu Şirketlere Verilmemesi Gerektiğini Belirterek, "Verimli Bölgeler Topraksız Köylüye Dağıtılmalıdır" Dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, temizlenen mayınlı arazilerin çok uluslu şirketlere verilmemesi gerektiğini belirterek, "Verimli bölgeler topraksız köylüye dağıtılmalıdır" dedi.

"Küresel İklim Değişimi ve Kuraklık" konulu panel için Şanlıurfa'ya gelen Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde iki Kıbrıs adası büyüklüğünde ve önemli bir bölümü birinci sınıf tarım arazisi niteliğini taşıyan sulanabilir bir alan olduğunu söyledi.

Temizlenmesi planlanan alanların uzun yıllardan beri aynı şekilde durduğunu belirten Dr. Günaydın, "Mayınlı araziler 1955 yılından beri duruyor. Bu konuda iki temel sorun var. Birincisi bu mayınlar nasıl temizlenecek ve ikincisi temizlendikten sonra nasıl kullanılacak? Mayınların temizlenmesi ile alanın kullanılması birbirinden farklı iki iş olarak değerlendirilmelidir. Alan temizlenmesi yapıldıktan aşağı yukarı 50 yıldır hiç kullanılmamış verimli bölgeler topraksız köylüye dağıtılmalıdır" dedi.

Toprak dağıtılacak köylülerin önce kooperatifler altında örgütlenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Günaydın, şunları söyledi:

"Her kooperatife de bir ziraat mühendisi yönetici olarak atanmalıdır. Bu süreç ne anlamına gelir? 13 hektar ortalama Avrupa Birliği işletme ölçeği üzerinde tuttuğunuzda çok sayıda işletmenin tarımsal üretimin arz açığını kapatmasına yönelik çalışmasına ve insanların yoksulluğunun toprak sahibi olarak giderilmesine hizmet sunar. Yapılmaya çalışıldığı gibi bu arazileri, temizlemeyenlere 40-50 yıllığına özgülemeye yönelik yaklaşımlar son derece yanlış ve tehlikelidir. İki açıdan tehlikelidir. Birincisi bu

yörenin sahip olduğu stratejik konum nedeniyle kimlerin bu toprakları almaya çalışacağı her zaman bir endişe konusu olarak varlığını koruyacaktır. İkincisi ise bu alanları biz temizleyecek ve çok uluslu şirketlere vereceksek neden temizliyoruz? Bu alanları kendi insanımıza kazandıracaksak temizlemenin bir anlamı vardır. Bu konuda başlatılan süreç yargı kararları ile durdurulmuştur. Önümüzdeki dönemde Ziraat Mühendisleri Odası'nın önerisine uygun adımların atılmasını bekliyoruz."

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, Türkiye'de 100 milyon YTL tutarında damla sulama projeleri yapıldığını hatırlatarak, "Maalesef bunlar eli çantalı denilen ve proje üzerinden para kazanmayı meslek haline getirmiş olan, teknik bilgisi son derece sınırlı ve hatta yetersiz kişiler tarafından yapılıyor. Oysa buna ilişkin bir mevzuat söz konusudur. Bu mevzuat 2005 yılında Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Damla sulama projeleri görev ve yetkileri olan ziraat mühendisleri dışında

kimse yapamaz. Bunların mutlaka oda onayından geçirilmesi lazımdır. Bu projeleri iyi planlamazsanız ve bu projeleri uygun bir şekilde onaylama projesinden geçirmezseniz zaten yetersiz olan kaynak heba edilmiş olur. Bir an evvel bunun hayata geçmesi lazım. Biz bununla ilgili olarak 81 ilin valiliğine yazı yazdık. Yalnızca Balıkesir ve Tokat'ta uygulanıyor. Diğer illerde yasa ve teknik dışı tutum sürdürülüyor. Türkiye'nin tarım sektörünün geleceği açısından son derece yanlış olan bu uygulamanın da

düzeltilmesi gerekiyor" diye konuştu.

(FÖ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title