Haberler

Güneydoğu'da Boykot Gölgesinde Ders Başı Yapıldı

Güncelleme:

Güneydoğu'da ana dilde eğitim talebiyle Eitim-Sen ve Kurdi-Der'in boykot çağrısının yapılmasının ardından, öğrenciler de ders başı yaptı.

Güneydoğu'da ana dilde eğitim talebiyle Eitim-Sen ve Kurdi-Der'in boykot çağrısının yapılmasının ardından, bugün okulların açılmasıyla bölgedeki öğrenciler de ders başı yaptı. Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'ndeki bazı okullarda boykota katılan yüzde 40'lara varan oranda öğrenci okula gelmedi. Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, "Şu an Diyarbakır'da eğitim ve öğretim ne kadar öğrenci bugün ders başı yaptı, ne kadarı dışarıda, onun kesin rakamlarla vermemiz mümkün değil" dedi.

Ana dilde eğitim talebi nedeniyle Eğitim- Sen ve Kürdi- Der'in çağrısı ile bölgede okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi çağrısının gerginliği altında yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, Diyarbakır merkez ilçelerinde boykot çağrısına uyulup uyulmadığı tartışma konusu oldu.

Özellikle merkez Bağlar ve Sur ilçelerinde bazı okullarda çağrıya uyma oranının yüzde 40 civarında olduğu gözlenirken, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde bu oranın daha az olduğu görüldü. Okul yöneticileri, ilk gün olması ve bazı öğrencilerin aileleri ile birlikte tarlada olması nedeniyle boykota uyulup uyulmadığının tespitinin zor olduğunu söyledi.

VALİ TÖRENE KATILDI

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, eğitim ve öğretim yılının açılışı nedeniyle merkez Kayapınar İlçesi'nde Ayşe Numan Konakçı İlkokulu'ndaki törene katıldı. Kıraç, Diyarbakır genelinde bugün 508 bin öğrencinin 1552 okul ve 11 bin 206 derslikte ders başı yaptığını belirterek, "Bu öğrencilerimize 16 bin 294 öğretmen eğitim ve öğretim verecek. Hedefimiz, yeni yapacağımız okul ve dersliklerle sınıf mevcutlarını 35'e indirmektir. Diyarbakır'a bu yıl 1588 öğretmen daha atanacaktır" dedi.

Basın mensuplarının boykot nedeniyle okula gelmeyen öğrencilerle ilgili sorularını yanıtlayan Vali Kıraç, "Daha yeni ders başı yapıldı. Az önce girdiğimiz sınıfta hemen hemen eksik yoktu. Diyarbakır'ın bir özelliği var tabi. Bizim özellikle mevsimlik tarım işçisi olan çok sayıda öğrencimiz, annesi ve babasıyla çalışmaya gidiyor. Belli bir süre oradan bir gecikmeler olabilir. Ama şu an Diyarbakır'da eğitim ve öğretim ne kadar öğrenci bugün ders başı yaptı, ne kadarı dışarıda onu kesin rakamlarla vermemiz mümkün değil. Ama çok ciddi bir eksiklik olacağını düşünmüyorum" dedi.

EĞİTİM- SEN: ÜYELERİMİZİN BÜYÜK KISMI ÇAĞRIYA UYDU

Eğitim- Sen Diyarbakır Şube başkanı Yıldırım Arslan, yaptıkları okul boykot çağrısı ile ilgili bugün için bir istatistik vermelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Arslan, tespitlerine göre Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin büyük kısmının yaptıkları boykot çağrısına uyduğunu söyledi.

BATMAN'DA CİDDİ BOYKOT YOK

Batman Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ana dil eğitim nedeniyle bir hafta süreyle yapılan boykot çağrısının ilgi görmediğini, yeni öğretim yılının ilk gününde okullarda ciddi boykotun söz konusu olmadığını söyledi. Milli Eğitim Şube Müdürü Şafii Özperk, lise birinci sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığı'nca devamsızlık yapma hakkını tanıdığını ifade ederek şunlar söyledi:

"Eğitim- öğretim yılının ilk haftasında liseli birinci sınıf öğrencilerinin okula gelmemesini boykotla bağdaştırmamak gerekir. Çünkü bu konuda Bakanlığın devamsızlık yapma hakkı var. Ayrıca Batman'da, Fatih ve Ziya Gökalp okullarının tadilatı sürüyor. Tarım işçilerinin de henüz dönmemesinden kaynaklı belki yüzde 5'lik bir devamsızlık olabilir. Kenar mahallelerde çok da büyük bir boykot söz konusu değil."

Eğitim- Sen Batman Şube Başkanı Aziz Turay, "Yaptığımız görüşmelerde gelmeyen çok sayıda öğrenci olduğunu belirledi. Tahminlerimiz boykot oranı yüzde 20 oranındadır" dedi.

ŞIRNAK'TA YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAŞLADI

Şırnak genelinde 163 bin 473 öğrenci eğitime ders başı yaptı. İlköğretim Haftası'nın açılışı nedeniyle Kumçatı YİBO'da bugün sabah saatlerinde tören düzenlendi.

Törene Vali Vekili Mustafa Akgül, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, İl Jandarma Alay Komutanı Mustafa Sakaoğlu, kurum ve okul müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, bu yıl okul öncesinde 9 bin 500 ilkokul ve 68 bin 500 ortaokulda 42 bin 112, ortaöğretimde 32 bin 536, açık ortaokulda 824, açık liselerde 10 bin olmak üzere toplam 163 bin 473 öğrenci, eğitim göreceğini söyledi. Alagöz ayrıca bu eğitim döneminde, 6 bin 833 öğretmenin hizmet vereceğini kaydetti.

Okullardaki boykot durumu ile ilgili bir soruya Alagöz, "Her yerde nasıl ise burada da öyledir. Yani okulların açıldığı ilk haftada yüzde 15 düşüş oluyor her zaman. Burada zaten bazıları köyde, kentte yani sanki okullar açılmamış gibi bir anlayış var. Biz burada bir sıkıntı görmüyoruz" diye yanıtladı.

Boykot olup olmadığı soruya Vali Vekili Mustafa Akgül, "Şu ana kadar özel bir durum yok. Bizde okulları boykot nedeniyle gelmeyen yok. Yani boykotun şu anda bizde karşılığı yok. Net olarak onu diyebilirim. Önceki seneler gibi normal nasıl açılmışsa öyle devam ediyor" yanıtını verdi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cahit Kıraç Diyarbakır Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title