Haberler

Güneydoğu Asya'daki Kaçak Göçmen Trajedisi

Endonezya'nın Açe eyaletindeki sivil toplum kuruluşları, federal hükümetten, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) yaşadığı insani krizden sorumlu olan Myanmar hükümetine karşı kararlılıkla harekete geçmesini talep etti.

Endonezya'nın Açe eyaletindeki sivil toplum kuruluşları, federal hükümetten, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) yaşadığı insani krizden sorumlu olan Myanmar hükümetine karşı kararlılıkla harekete geçmesini talep etti.

"Rohingyaları Koruma Koalisyonu" adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Adnin Armas, gazetecilere yaptığı açıklamada, Myanmar'daki olayların mezhepsel ve toplum içi bir çatışma sonucu değil Myanmar hükümetinin cinayet, katliam ve yok etme gibi şiddet eylemlerini destek vermesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

Armas, Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Myanmar ile ilişkileri yeniden gözden geçirmesi, Endonezyalı iş adamlarının ve devlet şirketlerinin Myanmar'daki yatırımlarını çekmeleri, Myanmar'ın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyeliğinin kaldırılması ve Endonezya'ya gelen Myanmarlı yetkililerin kara listeye alınması taleplerini içeren dilekçenin, Devlet Başkanı Widodo ve Temsilciler Meclisine iletildiğini belirtti.

Rohingyaların bugün karşılaştıkları sorunların, Myanmar'da 1950'lerden beri devam eden baskıdan kaynaklandığını ifade eden Armas, "Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanları kaçak göçmenler, ulusal güvenliğe ve Budist kültüre tehdit, virüs ve işgalci olarak adlandırarak sistematik bir soykırıma tabi tutmuştur" dedi.

Myanmar, ülkesindeki Arakanlı Müslümanları Bangladeş'ten gelen kaçak göçmenler olarak görüyor ve "Bengali" olarak tanımlıyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, geçen ay Güneydoğu Asya'daki göçmen trajedisiyle dünyanın gündemine gelmişti. Her yıl kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk eden binlerce Arakanlı Müslüman, insan kaçakçılarının ellerine düşüyor.

Tayland hükümetinin mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanlar göçmenlere bir yıl geçici barınma sağlama kararı almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Joko Widodo Myanmar Açe Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title