Haberler

Güney Sudan'daki Siyasi Gelişmeler

Güney Sudan'daki silahlı muhalif grupların, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in Birinci Yardımcısı Riek Machar'ın yerine getirilmesi için Madencilik Bakanı Taban Deng Gai'yi aday olarak gösterdiği bildirildi.

Güney Sudan'daki silahlı muhalif grupların, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in Birinci Yardımcısı Riek Machar'ın yerine getirilmesi için Madencilik Bakanı Taban Deng Gai'yi aday olarak gösterdiği bildirildi.

Muhalif grupların liderlerinin düzenlediği toplantının ardından basına açıklaması yapan muhalif Ezekiel Lol Gatkuoth, "Halk hareketi liderlerinin, Machar dönünce görevi bırakmak üzere cumhurbaşkanlığı birinci yardımcılığı görevine Gai'yi aday gösterdiğini" söyledi.

Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael Makuei Lueth ise bugün yaptığı açıklamada, Machar'ın, Mayardit'in çağrısına olumlu karşılık vermemesi halinde, yerine muhaliflerin belirleyeceği bir ismin getirilmesi konusunda hükümette uzlaşma olduğunu duyurmuştu.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasındaki çatışmaların 8 Temmuz'da yeniden başlamasıyla aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi hayatını kaybetmişti. Taraflar, 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmişti.

Machar'ın 8 Temmuz'dan bu yana nerede olduğu bilinmiyor.

Güney Sudan, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda Sudan'dan ayrılma kararı alarak bağımsızlığını ilan etmişti.

Ülke, Devlet Başkanı Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" suçuyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmiş, uluslararası kuruluşların gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucunda 17 Ağustos 2015'te "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya uygun olarak 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title