Haberler

Güney Sudan'daki Olaylar

Cumhurbaşkanı Mayardit ve eski yardımcısı Machar arasında, "Geçiş hükümetinde yürütme yetkilerine ilişkin" yaşanan anlaşmazlık sona erdi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ve eski yardımcısı Riek Machar arasında, "Geçiş hükümetinde yürütme yetkilerine ilişkin" yaşanan anlaşmazlığın sona erdiği bildirildi.

Güney Sudan'daki kriz tarafları arasında arabulucuk yapan Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, taraflar arasındaki "geçiş hükümeti döneminde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılarının kim olacağı ve yetkilerinin ne olacağına" dair yaşanan anlaşmazlık giderildi.

Mayardit ve Machar, söz konusu yardımcılık görevlerinin istedikleri birine verilmesi taleplerinden vazgeçti. Tarafların taleplerinden vazgeçmesiyle geçiş döneminde cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılarının olmamasına, geçiş hükümeti maddeleri arasında bu görevin yer almamasına karar verildi.

Öte yandan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın, Mayardit ve Machar ile basına kapalı görüşmeler yaptığı kaydedildi.

IGAD dün Mayardit ve Machar'a, "Yürütme yetkilerine ilişkin öneri konusunda" anlaşmaya varmaları için saat 22.00'ye kadar mühlet vermişti.

Güney Sudan'da, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı. Mayardit ve Machar, ilk defa mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Desalegn'ın arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların karşılıklı birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde, 10 Haziran'da da "Geçiş hükümeti" kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklamış ancak bu da hayata geçirilememişti.

Tarafların, geçiş hükümetinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan yardımcılarının kendi istedikleri birinin olmasında ısrar etmesinden ötürü, söz konusu maddeyle ilgili anlaşmazlıklar yaşanmıştı.

Addis Ababa'daki söz konusu son zirve, dün başlamıştı. - Addis Ababa

Kaynak: AA / Güncel

Addis Ababa Etiyopya Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title