Haberler

Güney Kore'ye Sığınan Kuzey Koreli İşçiler

Seul yönetimi, büyükelçiliklerinden yurt dışındaki vatandaşlarıyla ilgili önlemlerin artırılmasını istedi.

Seul yönetimi, büyükelçiliklerinden yurt dışındaki vatandaşlarıyla ilgili önlemlerin artırılmasını istedi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında yaşayan vatandaşlarının Kuzey Kore kaynaklı kaçırma veya saldırı ihtimaline karşı elçiliklerine ek önlemler almaları talimatı verdi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Jeong Joon-Hee, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kuzey tarafından yapılabilecek kaçırma ve terörizm dahil her ihtimali değerlendirdiklerini söyledi.

Jeong, vatandaşlarının güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Çin'in kuzeydoğusundaki Zhejiang eyaletinin Ningbo kentindeki bir Kuzey Kore restoranında çalışan Kuzey Koreli 13 işçi, geçen ay Güney Kore'ye sığınmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Lu Kang, işçilerin ülkeye yasal yollardan girdiğini ve 6 Nisan'da Çin sınırından geçerli pasaportlarla çıkış yaptığını söylemişti.

Kuzey Kore Kızılhaç Derneği'nden bir yetkili ise işçilerin derhal Kuzey Kore'ye iade edilmesini istemiş ve geri gönderilmemeleri halinde ortaya çıkacak sonuçlardan Güney Kore'nin sorumlu tutulacağı tehdidinde bulunmuştu.

Derneğin daha sonra yaptığı bir açıklamada ise "Sevgili kızları güpegündüz kaçırılan aileler, ısrarla kızlarıyla bir an önce iletişim kurmak istiyor. Gerekirse aileleri, kızlarıyla görüşmeleri için Panmunjom'a ya da Seul'e göndereceğiz." ifadesine yer verilmişti.

Açıklamada, Seul hükümetinin, Pyongyang yönetiminin talebini reddetmesi halinde, Güney Kore Başkanlık Ofisine "güçlü bir misilleme" yapılacağı tehdidinde bulunulmuştu.

Güney'deki Kuzey Koreli mülteciler, genellikle Kuzey'de kalan ailelerinin cezalandırılması korkusuyla kimliklerini gizliyor.

Seul hükümeti kayıtlarına göre, 1950-53 Kore Savaşı'nın bitmesinden bu yana, ülkedeki açlık ve Pyongyang yönetiminin izlediği siyasetten kaçan 29 bin Kuzey Koreli, Güney Kore'ye iltica etti.

Kuzey Kore'nin, çoğu Asya'da olmak üzere farklı ülkelerde 130 restoran işlettiği ve bu restoranlarda çalışacak kişilerin genellikle Pyongyang yönetimi tarafından seçildiği biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Kore Kuzey Kore Seul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title