Haberler

Güney Kore'ye Sığınan Kuzey Koreli İşçiler

Kuzey Kore, Güney Kore'ye, Seul'e sığınan 13 vatandaşının, aileleriyle buluşması için görüşme ayarlanması çağrısında bulundu.

Kuzey Kore, Güney Kore'ye, Seul'e sığınan 13 vatandaşının, aileleriyle buluşması için görüşme ayarlanması çağrısında bulundu.

KCNA haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore Kızılhaç Derneği'nin "Sevgili kızları güpegündüz kaçırılan aileler, ısrarla kızlarıyla bir an önce iletişim kurmak istiyor. Gerekirse aileleri, kızlarıyla görüşmeleri için Panmunjom'a ya da Seul'e göndereceğiz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Seul hükümetinin, Pyongyang yönetiminin talebini reddetmesi halinde, Güney Kore Başkanlık Ofisine "güçlü bir misilleme" yapılacağı tehdidinde bulunuldu.

Seul Amerikan Oryantalizm Üniversitesinden, Kuzey Kore Mülteciler Eğitim Merkezi Müdürü Casey Lartigue, olası bir görüşmede, Seul'e sığınan restoran işçilerinin muhtemelen korkutulacağına ve korkunun onları isteklerinin dışında davranmaya yönelteceğine dikkat çekti.

Güney'deki Kuzey Koreli mülteciler, genellikle Kuzey'de kalan ailelerinin cezalandırılması korkusuyla kimliklerini gizliyor.

Güney Kore basınında yer alan haberlerde, Çin'in kuzeydoğusundaki Zhejiang eyaletinin Ningbo kentindeki bir Kuzey Kore restoranında çalışan 12'si kadın 13 Kuzey Koreli işçinin ülkeye iltica ettiği bildirilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Lu Kang, yaptığı açıklamada, Kuzey Koreli işçilerin, pek çok sığınmacının aksine ülkeye yasal yollardan girdiğini ve 6 Nisan'da Çin sınırından geçerli pasaportlarla çıkış yaptığını ifade etmişti.

Çin resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan haberde, Kuzey Kore Kızılhaç Derneği'nden bir yetkilinin, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi'ni, Çin'de çalışan Kuzey Koreli 13 kişiyi kandırıp kaçırmakla suçladığı belirtilmişti.

Seul hükümeti kayıtlarına göre, 1950-53 Kore Savaşı'nın bitmesinden bu yana, ülkedeki açlık ve Pyongyang yönetiminin izlediği acımasız siyasetten kaçan 29 bin Kuzey Koreli, Güney Kore'ye iltica etti.

Kuzey Kore'nin, çoğu Asya'da olmak üzere farklı ülkelerde 130 restoran işlettiği ve bu restoranlarda çalışacak kişilerin genellikle Pyongyang yönetimi tarafından seçildiği biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Kore Güney Kore Seul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title