Haberler

Zonguldak // Ek Görüntü // 540 Kodunda Can Pazarı

Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'ndeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu (ttk) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne Ait Kömür Ocağında Bugün Öğlen Saatlerinde Büyük Bir Patlama Oldu. Grizunun Neden Olduğu Olayda, 540 Metre Derinlikteki Galeride Çalışma Yapan Taşeron Firmada Görevli 30 Madenci Mahsur Kaldı. Patlamayla Birlikte Ocakta Elektrik Sistemi Devre Dışı Kaldı, Kafes Denilen Asansörlerde ve Galerilerde Mahsur Kalan Madencilerin Tahliyesi Güçlükle Yapılırken, Yaralı Çıkarılan 11 Madenci Hastanelerde Tedaviye Alındı. Grizunun Meydana Geldiği Galerideki 30 Madenciye Ulaşmaya Çalışan Kurtarma ve Tahlisiye Ekipleri Göçük Nedeniyle Güçlükle İlerliyor.

Zonguldak'ın Kilimli Beldesi'ndeki, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait kömür ocağında bugün öğlen saatlerinde büyük bir patlama oldu. Grizunun neden olduğu olayda, 540 metre derinlikteki galeride çalışma yapan taşeron firmada görevli 30 madenci mahsur kaldı. Patlamayla birlikte ocakta elektrik sistemi devre dışı kaldı, kafes denilen asansörlerde ve galerilerde mahsur kalan madencilerin tahliyesi güçlükle yapılırken, yaralı çıkarılan 11 madenci hastanelerde tedaviye alındı. Grizunun meydana geldiği galerideki 30 madenciye ulaşmaya çalışan kurtarma ve tahlisiye ekipleri göçük nedeniyle güçlükle ilerliyor.

Karadon Müessese Müdürlüğü üretim alanında 4 yıl önce Çinli ekipler tarafından açılan kömür ocağındaki patlama saat 13.30'da meydana geldi. Kalakları sağır eden patlamanın şiddetiyle kuyu başındaki binanın camları kırıldı. Elektrik tesisatı devre dışı kalırken, önce trafo patlaması sanıldı. Patlamayla birlikte ocak içindeki haberleşme sistemi devre dışı kaldığı için uzun süre olayın boyutu anlaşılamadı. Hemen harekete geçen kurtarma ve tahlisiye ekipleri, bir yandan madencilerin galerilere iniş çıkışta kullandığı kafes denilen asansörlerde kalan madencileri kurtardı. Ardından patlamadan zarar görmeyen 160 ve 360 kodundaki galerilerde bulunan işçiler tahliye edilirken, 400 kodundaki göçük nedeniyle patlamadan zarar görmeyen 460 kodundaki işçiler de yandaki ocaktan çıkarıldı. Tahliye edilenler arasında bulunan 11 yaralı hastaneye kaldırıldı.

Olay yerine gelen Zonguldak Valisi Erdal Ata, TTK Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik'ten bilgi aldıktan sonra, bu bilgileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e telefonla aktardı.

540 KODUNDA GRİZU

Patlamayı haber alan madencilerin yakınları ocak başında toplanırken, sinir krizleri geçirenlere sağlık ekipleri müdahalede bulundu.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü yetkilileri 'Kriz Masası' oluştururken, kurtarma ve tahlisiye ekipleri seferber edildi. Tüm olanaklar seferber edilerek çalışmalar sürdürülürken, zaman geçtikçe yetkililer durumun kötüleştiğini söylemeye başladı. Patlamadan saatler sonra olaya taşeron şirketin galeri açma ve üretime hazırlık çalışması yaptığı 540 kodunda grizunun neden olduğu anlaşıldı.

Bu kodda 3 ayrı galeride, açma ve üretime hazırlık çalışması yapan taşeron şirkette görevli 30 madencinin mahsur kaldığı belirlenince, kurtarma çalışmaları bu bölgede yoğunlaştırıldı. Ocağın 400 metre kodunda kurtarma ekiplerinin göçükle karşılaşması üzerine, bir başka ekip bu ocağa yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki ocaktan girip aynı derinliğe inerek, 30 madencinin mahsur kaldığı galeriye ulaşmak için çalışma başlattı.

Saatler ilerledikçe mahsur kalan madencilerin ocak başında sabırsızlıkla bekleyen yakınları sinir krizleri geçirip gözyaşı döktü. Yetkililer madencilerin yakınlarına umutlarını yitirmemelerini, çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

5 BAKAN OLAY YERİNDE

TTK Karadon Müessesesi'ndeki ocakta patlama haberinin duyulması üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, olay yerine gelerek çalışmaları izledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temasları nedeniyle Azerbaycan'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Zonguldak'a hareket etti. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de olay yerine gelmek üzere Ankara'dan yola çıktı.

MAHSUR KALAN MADENCİLERİN KİMLİKLERİ

TTK'nın Karadon Müessese Müdürlüğü'nün patlama olan ocağında mahsur kalan taşeron Yapıtek Şirketi'nde görevli 30 madencinin adları şöyle:

Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Ayçin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebapçı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılmaz, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir, Yunus Ekmekçi

11 YARALI TEDAVİ ALTINDA

Patlamadan hemen sonra tahliye edilen madencilerden yaralı olan 11'i Zonguldak Devlet Hastanesi ile Atatürk Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Bu işçilerin adları şöyle:

Hayri Çınar (39), Uğur Sayın (36), Ceyhan Girgin (40), Tuncay Kahveci (34), İlhan Toprak (37), Kemal Aydın (42), Halil Çamlı (35), Yüksel Yirmibeşcik (32), Şuayip Akdoğan (48), Erdem Güneş (38) ve Hakan Samun (34).

TAŞERON FİRMA: TAHMİNİMİZ GRİZU

TTK'nın galeri açma işini ihale ile alan taşeron Yapıtek Şirketi'nin yetkilileri, ocakta metangazı birikmesinin neden olduğunu sandıklarını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen Yapıtek yetkilisi şunları söyledi:

"Patlamanın metan gazı kaynaklı grizu patlaması olduğunu düşünüyoruz. İşçiler 540 metre derinlikte birbirine yakın 3 ayrı noktada galeri açma çalışması yapıyordu. Ocağa her türlü gaz ölçümü yapılarak, önlem alınarak girildi. Tahminimize göre belli bir yerde gaz birikmesi oldu. Galeri açarken bu gaz açığa çıktı ve patlama meydana geldi."

TTK'nın Karadon Müessese Müdürlüğü'nün Kilimli'de bugün patlamanın meydana geldiği kömür ocağını yeni açılmıştı. İhaleyi alan Çinli firmanın kuyu açma çalışması sırasında tabanda biriken metan gazının kaynak yapımı sırasında sıçrayan kıvılcımla patlaması sarısanda Çinli 4 işçi parçalanarak ölmüştü.

Haber-Kamera: Ersin ERCAN- Durmuş SEVİNDİK- Seçkin KIRASLAN- Gürkay GÜNDOĞAN/ ZONGULDAK, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title