Haberler

Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin dava - Tolon (1) -

Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazı kesilerek öldürülmesine ilişkin davada tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, davanın sanık ve tanığı İlker Çınar'ın "müfteri" olduğunu öne sürerek, "Günahsız insanların bu kadar süreyle cezaevlerinde tutsak edilmesine sebebiyet veren bu kişinin bütün iddiaları bugün çökmüş oldu.

Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazı kesilerek öldürülmesine ilişkin davada tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, davanın sanık ve tanığı İlker Çınar'ın "müfteri" olduğunu öne sürerek, "Günahsız insanların bu kadar süreyle cezaevlerinde tutsak edilmesine sebebiyet veren bu kişinin bütün iddiaları bugün çökmüş oldu. Bunun memnuniyeti içerisindeyim" dedi.

Tolon, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın ardından adliye çıkışında gazetecilere, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından sonra 18 Nisan 2007'de Malatya'da işlenmiş "menfur" bir cinayetin devam eden davasının yeni mahkeme tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Kendisinin de bu amaçla bugün Malatya'ya geldiğini ve duruşmaya katıldığını ifade eden Tolon, "Hepinizin çok iyi bildiği gibi ve devlet büyüklerinin bizzat açıkladığı üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine kurulmuş çok ayaklı kumpasın aradan 4 yıl geçtikten sonra iğrenç bir bacağı olan Zirve katakullisi, bir kısım silahlı kuvvetlerini itham eder oldu. Bu nasıl oldu? Bu, bazı çevreler tarafından tedarik edilmiş bir müfteri tarafından akla hayale gelmeyen iğrenç ithamlarla ben dahil Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir kısım personelinin gerçek dışı iddia ve ithamlarla iddianamelere aktarıp, suçlanmasıyla meydana geldi" diye konuştu.

Tolon, Türk Silahlı Kuvvetlerinden disiplinsizliği sebebiyle mahkeme kararıyla atılmış, Kasım 1993'te cezaevinden tahliye edildikten sonra ilişiği kesilmiş bu kişinin, iddia ve ithamlarının hepsinin yalan, ifadelerinin çelişkili olduğunu mahkemede dile getirdiklerini belirtti.

Bu kişinin "gerçek bir müfteri" olduğunu, silahlı kuvvetlerden atılma döneminde mahkemeye intikal eden dosyasında bizzat bölük komutanı tarafından "sahtekardır, dolandırıcıdır, sözüne güvenilmez, maaş almak için gelir, sonra bir kaç gün içerisine kaybolur gider" denildiğini öne süren, mahkemelerin huzurunda bunları sıkça ifade ettiklerini aktaran Tolon, şöyle konuştu:

"Bu zat, yalan söylüyor dedik. Bu yalanını kanıtlayacak pek çok tanık var. 'Lütfen bunları davet ediniz, bunları burada huzurda konuşturun, bu adamın yalanı ortaya çıksın' dedik. 'Bu kadar insan mağdur edilmesin, günahsız yere zulüm çekmesin' dedik ama ne var ki bugün öğleden sonra saat 14.00'e kadar bu gerçekleşmemişti. Bugün müfteri İlker Çınar'ın o tarihteki bölük komutanı emekli albay, huzura geldi. Mahkemede sayın heyetin sorularını cevapladı. Avukatlarımızın sorularını yanıtladı ve bu kişinin yalan söyleyen bir müfteri olduğunu, 'silahlı kuvvetlerden atılmadım, hiç ceza almadım, tek gün disiplinsizliğim yoktur, bu sebeple de cezaevine girmiş değilim' beyanlarının gerçek olmadığını, tümünün yalan olduğunu, bölük komutanı burada açıkça bütün sorulara net anlaşılır cevap vererek, hem mahkemeye hem aracılığınızla dünya kamuoyuna açıklamış oldu."

Tolon, bu kişinin tüm iddiaları, beyanları ve iddia makamının buna itibar ederek düzenlediği ithamları çürüten bir uzman çavuşun mahkemeye geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Huzurda, ikinci tanık olarak ifade verdi. 'Ben bu kişiyle çok uzun zaman beraber kaldım. Aynı odayı paylaştım. Vaka, kanaat raporunda yazdığı gibi sahtekardır, dolandırıcıdır, arkadaşlarından aldığı borçları ödememiştir' beyanında bulundu ve bütün soruları aydınlatarak bu kişinin doğru söylemediğini açıkladı. Bu, bizim heyecanla beklediğimiz, bugüne kadar ısrarla talep ettiğimiz bir olaydı. Günahsız insanların bu kadar süreyle cezaevlerinde tutsak edilmesine sebebiyet veren bu kişinin bütün iddiaları bugün çökmüş oldu. Bunun memnuniyeti içerisindeyim. Ben, vicdanı hür, fikri hür bağımsız ve adil yargılama yapan Malatya ilinin 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla kısa bir süre önce tahliye edildim. Umuyorum, aynı değerlendirmeyi yapacak sayın mahkeme heyeti de diğerlerinin tahliyesine karar verecek, yıllardır süren bu haksız, mesnetsiz ıstırap, zulüm de böylece sona erecektir. Bu inançla buradan ayrılıyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Hurşit Tolon İlker Çınar Malatya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title