Haberler

Yunanistan'da başbakan seçilmesi beklenen Miçotakis'in gözü Ege ve Kıbrıs'ta

Güncelleme:

Erken seçime giden Yunanistan'da Yeni Demokrasi'nin Adayı Kiryakos Miçotakis'in yarışı kazanacağı düşünülüyor. Miçotakis, ilk iş olarak Kıbrıs ve Ege meselelerine dair adım atacak.

Yunanistan bugün seçime gidiyor. Başbakan Aleksis Çipras'ın en büyük rakibi, Kiryakos Miçotakis. Anketlere göre Çipras'ın işi zor zira eski Başbakanlardan Konstantin Miçotakis'in oğlu olan Kiryakos Miçotakis, özellikle ekonomi ve göçmenlerle ilgili vaatleriyle seçimin favorisi görülüyor. Miçotakis, dış politika konularına ve özellikle Türkiye ile olan Ege ve Kıbrıs meselelerine odaklanacak.

Yunanistan'daki erken milletvekilliği seçimlerinde son anda kayda değer bir siyasi gelişme yaşanmazsa kamuoyu araştırma şirketlerinin verilerine göre muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi dört yıllık bir aradan sonra tekrardan iktidara dönmüş olacak. Son anketler Miçotakis önderliğindeki partinin büyük bir oy farkı ile seçimleri Alekis Çipras liderliğindeki Syriza'nın önünde, birinci parti olarak tamamlayacağını gösteriyor. Miçotakis'in Yunanistan'ın yeni kabinesini çok kısa bir sürede açıklaması bekleniyor. Yeni hükümetin kurulması ile beraber Miçotakis, Yunanistan ekonomisini yakından alakadar eden bir dizi neoliberal önlemler üzerinde yoğunlaşacak. Diğer yandan yeni hükümet, dış politika konularına ve özellikle Türkiye ile olan Ege ve Kıbrıs meselelerine odaklanacak.

İLK ZİYARET ANKARA'YA OLABİLİR

Yeni Demokrasi kaynaklarından ulaşılan bilgiler, Miçotakis'in başbakan olması durumunda Ankara ile yakın temas içerisine gireceğini gösteriyor. Sandıkların açılmasına ramak kala Yunanistan basınına konuşan Miçotakis, başbakan seçilir seçilmez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile diyalog arayışı içerisine gireceğini açıklamıştı.

Atina'daki siyasi kaynaklar, bu diyalog arayışının iki başkent arasındaki olası yeni iktidarı kutlama mesajları çerçevesinde başlayabileceğini gösteriyor. Ankara'dan gelecek sıcak mesajlarla beraber Miçotakis yurt dışı seyahatlerinden ilkini Türkiye'ye gerçekleştirebilir.

Yunanistan'da başbakan seçilmesi beklenen Miçotakis'in gözü Ege ve Kıbrıs'taKiryakos Miçotakis

KIBRIS VE EGE MESELESİ

Yeni Demokrasi'yi yakından takip eden kaynaklar, "Miçotakis'in odağında sadece Ege konuları bulunmuyor. Müstakbel başbakan Kıbrıs'ta yeni bir çözüm süreci istiyor" diyerek Atina'daki olası iktidar değişimi ile beraber Kıbrıs'ta yeni bir sürecin başlayabileceği olasılığına dikkat çekiyor.

Miçotakis'in yurt dışına ziyaretleri çerçevesinde ilk duraklarından bir tanesi Lefkoşa olacak. Bu ziyarette Miçotakis, Kıbrıs Rum liderliği ile beraber yeni bir çözüm süreci için düğmeye basacak.

Halihazırda Kıbrıs Rum liderliği BM Genel Sekreteri'ne göndermiş olduğu bir mektup ile yeni zirve talebinde bulundu. Kıbrıs'ta iki lider geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirmiş oldukları telefon görüşmesinde ise yakın zamanda tekrardan bir araya gelme kararı almıştı.

Ankara ile kurulacak olan yeni iletişim köprüleri aracılığı ile Yeni Demokrasi iktidarı Ege Denizi'nde tehlikeli seviyelere tırmanan gerginliği kontrol altına almak için gayret sarf edecek.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yunanistan Kıbrıs Ege Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title