Haberler

Yorgancılar: "Teknoloji Bizim Mesleği Bitiriyor"

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 40 yıldır yorgancılık yapan Çeken kardeşler, yorgancılık mesleğine her geçen gün ilginin azaldığını belirterek, “Teknoloji bizim mesleği bitiriyor” açıklamasında bulundular.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 40 yıldır yorgancılık yapan Çeken kardeşler, yorgancılık mesleğine her geçen gün ilginin azaldığını belirterek, "Teknoloji bizim mesleği bitiriyor" açıklamasında bulundular.

Vezirköprü Fazıl Ahmet Paşa Mahallesi'nde yorgancılık mesleğiyle uğraşan Mehmet ve Faruk Çeken kardeşler, 1972 yılında çırak olarak başladıkları yorgancılık mesleğini yaklaşık 40 yıldır kesintisiz devam ettiklerini belirterek, vatandaşların teknolojideki gelişmeler nedeniyle daha ucuz ve hafif olan elyaf yorganlara yöneldiğini dile getirdiler. Daha öncesinden ipekli, yünlü, pamuklu modelli yorganlar tercih edilirken, şimdi tercihin daha ucuz olan yorganlara yöneldiğini, özen isteyen yorgancılık mesleğinin fabrikasyon üretime yenilmek üzere olduğunu kaydettiler.

Yorgancılık mesleğinde çırak yetişmediği için şu an Vezirköprü'de iki tane olan yorgancıların da mesleği bırakmasıyla artık bu mesleğin unutulan meslekler arasına gireceğini ifade eden Çeken kardeşler, yorgan yapımına ilişkin verdikleri bilgide, modellere uygun kağıt kalıpları oluşturup, yorgan bezi üzerinde tebeşirle çizimleri yaptıktan sonra müşterinin talebine göre malzemeler kullanıp dikişi gerçekleştirdiklerini, daha öncesinde 4.5-5 kilo olarak yapılan yorganların, 3.5 kiloya kadar düştüğünü, yorgandaki kullanılan malzemeye göre de yorgan fiyatlarının 70 ile 200 TL arasında değiştiğini belirttiler.

Yorgancılık mesleğini yaptıkları farklı modellerle sevdiklerini belirten Çeken kardeşler, bu tarz modelli yorganların sadece özel günlerde kullanıldığını, artık müşterilerin daha ucuz ve temizlenmesi de kolay olduğu için elyaflı ve nevresimli yorganlara yöneldiğini, bu tarz fabrikasyon yorganları da alışveriş merkezleri ve marketlerden temin ettikleri içinde; "Bu mesleğin son temsilcileri bizleriz. Teknolojik seri üretim, nakış nakış işlediğimiz bu yorganları tarihe gömecek. Bu da bizi üzüyor" dediler.

Çeken kardeşler, her şeye rağmen mesleklerini büyük bir gayretle yapmaya devam edeceklerini sözlerine eklediler. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fazıl Ahmet Vezirköprü Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title