Haberler

Yöresel Başörtü 'Tokalı Örtme' Tescillendi

BOLU'nun Göynük İlçesi'ne özgü el dokuması yöresel başörtü 'Tokalı Örtme', Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

BOLU'nun Göynük İlçesi'ne özgü el dokuması yöresel başörtü 'Tokalı Örtme', Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi.

Göynük Belediyesi'nin ilçeye özgü yöresel başörtüsü 'Tokalı Örtme' için Türk Patent Entitüsü'ne, 'Coğrafi İşaretlerin Korunması' hakkındaki kanun kapsamında yaptığı başvuru kabul edildi. Tokalı örtmenin Göynük'e ait olduğu tescillenerek Resmi Gazete'de yayımlandı.

Baş üstü desenli iki parça ince pamuklu bez dokumanın birleşmesinden meydana gelen Tokalı örtmenin kısa kenarlarında kırmızı püsküller bulunuyor. Kısa kenar saçaklarına bağlanan kırmızı püsküllere yörede 'toka' denildiği için bu örtüler Tokalı örtme olarak adlandırılıyor. Tokalı örtmeler 'düzen' adı verilen özel dokuma tezgahında dokunuyor. Göynük tokalı örtmelerinin zemin renkleri ekru, krem ve beyazın tonlarından oluşuyor. Göynük tokalı örtmelerinde hardal rengi şeritler bulunuyor ve fitillerde beyaz, bordo, yeşil ve sarı renkler kullanılıyor. Kısa kenar bordür zemini bordo ya da koyu kırmızı oluyor. Desen renkleri ise tam bir renk çümbüşü yaşatıyor.

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, başvurularının olumlu değerlendirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Başkan Kazan, kültürel değerlere sahip çıktıklarını aktararak, şöyle konuştu:

"Göynük'e özgü geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması için çalışıyoruz. 'Tokalı örtme' de Göynük'e has, özel el dokuması bir örtme. Göynük'e ait olduğunun tescillenmesi için attığımız adımın sonuca ulaşması bizim için önemli. Bu tescilin ülkemizin birçok köşesinde var olan kültürel değerlerin korunmasına da örnek olacak bir adım olduğuna inanıyorum. 'Tokalı örtme', Göynük el sanatlarından sadece biri. Göynük bebeği, iğne oyaları, peşkir, ahşap eşyaları da Göynük'ün zengin geleneksel el sanatları arasındadır."

Başkan Kazan, markalaşan tokalı örtmenin belirlenen standartlarda üretimi için ilçede 3 kişilik denetleme kurulu oluşturulacağını ifade etti.

- Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Patent Enstitüsü Kemal Kazan Göynük Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title