Haberler

Yök, 32 Yılı Geride Bırakıyor

1981 yılında çıkan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile kurulan YÖK, uzun yıllardır yükseköğretim sisteminin başında yer alıyor Kurul, 175 üniversite, 4.5 milyon öğrenci ve 130 bin öğretim el...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kuruluşunun 32 yılını geride bırakıyor. 175 üniversite, 4,5 milyon öğrenci ve 130 bin öğretim elemanıyla YÖK, yeni Yükseköğretim Kanunu'nu bekliyor.

YÖK, 6 Kasım 1981'de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile kuruldu. Bu kanunla Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumları, YÖK çatısı altında toplandı.

32 yıldır tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş olan YÖK'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1982 Anayasası ile belirlenen yükseköğretim sisteminin temel esaslarına göre oluşturulan ve Anayasal bir kuruluş olma özelliği bulunuyor.

YÖK'e, sırasıyla Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Prof. Dr. Kemal Gürüz, Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlık etti. Kurula halen 11 Aralık 2012 tarihinde atanan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya başkanlık yapıyor.

-Okullaşma oranı arttı

Kurul, 104'ü devlet, 71'i vakıf olmak üzere toplam 175 üniversite, yaklaşık 4,5 milyon öğrenci ve 130 bin öğretim elemanıyla oldukça geniş bir kesim için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Sürekli büyüme eğilimi gösteren yükseköğretimde okullaşma oranı, 1980'li yıllarda yaklaşık yüzde 6 iken, günümüzde yüzde 70'leri aştı.

Gerek mevcut yapısı, gerek aldığı önemli kararlarla farklı dönemlerde tartışmalara konu olan YÖK, yeniden yapılandırılması için ihtiyaç duyulan yeni Yükseköğretim Kanunu'nu bekliyor.

YÖK'ün hazırladığı kanun taslağı, çeşitlilik, kurumsal özerklik ve hesap verebilirlik, performans değerlendirmesi ve bilimsel rekabet, mali esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı ile kalite güvencesi gibi ilke ve amaçlar çerveçesinde oluşturuldu.

-Yasa için geniş katılımlı çalışma

YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya başkanlığında önemli çalışmalara imza atıldı.

Bunların başında yeni "Yükseköğretim Yasa Taslak" önerisinin hazırlanması geliyor. YÖK, taslak önerisini 5 Kasım 2012'de kamuoyunun görüş ve önerilerine açtı ve gelen görüşleri de web sitesi üzerinden yayınladı.

Geniş katılımla hazırlanan taslak için üniversitelerden, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından değerlendirme alındı.

Son hali kamuoyuyla paylaşılan taslak, Milli Eğitim Bakanlığına iletildi.

-Harçlar kaldırıldı

Çetinsaya döneminde hayata geçirilen önemli diğer bir konu ise harçların kaldırılması oldu. Bunun yanı sıra yaz okulu ücretlerinde birinci ve ikinci öğretim farkı uygulamasına da son verildi.

Bu dönemde YÖK bünyesindeki Toplumsal Faaliyetler Birimi; tezsiz yüksek lisansta ALES şartı da kaldırıldı.

Yükseköğretim Strateji Belgesi kapsamında çalışmalar da yapan YÖK'ün, önümüzdeki aylarda bu belgeyi açıklaması bekleniyor.

Yeni öğrenci disiplin yönetmeliğini de hazırlayan YÖK, 1985 yılında hazırlanan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ni yeniden düzenledi.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nın (ÖYP) esasları yeniden belirlenirken, Türk yükseköğretimin uluslararasılaşması hedefi kapsamında pek çok ülkeyle ikili anlaşmalar yapıldı.

Tüm üniversitelere bütünleme getirilmesi kararını da alan YÖK, teknik öğretmenlere mühendislik tamamlama hakkı da verdi.

-"Çözüm süreci" için üniversitelere ziyaret

Göreve geldiği günden itibaren gerek üniversitelerin idari yetkilileri gerekse öğrencilerle sık sık bir araya gelen Çetinsaya, yükseköğretim alanındaki temel eksiklikler ve yapılması gereken düzenlemeleri görüştü, üniversiteleri yerinde inceledi.

Çetinsaya, 7 bölgede gerçekleştirilen toplantıların yanı sıra, 'Çözüm Süreci' kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversiteleri tek tek ziyaret ederek, bu sürecin üniversitelere katkısını ve üniversitelerin sürece katkısını öğrenciler, öğretim elemanları, idari personel ve illerdeki kanaat önderleri ile değerlendirdi.

-YÖK'ün İletişim Merkezi kuruldu

Yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarıyla yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Mevlana Değişim Programı hayata geçti.

Yükseköğretim Bilgi Paylaşım Forumu açıldı ve forumdan üyelerle 'Başkanla Yüz Yüze' toplantıları gerçekleştirilerek, gelen talepler doğrultusunda düzenlemeler yapıldı.

YÖK İletişim Merkezi kurularak, kurula ulaşım kanalları rahatlatıldı, ilgililere cevap verilmesi sağlandı.

Elektronik Belge Yönetim Sistemine (EBYS) geçilerek, evrak akışının düzenli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi sağlandı. İleriki aşamalarda üniversitelerin de sisteme entegre edilerek iş süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title