Haberler

Yerel Yönetimler Konferansı' Gerçekleşti

Marmara Belediyeler Birliği ve Mimar Mühendisler Grubu’nun desteğiyle düzenlenen “Yerel Yönetimler Konferansı” Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin öncülüğünde Marmara Belediyeler Birliği ve Mimar Mühendisler Grubu’nun desteğiyle düzenlenen Yerel Yönetimler Konferansı’na, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekteri Dr. Cemil Arslan, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Siyasi, ekonomik, toplumsal ve stratejik sorunlar ile yerel yönetimlerdeki çözüm yollarının tartışıldığı konferansın açılış konuşmasını Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül yaptı. Tarihi geçmişi 2000 yılı aşan yerel yönetimlerin modern toplumların vazgeçilmez kurumları olduğunu ifade eden Gül,

“Beşikten mezara kadar geniş bir yelpazede hizmet sunan yerel yönetimler, toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel gelişiminin çekici gücü niteliğindedirler. Bunun içindir ki gelişmiş ülkelerdeki kamu harcamalarının neredeyse yarıya yakını yerel yönetimler tarafından yapılmaktadır. Yerel yönetimlerin kendi doğasından kaynaklanan dinamizm ülke kalkınmasındaki önemlerini de artırmaktadır” dedi.

Yerel yönetimlerin demokrasinin gelişip kurumsallaşması açısından da özel bir öneme sahip olduğunu belirten Gül,

“Marmara Üniversitesi olarak yerel yönetimlere büyük önem verdiğimizi vurgulamak isterim. Türkiye’nin yerel yönetimler konusundaki ilk ön lisans, yüksek lisans ve doktora programları 1995 yılında üniversitemiz bünyesinde açılmıştır” diye konuştu.

Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir de yerel yönetimlerin görevlerinin sadece ulaşım, çöp toplama, su temini gibi teknik görevler olmadığına değinerek

“Şehir yapılanmasını ve kültürünü oluşturması açısından da büyük önem arz etmektedir. Bu teknik hizmetlerin veriliyor olması yerel yönetimlerin asli, olmazsa olmaz görevleri telakki edildiği için verildikleri müddetçe ekstra bir hizmet olarak algılanmamakta, hizmette aksama olması halinde bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir. Yerel yönetimlerden beklentiler daha ziyade sosyal ve kültürel alanlarda yoğunlaşmaktadır. Yerel yönetimler özellikle şehirlerin yapılanması, planlanması ve şehre yapılan yatırımlar neticesinde oluşan şehir rantının ve hizmetlerin adil bir şekilde dağıtılmasının sorumluluk ve vebalini de taşımaktadırlar” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Mimarlar Mühendisler Grubu Genel Başkanı Murat Özdemir, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül’e, adına diktikleri 3 fidanın sertifikasını hediye etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, “Yerel Yönetimler ve Demokratikleşme” temalı 1. oturum gerçekleştirildi. Programda, Doç. Dr. Erbay Arıkboğa “Belediye Meclislerinin Güçlendirilmesi”, Avukat Derya Yanık “Yerel Seçimler ve Adaylık Sürecinin Demokrasiye Katkıları”, Yrd. Doç. Dr. Özgür Önder “Yerel Yönetimlerde Katılımcı Mekanizmalar”, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin “Kent Konseyleri ve Belediyeler” konularını katılımcılarla paylaştı.

Programın ikinci oturumunda ise, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Ünal’ın başkanlığında yerel yönetimlerin hizmet alanları konuşuldu. Oturumda, Prof. Dr. Metin İlkışık “İstanbul Depremi ve Yerel Yönetimler”, Dr. Funda Budak “Kentsel Dönüşümde Barselona Örneği”, Doç Dr. Nail Yılmaz “Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutu”, MMG Yöneticisi Kürşat Çapar “Dijital Belediyecilik”, Prof. Dr. Rafet Bozdoğan “Ulaşım ve Trafik Sorunu”, Dr. Muammer Kantarcı “Sürdürülebilir Toplu Ulaşım Sistemleri” konularında bilgilendirme sunumu yaptı.

HAKKI ÖZ - METİN BAŞAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Cemil Arslan Zafer Gül İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title