Haberler

Yeni Anayasa İçin Sivil Çağrı

Güncelleme:

Yeni anayasa yapım sürecine sivil toplum örgütlerinin de katılımını sağlanması için 'Sivil Sesler Festivali' yapacak.

Türkiye'deki 300 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), yeni anayasa yapım sürecine sivil toplum örgütlerinin de katılımını sağlanması için hafta sonu Ankara'da 'Sivil Sesler Festivali' yapacak. STGM Dialog Koordinatörü Sezin Öney, İzmir'de yaptığı basın toplantısında, "Önce bizi muhatap almalarını istiyoruz. Çünkü, bizsiz sivil anayasa olmaz" dedi.

STGM Dialog Koordinatörü Sezin Öney, İzmir'deki sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle birlikte Sivil Sesler Festivali'nin tanıtım toplantısını yaptı. Öney, yola çıkış hedeflerinin siyasete, öncelikle de anayasa yapımına sivil toplum örgütlerinin katılımına destek olmak olduğunu söyledi. Toplumda bu düşüncenin ortaya çıkmasında köprü görevini üstlenmek istediklerini belirten Sezin Öney, "İlk kez sivil bir anayasa yapılması olanağı yakalandı. Bu anayasanın hazırlanışta sivil toplum ön planda olmalıdır. Bu örgütlerin görüşleri mutlaka yansınmalıdır. Yeni anayasa, en mükemmel metin de olsa ortaklaşa hazırlanmadığı sürece sivil toplumu kucaklamaz" diye konuştu.

Öney, Ankara'da 2-3 Temmuz'da gerçekleşecek Sivil Sesler Festivali'nde bu görüşlerin ortaya konacağını, TBMM'ye yürüneceğini ve siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüşeleceğini söyledi. Herhangi bir siyasi eğilim odaklı olmadıklarını, tamamen sivil toplum örgütleri temsilcilerinin birlikteliğiyle ortaya çıktıklarını belirten Sezin Öney, "Önce bizi muhatap almalarını istiyoruz. Çünkü, bizsiz sivil anayasa olmaz. Biz, sesi olmayanların sesi olmak için yola çıktık. Bu kez anayasayı birlikte yapalım" dedi.

Toplantıya katılan Buca Engelliler Derneği Temsilcisi Kamuran Parıltı, Türkiye'deki engellilerin sorunlarının çözümü ve Birleşmiş Milletler Engelli İnsan Hakları kapsamında maddeleri anayasada görmek için mücadele edeceklerini söyledi. Çiğli Evka-2 Kadın Kültür Evi Temsilcisi Kızbes Aydın, 12 Eylül Anayasası'nın militarist, vesayetçi, cinsiyetçi olduğunu, ilk kez 'üniseks anayasa' olanağının önlerine çıktığını söyledi. Mülteci Derneği Temsilcisi Taner Kılıç ise toplumun her kesiminin sesi için anayasa hazırlığı sürecinde yer almak istediklerini söyledi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title