Haberler

Yemini Geçersiz Sayılan Leyla Zana'nın Önergede İmzası Var

Güncelleme:

Yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın, partisinin 11 Aralık'ta Meclis'e verdiği bir araştırma önergesinde imzasının yer aldığı ortaya çıktı.

Yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın, Meclis'in 'gözden kaçırması' sonucu yasama faaliyetlerine 'dolaylı' katıldığı ortaya çıktı. HDP'nin 11 Aralık'ta Meclis'e verdiği bir araştırma önergesinde, Zana'nın da imzası yer alıyor.

24 YIL SONRA BİR KEZ DAHA YEMİN KRİZİ

1 Kasım'daki seçimlerin ardından TBMM'de 26. Dönem yemin törenine HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın tavrı damga vurmuştu. 6 Kasım 1991'de Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe tamamlayıp krize yol açan Leyla Zana, 24 yıl sonra Meclis'te yine bir yemin krizinin baş aktörü olmuştu.

'TÜRKİYE MİLLETİ' ŞEKLİNDE OKUDU

Zana, yemine başlamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönerek, "Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla" anlamına gelen "Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet u mayînde" cümlesini kullanmış, ardından da yemin metnindeki "Türk milleti" ifadesini "Türkiye milleti' diye değiştirerek okumuştu.

DENİZ BAYKAL 'GEÇERSİZ' KABUL ETTİ

Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla yemin törenini yöneten Deniz Baykal, metni aynen okumadığı için Zana'nın yemininin geçersiz olduğunu duyurmuş, Zana ise "tekrar yemin etmeyeceğini" açıklamıştı.

YASAMA ÇALIŞMALARINA KATILAMIYOR

Kanunen, yemini 'geçersiz' sayılan Zana, milletvekillerine ait özlük haklarından yararlanabilse de, içtüzük kurallarına göre yeniden yemin etmeden yasama çalışmalarına katılamıyor. Ancak, TBMM'nin resmi internet sitesinde, yasama faaliyetlerine ilişkin belgelerde Leyla Zana'nın isminin de yer alması akılları karıştırdı.

ÖNERGEDE ZANA'NIN İMZASI GÖRÜLDÜ

HDP'nin "faili meçhul cinayet davalarının zamanaşımına uğramasını önlemek üzere yapılacak çalışmaların ve önlemlerin belirlenmesi" amacıyla 11 Aralık 2015'te TBMM'ye verdiği araştırma önergesinde, Zana'nın da imzasının bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu önerge, TBMM'nin resmi internet sitesinde esas numarası 10 olarak belirlenerek işleme alındı. Böylece Zana önergeye imza veren milletvekilleri arasında sayıldı ve resmen yasama faaliyetine katılmış oldu.

(Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Leyla Zana Türkiye Ağrı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (28)

VerticalMobil-IOS:

Bir kadin ama bin erkege bedel

0
0
yanıtYanıtla
VerticalMobil-IOS:

Bu meclis, bu yasa... Zananin umrunda degilki. Zananin koltuk meraki yokki, bunu degistirmek icin yillarca yatti, gerekirse yine yatar. Ama zana asla savundugu degerlerden vazgecmez.

0
0
yanıtYanıtla
VerticalMobil-IOS:

Kadin omrunu vermis, gerekirse savundugu degerler ugruna caninida verir. Gordugunuz gibi bu sorun; savasla, kanla, tehditle, santajla, vurarak, oldurerek, iceri tikarak.. bitmiyor. O zaman bir masada oturacan, birbirinize dinleyecen, konusacan, tartisacan ve var olan butun sorunlara cozum arayacan.

0
0
yanıtYanıtla
veMobil-ANDROID:

devletin ırkçı ve faşist olduğunu ispatlar. niye Türkiye olmuyor da Türk milleti. Türklük bir irktir. Devlet ırkçılık yapıyor. Diğer irklari ötekileştiriyor.

0
0
yanıtYanıtla
RTAMobil-IOS:

Pislik ama bunu orada tutanlar daha da pislik

0
0
yanıtYanıtla
VerticalMobil-IOS:

Hukumet kivirmak icin bu imzayi gormekten gelmistir. Zananin o yemini bi daha yapmaz. Siz yemini tipis tipis degistireceksiniz.

0
0
yanıtYanıtla
yakamoz Mobil-ANDROID:

ulan bu türk ler kürt kardeşimize hdp ihanet ediyor diyor amakürt

0
0
yanıtYanıtla
Türkiye'mMobil-ANDROID:

Başkoymuşum Türkiye`min yoluna. Düzlüğüne yokuşuna ölürüm. Asırlardır kır atımı suladığım Irmağının akışına ölürüm Türkiye. Sevdalıyım yangın yeri bu sinem. Doksan yıldır çile çekmiş bu ninem. Pınarlardan su doldurur eminem. Mavi boncuk takışına ölürüm Türkiyem. Düğünüm derneğim halayım barım. Toprağım ekmeğim namusum arım. Kilimlerde çizgi çizgi efkarım. Heybelerin Nakışına ölürüm Türkiyem.

0
0
yanıtYanıtla
Yavuz Mobil-IOS:

Bu sacmalik bu dupeduz devlet e karsi gelmek zana sen kimsin bu millet seni bogar bes para etmez birisin

0
0
yanıtYanıtla
Emirhan Mobil-IOS:

Yemin etmedi ne imza atıyo bu kafasıda leyla bunun

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title