Haberler

Yemen'deki Husilerden ABD'ye zeytin dalı: Hala barıştan yanayız

Güncelleme:

Kızıldeniz'de İran destekli Husilerin ticaret gemilerine saldırıları ile buna karşılık İngiltere ve ABD'nin Yemen'e ortak hava harekatları devam ediyor. Bölgede tansiyon sürerken Husilerden gerilimi düşürecek bir adım geldi. Husiler, hala barıştan yana olduklarını ifade ederek ABD'nin Yemen ve Filistin halkına karşı pozisyonunda değişim olmasını umduklarını belirttiler. Husilerin bu açıklamasının ardından gözler ABD'den gelecek yanıta çevrildi.

Yemen'de İran destekli Husiler, hala barıştan yana olduklarını ve ABD'nin Yemen ve Filistin halkına karşı pozisyonunda değişim olmasını umduklarını belirtti.

Husilerin sözde Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin el-Azzi, X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Barıştan yana olduklarını ve mümkün olan en az gerilimi istediğini kaydeden Azzi, ABD'nin, Yemen ve Filistin'e karşı pozisyonunda bir değişim olmasını da teşvik edeceklerini dile getirdi.

Yemen'deki Husilerden ABD'ye zeytin dalı: Hala barıştan yanayız

Öte yandan Azzi, Husilere bağlı kuvvetlerin, Yemen sahillerinden Kızıldeniz, Umman Denizi ve Akdeniz'e kadar uzanan güzergahta gemileri batırma kapasitesine sahip olduğunu ancak bu adımı başka bir zamana bıraktığını ifade etti.

ABD'den Husi yetkilinin açıklamalarına henüz yanıt gelmedi.

ABD VE İNGİLTERE BUGÜN 2 HAVA SALDIRISI DAHA DÜZENLEDİ

Husiler 26 Ocak'ta, Aden Körfezi'nde İngiltere'ye ait petrol gemisini hedef aldıklarını açıklamıştı. Bugün yapılan açıklamada ise ABD ve İngiltere'nin ülkenin batısındaki Hudeyde kentine 2 hava saldırısı düzenlediği belirtilmişti.

Yemen'deki Husilerden ABD'ye zeytin dalı: Hala barıştan yanayız

KIZILDENİZ'DE NELER OLUYOR?

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Yemen'deki Husilerden ABD'ye zeytin dalı: Hala barıştan yanayız

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Tansiyon Zeytin Yemen İran İsrail Savaş ve Çatışma Orta Doğu Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

ALEYNA AKAN:

Araplar böyledir şaşırmadım.

34
16
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Gff

10
4
yanıtYanıtla
Hacı Şembeki:

Husiler haklı....İsrail ve ABD Gazzeyi bombalamaya vazgeçsin., musluman çocuk katliamini bıraksın...barışalım diyor....Bunun neresi yanlış...

8
5
yanıtYanıtla
Zaky:

Elde keleş, ağızda gat, altında 10 yaşında karısı işte size husiler. Birde bizde ki cahiller bunları adam sanır. Islami savunacaksan once okuyacaksin, ilim bilim teknoloji ureteceksin. Once saygin olacaksn ki seni dinlesinler izlesinler. Hak savunacagim diye 250 sivili oldurmenin dinimizde yeri yoktur. Hic bir musluman bunu savunamaz. Kadina cocuga silah bizde yeri yoktur. Savunaninda inancina ve aklina sasarim.

10
3
yanıtYanıtla
Deniz Sosyal:

Ne dalı gövdesini şaapsaydınız

8
4
yanıtYanıtla
Bozkurt:

Onlardaki yüreğin yarısı siz Türklerde olsa gam yemem

yanıt7
yanıt12
Murat Vural:

Husiler gerçekte tıpkı Deaş gibi onlarda Amerika'nın iti köpeğidirler . Güzel bir tiyatro oynuyorlar.

7
1
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Deaş terör örgütünü nasılki Amerika kendisi kurup Irak ve Suriye yi işgal ettiyse aynı şekilde Amerika'nın Ortadoğu'daki sadece sünni müslümanları katleden kuklası İran'ın ve onunda kuklası Husiler le sözde savaş tiyatrosu oyunuyla Kızıldenizi ele geçirdikten sonra başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinin ticaretlerini bitirmeyi amaçlıyorlar.

2
2
yanıtYanıtla
Muhammet Akbulut:

Vayy be koskaca husiler bile geri vitese taktı.

3
0
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Bombaları yemeden söyleseydiniz ya ? Kaç gemiyi taciz ettiniz de İsrail savaşı durdurdu..

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title