Haberler

Yaşlılara Dolandırıcı Eğitimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Asayiş Şube Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü projede, dolandırıcıların ve hırsızların büyük oranda kurban seçtiği yaşlı kişilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Asayiş Şube Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü projede, dolandırıcıların ve hırsızların büyük oranda kurban seçtiği yaşlı kişilere yönelik eğitim çalışması başlatıldı. Emniyet Amiri Özgür Arslan, soruşturmasını yürüttüğü dolandırıcılık olaylarından verdiği örneklere büyük ilgi gösteren yaşlıları, hemen her yöntemle ilgili bilgilendirdi. Bu kişilerle karşılaştıklarında ise başvurmaları gereken yöntemleri anlattı. Yaşlıların en büyük ilgisini ise, evlilik vaadiyle yapılan dolandırıcılık yöntemleri çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çeşitli projeler geliştirdiği yaşlılara yönelik eğitim çalışması da başlattı. Belediye yetkilileri İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü'ne başvurarak eğitim için yardım istedi.

BÜYÜK DÜKKATLE DİNLEDİLER

Bu çağrıya olumlu yanıt veren İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, konunun uzmanı olan Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amiri Özgür Arslan'ı çalışma için görevlendirdi. Emniyet Amiri Arslan, Kültürpark Projeler Merkezi'nde, huzurevinde kalan, 'gençler yaşlılar elele' projesinin yaşlı gönüllüleriyle birlikte Sağlıklı Yaşlanma Merkezi üyeleriyle biraraya geldi. Özgür Arslan ilk olarak dolandırıcıların evlenme vaadi, kapıdan satış, yardım etme, değeri düşük para, aile hekimi gibi davranma, sağlık kontrolü yapma ve büyü gibi kullandıkları yöntemleri yaşlılara tek tek anlattı. Ardından da büro olarak yürüttükleri soruşturmalardan örnekler verip, resimler göstererek eğitimi pratiğe de dönüştürmüş oldu.

Bütün yöntemleri ve verilen örnekleri büyük bir dikkatle dinleyen yaşlıların en çok ilgisini çeken bölüm ise, evlenme vadiyle yapılan dolandırıcılık oldu. Arslan, dolandırıcıların özellikle genç yaşta kadın kullanarak yaşlı erkeklere yakınlık gösterip, iyi davranarak, evlilik teklifinde bulunduğunu, sonrasında da hazırlık aşamasında çok miktarda altın takı satın aldırıp, kaçtıklarını anlattı. Eğitimin ardından yaşlıların sorularına da yanıt veren Emniyet Amiri Özgür Arslan, 'Yaşlılara yönelik bu tür çalışmaların yürütülmesi çok önemli ve gerekli. Çünkü belli yaşın üzerindekiler özellikle devlet kurumlarının adını kullanarak gelenlere karşı çok açık davranıyorlar. Bu yöntemi kullanan dolandırıcılar da istedikleri gibi yaşlı kişilerin evlerinden değerli eşyalarını alıp gidebiliyorlar. Bizim isteğimiz, tüm İzmirliler ve özellikle de yaşlılar, kendilerine kısa sürede yüksek değerde kazanç vaadinde bulunan kişilere kanmasınlar ve yardım için geldiklerini söyleyen kişilerin ise özellikle kimliklerini kontrol ettirsinlerö dedi.

YAŞLILAR BUNLARI YAPMASIN

Kendisini telefon açıp polis yada savcı olarak tanıtarak para isteyen kişilere inanmayın.

Yabancı ülkelerden özellikle de Bulgaritan'dan telefonla arayıp yakınlık gösteren kadınlara inanıp yanınıza gelmeleri için para göndermeyin.

Aile hekimliğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yada yardım kuruluşlarından geldiklerini söyleyen kişilerin mutlaka kimlik ve tanıtım kartlarını inceleyin. Onları daha sonra evinize alın.

Evinizde büyü var, diyen kişileri içeriye almayın. Büyünün bozulması için istedikleri değerli eşyaları getirmeyin.

ATM'lerde kartların sıkışması durumunda mutlaka banka görevlilerinden yardım isteyin. Ayrıca para çekmekte zorlandığınız durumlarda da yine banka görevlilerinden yardım isteyin. kendiliğinden yanınıza gelen kişilere güvenmeyin.

Özellikle yaşlı erkekler, kendilerine yakınlık gösteren genç yaştaki kadınlara inanıp, onlarla evlilik hazırlıkları yapmasın. Yapmaları durumunda da dikkatli davranıp değerli eşyaları özellikle de altın takıları emanet etmesinler.

Ülke paralarını iyi tanıyın. Ülkelerin düşük değerdeki paralarını, Euro ve Dolar olduğunu söyleyen kişiyere inanıp elden bozdurmayın.

Otomobil alıp satımı sırasında, paranın hesaba aktarıldığından emin olunmadan noterde imzanızı atmayın.

Kapıdan satış yapan kişilerden alışveriş yapmayın. Gösterdikleri belgelere imza atmayın.

Kapıyı çalıp kendisini çocuklarınızın arkadaşı yada bir yakınınız olarak tanıtan kişilere inanmayın. Mutlaka yakınlarınızla ilgili sorular sorup doğruluğunu teyit ettirin.

Yolda önünüze çıkıp 'çocuğunuza borcum vardı. Bunu ödemek istiyorum' diyen kişilerin verdiği paranın sahteliğine yada düşük değerde olup olmadığına dikkat eden. Zorunlu olmadıkça para üstü vermeyin.

Altın olduğu ve tarihi değeri bulunduğu söylenen altınları satın almayın.

Yolda sizi kavganın arasında bırakan, elbisenizle ilgilenen ya da size aşırı ilgi gösteren kişilere dikkat edin. Bu kişiler sizin dikkatinizi dağıtmaya çalışıp cebinhizdeki paranızı alabilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özgür Arslan Kültürpark Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title