Haberler

Yargıtayın Balyoz Planı Davası Kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ''Balyoz Planı'' soruşturması, 3 yıl 8 ay 19 gün sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararını açıklamasıyla sona erdi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan "Balyoz Planı" soruşturması, 3 yıl 8 ay 19 gün sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararını açıklamasıyla sona erdi.

Haber üzerine başlatılan "Balyoz Planı" soruşturmasında ilk iddianame 6 Temmuz 2010'da hazırlandı. Sanıkların yargılanmalarına Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda 16 Aralık 2010'da başlandı.

Davanın 11 Şubat 2011'de yapılan duruşmasında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 164 sanıktan duruşmada olanların tutuklanmasına, bulunmayanların ise hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi. Bu sanıklardan önce 158'i tutuklanarak cezaevine konuldu. Yargılama devam ederken de yurt dışında görevli subaylar mahkemeye gelerek teslim oldu. Davada 191 sanığın savunmasının alınması 47 celsede tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalarda, elde edilen davayla ilgili yeni deliller nedeniyle 2 ve 3. iddianameler de hazırlandı. Mahkeme, bu davaları da "Balyoz Planı" ana davasıyla birleştirdi. Böylece, "Balyoz Planı" davasındaki sanık sayısı, 250'si tutuklu 365'e çıktı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Eylül 2012'de hükme bağlanan kararını Yargıtay'a gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine sundu. Tebliğnamede, Balyoz Planı davasında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istendi.

Tebliğnamede, sanıklardan 67'si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti.

-Yargıtay tarihinde ilk

Tarihinde ilk defa "darbe" suçunu görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yine tarihinin en uzun duruşmasını yaptı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlendi. Duruşmaların tamamlanmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, karar gününü 9 Ekim olarak açıklamıştı.

Temyiz incelemesinde kararın açıklanmasıyla dava süreci sona ermiş oldu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Özden Örnek Çetin Doğan İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title