Haberler

Yangında Elektrik Kontağı Şüphesi

Güncelleme:

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Galatasaray Üniversitesi'nde yaşanan yangınla ilgili bilgi verdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,(Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangın) Yeniden ihya edilecek ve yine tarihi mirasa sahip çıktığımızı göstereceğiz"dedi. Vali Mutlu, "İtfaiye yetkililerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde almış oldukları değerlendirmeler, bir elektrik kontağının büyük ihtimalle buna sebebiyet verdiği yönünde" diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, basın mensuplarının Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangınla ilgili sorularını yanıtladı. Mutlu, bir tarihi mirasın daha yitirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Tabii devletimiz bu tür tarihi mekanların restorasyonunu elimizdeki röleve ve restorasyon projelerimiz olması dolayısıyla süratle zaten yapıyor, yapacaktır. Hiçbir şekilde bu haliyle bırakılmaz. Yeniden ihya edilecek ve yine tarihi mirasa sahip çıktığımızı göstereceğiz. Yangınla ilgili neden çıktığı yönündeki değerlendirmeler hususunda da itfaiyemiz çalışmalarını sürdürüyor. Net raporu açıklamadan kesin bir şey söylemem benim de mümkün değil. Ama dün akşamdan bu yana itfaiye yetkililerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde almış oldukları değerlendirmeler, bir elektrik kontağının büyük ihtimalle buna sebebiyet verdiği yönünde. Galatasaray Üniversitesi'nde gece şartlarında da öğretim üyelerimiz görevlerini devam ettiriyorlar. Nitekim birkaç hocamızın da bu çalışmaları o esnada sürdürdüğü yönünde bilgiler var. O hocalarımızın odalarından bir tanesinde, oradan ayrıldıktan bir müddet sonra yangın çıktığı yönünde ilk bilgilerimiz. Doalyısıyla muhtemelen bir elektrik kontağı olma yönünde ihtimal çok yüksek görünüyor. Ama kesin bilgiyi rapor açıklandıktan sonra değerlendireceğiz."

Bu tür yangınlarda bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak, çalıştıklarını anlatan Mutlu, "Ümit ediyoruz ki, sadece elektrik kontağına bağlı bir yangındır. Ama bu da bize şunu gösteriyor, bu tür risklerin tarihi binalarda oluşmaması için alınması gerekli tedbirler konusunda daha neler yapabilirizi mutlaka çalışmamız lazım" dedi.

Mutlu, Cağaloğlu'nda bulunan Valilik binasında da restorasyon çalışması yürütüldüğünü, yangın emniyet tedbirleriyle ilgili konuları ön planda tuttuklarını aktararak, "Bu tür binaları kullananların, bu binalarda görev yapanların, nasıl bir tarihi mirasın içerisinde görev yaptıklarını bilerek, kullanım konusunda çok hassas, dikkatli, bütün tedbirleri öncelikleyerek, ciddi görev yapmaları lazım. Hepimizin yeniden bu binaları kullanırken, hangi riskin içerisinde olduğumuzu bilip, planlarımızı, çalışmalarımızı buna göre düzenlememiz lazım. Dolayısıyla tarihi mirasa sahip çıkmak, onu kullanırken de iyi koruyabilmekten geçiyor. Korumayla ilgili, kullananların da çok dikkatli olmak zorunlulukları var" diye konuştu.

Vali Mutlu, tarihi miras üzerinde bu tür hadiseler yaşandığında spekülasyonlar yapmanın milleti üzeceğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Olay neyse net, açık şekilde ortada. İtfaiyemiz müdahalesini yapmış. Müdahale sırasında deniz tarafında bir odada bir yangının olduğu gözüküyor. bu yangına müdahale edilirken, çatıda ve farklı noktalarda da yangının büyüyerek devam ettiği görülüyor. Bunlar bizzat itfaiye yetkililerimizin vermiş olduğu açıklama. Dolayısıyla, 'Yangın söndürülmüş, tekrar büyümüş' veya geç müdahaleler yapılmış şeklinde bir takım açıklamalar çok yanlıştır. İtfaiyemiz çok süratle olay yerine gitmiştir. Artı Kıyı Emniyeti de 3 güçlü römorkörüyle olay yerine süratle intikal etmiş ve hiç gecikmeden de müdahale etmiştir. Bir de gece 'Acaba helikopter veya farklı araçlarla bu yangına müdahale etmek mümkün olabilir miydi?' şeklinde değerlendirmeler var. Ülkemizde şayet böyle bir imkan olsa, bu imkan zaten kullanılır. Böyle bir imkanımız olmadığı için gece uçuş şartlarında bu tür yangınlara müdahale edebileceğimiz bir yeteneğimiz maalesef, imkanımız olmadığından bu kullanılamamıştır. Ama Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki yangından sonra bu konuyla ilgili büyükşehirimizle konu değerlendirilmiş ve şu anda büyükşehir belediyemizin ayrıca gece şartlarında da bir müdahale edebilme imkanına yönelik hizmet satın alma aşamasında olduğunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Dün akşam 'Kitaplar yandı' şeklinde çok ciddi değerlendirmeler oldu, '6 bin kitap, tarihi el yazması kitaplar yok oldu' diye. Bakınız, bu tür yangınlarda bu tür spekülasyonlara dikkat etmek ve her önüne gelenin açıklama yapması nedeniyle de bu tür spekülasyonların oluşmasına da fırsat vermemek lazım. Açık söyleyeyim, bu tür açıklamaları yapanlar, hatalı açıklamalar yapıyorlar. Dün rektörümüzden aldığım bilgi, mevcut kütüphane şu anda öğrencilerimizin eğitim gördüğü deniz tarafındaki binada değil, diğer binada. Dolayısıyla yangının olduğu bölgede böyle bir kütüphanemiz yok." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Avni Mutlu İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title