Haberler

Vakıf Eserleri Yeniden Hayat Buluyor

Vakıflar Genel Müdürü Ertem: "Ülke genelinde 10 yıl içinde 3 bin 500 eserin restorasyonunu yaptık. Bu azımsanacak bir rakam değil" "Türkiye çapında, vakıf eserlerinin onarımının yapıldığı 240 civarında şantiyemiz var. Bunu 500 de bin de yapabiliriz ama o zaman gerekli hassasiyeti gösteremeyiz.

RIFAT YERLİKAYA - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ülke genelinde 10 yıl içinde 3 bin 500 eserin restorasyonunu yaptıklarını, bunun azımsanacak bir rakam olmadığını söyledi.

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında düzenlenen sempozyuma katılmak üzere Konya'ya gelen Ertem, restorasyon çalışmaları süren vakıf eserlerinde incelemelerde bulundu.

Çalışmalar hakkında bilgi alan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'daki vakıf eserlerinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında önemli bir noktaya gelindiğini dile getirdi.

Konya'daki hemen hemen tüm vakıf eserlerinin elden geçirildiğini ifade eden Ertem, "Kayma problemi olduğu belirtilen Alaaddin Camisi'ni de yerinde gördük. Anadolu Selçuklu devrine ait Konya'nın en eski camisi olan Alaaddin Camisi'nde statik dengeyle ilgili bir problem var. Bu işten anlayan mühendisler tarafından gözlemleme yapıldıktan sonra, bu camide peyderpey restorasyon çalışmalarımız devam edecek. Bununla ilgili maliyetleri hazırlayacağız ve önümüzdeki sene restorasyon programına alacağız" dedi.

Ertem, Karatay Medresesi, İnce Minare Müzesi ve Aziziye Camisi'nde de incelemelerde bulunduğunu belirterek, amaçlarının; ne kadar tahrip edilmiş, unutulmuş vakıf eseri varsa restorasyonunu yaparak gün yüzüne çıkarmak olduğunu vurguladı.

Aziziye Camisi'ndeki tuğra

Konya'daki vakıf eserleri için özel bir gayret gösterdiklerini aktaran Ertem, şunları kaydetti:

"Konya'da elden geçirmediğimiz Alaaddin Camisi kalmıştı. Bu camide yaptığımız incelemelerde güvenlik zafiyeti olduğundan bahsettiler. Bu zafiyetin giderilmesi noktasında camiye güvenlik görevlisi alımıyla ilgili talimat verdim. Restorasyonu devam eden Aziziye Camisi'ni de inceledik. Daha önce giriş kapısının üzerinde bulunan tuğra, sonradan yerinden kaldırılmıştı. Restorasyon çalışması sırasında bu tuğra tekrar yerine yerleştirildi. Bu da bizi oldukça sevindirdi. Muazzam bir hassasiyetle çalışmalar sürüyor."

Sadece Konya'da değil tüm Türkiye'de restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Ertem, "Ülke genelinde 10 yıl içinde 3 bin 500 eserin restorasyonunu yaptık. Bu azımsanacak bir rakam değil" dedi.

Ertem, restorasyon çalışmalarında alanında uzman teknik eleman ve müteahhit sıkıntılarının olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye çapında, vakıf eserlerinin onarımının yapıldığı 240 civarında şantiyemiz var. Bunu 500 de bin de yapabiliriz ama o zaman gerekli hassasiyeti gösteremeyiz. O nedenle bu rakamlar çerçevesinde, restorasyonları yapacağız. Parasal olarak bir sıkıntımız yok, teknik eleman ve müteahhit noktasında sıkıntımız var. Eğer sayıyı 500'e çıkarırsanız; eski eserlerde uzman müteahhit bulamazsınız. O nedenle, onların da altından kalkabileceği sayıda restorasyon gerçekleştiriyoruz."

AA'nın yılın fotoğrafları oylamasına katıldı

Öte yandan Ertem, Mevlana Kültür Merkezi'ndeki sempozyum öncesinde, Anadolu Ajansı'nın (AA) yılın fotoğrafları oylamasına katıldı.

Ertem, AA'nın "haber" ve "yaşam" kategorilerinde oylamaya sunulan, 2013 yılına damga vuran olaylara ait fotoğraflarını inceledi.

Tercihini haber kategorisinde Murat Kaynak'ın "Erdoğan'dan Rabia Selamı" fotoğrafından yana kullanan Ertem, yaşam kategorisinde de Kadriye Aydın'ın "Yayla Evinde Yaşam" fotoğrafını beğendi. - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Aziziye Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title