Haberler

Vakıf Eserleri Müzesini Bekliyor

Güncelleme:

Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da medreselerden çıkan onlarca tarihi eser sergileneceği müze mekanını bekliyor.

Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da selatin camiler, tarihi türbeler, eski medreselerden çıkan onlarca hat yazı, kurmalı saat, tombak şamdanlar ve el işi seccadeler, sergileneceği müze mekanını bekliyor. Bursa Valisi Şahabettin Harput'un da yakından ilgilendiği Bursa Vakıf Eserleri Müzesi için en uygun mekan olarak görülen Muradiye Medresesi'nin yıl sonuna kadar İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden tahliyesi istendi.

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü bünyesinde toplanmaya başlayan eserler arasında dünyaca ünlü hattatlarımızın imzasını taşıyan levhalarda bulunuyor. Özellikle büyük camilerden depolara alınan Bakkal Arif Efendi, Mustafa İzzet Efendi, İsmail Zühdi, Naim Efendi gibi hattatlarımızın paha biçilemeyen levhaları tozlu raflardan, görücüye çıkacakları günü bekliyorlar.

Bir dönem kıymetleri bilinmedikleri için veya çalınır endişesi ile cami ve türbe duvarlarından indirilerek depolara kaldırılan çok kıymetli hatlar, özellikle bu sanatların tanınması ve zenginliğimizin anlaşılması için önem arz ediyor.

Bursa'da Şabani Dergahı'nda hat dersleri veren Hattat Hüseyin Kutlu'nun icazetlisi Mahmut Şahin, depolardaki eski hat levhalarının İstanbul Vakıf Hat Eserleri Müzesi'ndeki hatlarla eş değerde kıymetli olduklarını söyledi. Bursa için büyük bir kültür hazinesi hükmündeki eserleri, 5 yılı aşkın süredir depolarda tutulmasını bir eksiklik olarak değerlendiren Hattat Mahmut Şahin, "Bursa bir an önce vakıf eserleri müzesine kavuşmalıdır. Muradiye Külliyesi'nde Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı restorasyonla birlikte, Vakıf Müzesi olarak düşünülen Muradiye Medresesi'nin de elden geçirilmesi gerekiyor. Medresenin sahibi Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından müzeye uygun forma kavuşturulması lazım. Vakıfların elinde bulunan eski hatların kimlere ait oldukları, neler yazdıkları konusunda detaylı incelemeler, yapmaya da Bursa'daki hattatlar olarak hazırız. Bizim için büyük önem arz eden vakıf malı hatların, teşhirinin vakıflardan sorumlu siyasetçilerimizin olduğu bu dönemde çözülmesi de çok münasip olacaktır" diye konuştu.

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde olan ancak yıllardır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık ocağı ve kanser erken teşhis merkezi olarak kullanılan Muradiye Medresesi, mimari yapısı ile de müze için çok uygun görülüyor. 30'u aşkın odacığı, iç avlusu ve İznik çinilerine sahip büyük dershanesi ile turizmin uğrak noktaralarından olan Muradiye Külliyesi'nde yer alan medresenin bölgedeki 2 mevcut müzeye ilave olarak çok iyi bir Vakıf Eserleri Müzesi konseptinde kurgulanabileceği kaydedildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa İzzet Efendi Şahabettin Harput Muradiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title