Haberler

Üzümde Düşük Rekolte, Yüksek Fiyat Bekleniyor

(TZOB) Genel Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "Üzüm üretiminde bu yıl düşüş olacağını tahmin ediyoruz."

Turgay Duyar - Türkiye Ziraat Odaları Birliği

(TZOB) Genel Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "Üzüm üretiminde bu yıl düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Piyasaya mal arzı azalacağı için önümüzdeki yıl fiyatlar yukarıya doğru seyreder" dedi.

Sorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl üzüm bağlarında doğuşların azlığına dikkati çekerek, üzüm üretiminde düşüş beklendiğini ifade etti.

Soğuk ve aşırı yağışların ardından bugünlerde havaların ılık gitmesi sebebiyle bağlardaki uyanışın düzeldiğini belirten Sorman, yine de rekoltede düşüş tahmin ettiklerini kaydetti.

Sorman, şunları söyledi:

"Nisan ayında üzüm bağlarına vuran soğuk neticesinde bağlarda büyük zarar meydana geldi. Şu an asmalarda uyanan gözlerde maalesef üzüm verecek salkımlar yok, oluşmadı. Ancak çubukların uç kısmında birkaç göz uyandı. Üzüm bağları bu yıl az salkımla doğuş yaptı. Asma dibine doğru gözlerde pek uyanma mevcut değil, uyananlar da soğuk vurduğu için bu yıl rekoltenin düşük olacağını tahmin etmekteyiz. İlerleyen günlerde kurulacak olan ekipler ile Manisa ilindeki arazileri gezerek bu tespitleri değerlendireceklerdir."

-Fiyat artışı beklentisi-

Rekoltenin düşük olmasının üzümün daha fazla para edeceği anlamına geldiğini hatırlatan Sorman, "Piyasaya mal arzı azalacağı için önümüzdeki yıl fiyatlar yukarı doğru seyreder. Soğuk vurmasından dolayı rekolte düşük olacağını tahmin etmekteyiz. Tabii şimdiden bunları kestirmek erken ama bağlarımızda gözlerdeki uyanış ve salkımın oluşmaması ya da az oluşması bunu göstermektedir" diye konuştu.

Üzüm üreticilerinin bu anlamda çok iyi bir sezon geçireceklerini tahmin ettiklerini söyleyen Sorman, fiyatların yükselebileceğini, elinde üzüm olan üreticilerin önümüzdeki dönemde daha da kazanabileceklerini vurguladı.

Bugüne kadar yaklaşık 155 bin ton civarında kuru üzüm ihracatı gerçekleştiğini belirten Sorman, geçen yıldan kalan mahsulün halen üreticide olduğunu, Ağustos sonuna kadar bu rakamların yükseleceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - MANİSA

Kaynak: AA / Güncel

Nuri Sorman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title